Oletko sairastanut koronan ja mietit, koska voisit taas alkaa treenata? – Asiantuntijat antavat seitsemän ohjetta

Moni koronaviruksen tuoreeltaan sairastanut on saattanut miettiä sitä, missä vaiheessa on turvallista palata takaisin harjoittelemaan. Asia voi mietityttää niin kuntoilijaa kuin enemmänkin tosissaan urheilevaa ihmistä.

Tamperelaisen UKK-instituutin asiantuntijoiden koordinoima terveurheilija-tili Instagramissa vastaa näihin kysymyksiin ja asiasta kerrotaan myös verkkosivuilla.

Asiantuntijat antavat seitsemän ohjetta harjoittelun paluuseen liittyen. Yleisenä ohjeena on se, että lievästä koronataudista toipuneen urheilijan suositellaan pitävän taukoa harjoittelusta, kunnes hän on ollut viikon oireeton arkielämässä ja oireiden alusta on kulunut vähintään 10 päivää.

Oireisena ei tule harjoitella, ja asteittainen paluu harjoitteluun kestää minimissään seitsemän päivää. Lajin paluussa tulee huomioida sen kuormittavuus sydän- ja verenkiertoelimistölle – lentopallon ja maastohiihdon kuormitustasossa on eroja. Paluun aikana tulee lisäksi serata harjoittelun kuormittavuutta ja mahdollisesti ilmaantuvia oireita.

Joukkuelajeissa harjoittelu tulee muokata yksilölle sopivaksi. Mikäli urheilija ei palaudu normaalisti, harjoittelua tulee keventää useamman päivän ajaksi. Asiantuntijat huomauttavat, että suorituskyky ei laske lyhyen harjoitustauon aikana.

Sydäntuntemukset kuten rintakipu ja rytmihäiriöt, hengenahdistus, poikkeava väsyminen tai tajunnanhäiriö rasituksessa voivat olla merkki sydänlihastulehduksesta. Tällöin suositellaan hakeutumaan kardiologin vastaanotolle tutkimuksiin. Mikäli sydänlihastulehdusta ei todeta ja urheilijalla on harjoitteluun paluuseen liittyviä ongelmia, vastaanottoaika kannattaa varata urheilijoiden terveydenhoitoon perehtyneelle lääkärille.

UKK-instituutti on käyttänyt asiantuntijoinaan Kerttu Toivoa, Olli Heinosta, Kirsi Korpea, Katja Mjosundia ja Maarit Valtosta.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut