Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Yhtään pulloa tai purkkia ei ole juhannukseen mennessä jäljellä" – liljendalilainen "hedelmämaisteri" säilöö muhkean jättimäisen omenasatonsa soseeksi ja antaa parhaat vinkit säilömiseen

Raikkaan syksyn punaisena ja kuulaan kellertävänä hehkuva omenamatto on tuttu näky monelle kotipuutarhurille juuri nyt. Omenasesonki on mehukkaimmillaan. Reseptivihkoista ja blogipostauksista voi selailla loputtomiin toinen toistaan hurmaavampia omenaherkkuja, mutta jotta omenoista olisi iloa pitkään, kannattaa kotimaisten aarteiden maku säilöä talveksi.

– Omenat ovat parhaimpia tuoreina syötyinä, mutta se ei tietysti talvella auta, elintarviketieteiden maisteri Heikki Manner naurahtaa.

Miehellä on parikymmentä omenapuuta Liljendalissa, jossa hän on viihtynyt 15 vuotta. 40 vuotta hän on säilönyt omenasatonsa soseena. Ensin Manner pehmittää omenat höyryllä mehumaijassa sopivasti ajaakseen ne sitten paseerauslaitteella soseeksi. Laite erottelee siemenkodat ja kannat. Paseeraus onnistuu myös painelemalla sose siivilän läpi tasaiseksi.

– Soseeseen kelpaavat kaikki omenat, erityisesti jauhoiset kesäomenat ja myös hieman raa’at omenat, koska niissä on pektiiniä, jolloin soseesta ei tule niin vetistä. Sose säilyy pakasteessa noin vuoden ilman, että siinä tapahtuu merkittäviä C-vitamiinitappioita. Soseessa on mehua enemmän omenan arvokkaita aineita.

Toinen hyvin yleinen säilömistapa on mehustaminen eli omenoiden vieminen mehuasemalle, jossa ne murskataan ja puristetaan. Mehustukseen soveltuvat parhaiten kovat talviomenat. Jauhoiset kesäomenat yleensä tukkivat puristinliinat tai -nauhat.

Kauimmin omenat säilyvät kuivaamalla. Kuivatuista omenoista tehosekoitinmurskaimella tehty murske sopii esimerkiksi jäätelöön ja mysliin.

Vanha tapa säilöä omenat on umpiointi eli omenalohkot purkitetaan, kaadetaan päälle kuumaa omenamehua ja umpioidaan vesihauteessa.

Omena taipuu myös hilloihin ja marmeladeihin. Ranskassa omenoista toki tehdään myös siideriä, jota jalostetaan vielä calvadokseksi, mutta tähän tuskin kotipuutarhuri ryhtyy.

Sose tai mehu on pakastettava tai pastöroitava. Pastöroinnilla parannetaan säilyvyyttä ja turvallisuutta tuhoamalla kuumennuksella mahdolliset tautia aiheuttavat mikrobit. Vitamiinitappio on silloin kuitenkin isompi.

– Jos mehu on pakastettu, C-vitamiinitappiot ovat pienet, mutta pastöroinnissa tuhoutuu osa C-vitamiinista. Säilytyksen aikana mehun pitäisi olla ehdottomasti pimeässä, muuten loppukin C-vitamiini häviää.

Mannerin mukaan pakastaminen on paras tapa säilyttää mehua ja sosetta.

– Siitä se on paras ottaa aamupalaan, jälkiruokaan tai pannukakkuihin. Toki soseen voi laittaa hyvin myös kuumennettuun lasipurkkiin ja pastöroida siinä.

Jotkut käyttävät kuumentamiseen jopa astianpesukonetta ilman pesuainetta, mutta ainakin toimittajan mummo käytti kuumaa uunia.

Mehun tai soseen ruskettumista tai tummumista ei kannata säikähtää. Sillä on vain esteettinen vaikutus.

Mies kerää satonsa, kun se on tippunut maahan. Tämä on merkki siitä, että omenat ovat riittävän kypsiä. Maasta kerättyjen omenoiden huuhtelu on tärkeää. Mätiä ja muumiotautisia ei pidä kerätä, muun sadon voi ottaa huoletta talteen. Pienet kolhut eivät mehu- ja soseomenoissa haittaa.

– Omenoita ei kannata viedä jäteasemalle, jos ne pystyy laittamaan. Muumiotautiset pitää laittaa lämpökompostoriin ja mielellään ureaa päälle, jotta muumiotaudin itiö tuhoutuu.

Jos omenoita pakastaa, lohkot kannattaa ryöpätä muutama minuutti siivilässä kuumassa vedessä tai omenamehussa ruskettumisen välttämiseksi. Tämän jälkeen omenat nostetaan valumaan, laitetaan jäähtyneinä pussiin ja pakastetaan.

Muhkean omenasadon lisäksi Mannerin pakastimet ovat täynnä mansikkaa, puolukkaa, vadelmaa, lakkaa ja luumua. Lapsille ja lapsenlapsille riittää herkkuja.

– Joka aamu saa jogurttiin vaikka kuuden marjan sekoituksen! Olemme tänä vuonna tehneet 200 kiloa sosetta, kuivanneet 100 kiloa ja 200 kiloa on menossa mehuksi. Yhtään pulloa tai purkkia ei ole juhannukseen mennessä jäljellä, mies toteaa.

Manner on mukana Omenan päivässä ja Lähiruokamarkkinoilla Perinnekeskus Kuggomissa (kello 12-17, Kansanopistontie 16) sunnuntaina 25.9. aiheella "Miten säilöä omenaa talveksi" kello 13.30 ja 15.30.