Paikalliset

Yläpajan vesivasara koeajettiin – kaikki toimi moitteetta

Loppusuora. Seppä Tiia-Riitta Lahti ja Mikko Fagerlund ovat tyytyväisiä. Ahjon edustalla kuvassa näkyy korjatut altaat sekä vesipyörä ja vesivasara. Kuva Mika Mykkänen

Kunnostustyöt ovat viimeistelyä vaille valmiit ja yleisö pääsee näkemään entistä enemmän taontanäytöksissä. Korjausurakka alkoi toukokuun puolivälissä.
STRÖMFORSIN RUUKKI Suomen ainoa toimiva vesivasara on korjauksen jälkeen iskussa. Koetaonta tehtiin keskiviikkona. – Tänään oli ahjossa tulet sekä kuumaa rautaa vasaran peenojen välissä. Kaikki toimi erinomaisesti, seppä Tiia-Riitta Lahti kertoi tuoreeltaan keskiviikkona. Hän myönsi, että hymy oli herkässä, kun vesivasara käynnistyi korjauksien jälkeen. Lahden mukaan yleisö pääsee vielä tänä kesänä tutustumaan uusittuun kokonaisuuteen. Toukokuun puolivälissä alkanut korjaus on ollut todella mittava. Rakennuksen sisällä on tehty muun muassa isoja maansiirtotöitä kaivinkoneella. Esimerkiksi puolitoista metriä maan alla oleva alasinrakennelma purettiin kokonaan pois ja rakennettiin uusista materiaaleista. Lisäksi alasimen ympärille on laitettu sepeliä, jotta se pysyy tulevaisuudessa kuivana. Vesialtaiden puumaateriaalit on vaihdettu betoniin. – Ne olivat läpimätiä. Pohjat, seinät...kaikki olivat lahonneet, Mikko Fagerlund kertasi lähtötilannetta. Altaiden korjauksien vuoksi kiikkerä katsomo purettiin kokonaisuudessaan. Uutta katsomoa tehdessä on ajateltu vieraita, sillä se on nyt isompi ja tukevampi. – Nyt vasaran toimintaperiaatteen pääsee näkemään paremmin, Lahti kertoi. – Tavoitteena on, että katsojakokemus on moninkertainen edelliseen verrattuna. Jatkossa katsojat näkevät kuinka vesi virtaa patoaltaisiin ja antaa lopulta vauhtia vesipyörälle. Se puolestaan pistää liikettä vesivasaraan. – Aiemmin vieraat kysyivät, että tuleeko veden kohina nauhalta, kun altaiden päällä oli puukannet. Nyt ei enää tarvitse kysyä, Fagerlund kertoi. Katsomotasanteelle johtava ramppi on myös levennetty ja tervattu huolella. – Nyt tässä mahtuu kunnolla kulkemaan myös pyörätuolilla. Urakka on vielä vähän kesken, sillä katsomotasanteelle pitää vielä rakentaa kaiteet. Lisäksi vesialtaiden päälle asennetaan turvaverkko, jotta esimerkiksi kännykät eivät tipahtele veteen.

Korjaus tuli tarpeeseen

Vesivasaran korjaus tuli kreivin aikaan, sillä viime kesänä lattia sortui toiseksi viimeisen näytöksen aikana yhdestä kulmasta. Senaatti kiinteistöt myi yläpajan Loviisan kaupungille nimelliseen yhden euron hintaan keväällä. Kaupantekijäisinä tuli velvollisuus korjata kokonaisuus. – Korjauksiin oli varattu 55 000 euroa. Siinä pysytään, Fagerlund sanoi. Hänen mukaansa korjaus oli melkoinen seikkailu. – Mikään ei ollut varmaa. Ei ole olemassa vanhaa tietoa, mistä olisi voinut katsoa, että tehkää näin. Seppä Tiia-Riitta Lahti arvioi, että vastaavaa suurremonttia ei ole näköpiirissä pitkään aikaan.

Useita vaiheita

Vesivasara on käynyt läpi useita vaiheita, mutta tekniikka on pysynyt samana 1600-luvulta lähtien. Rekonstruktio tavoittelee 1940-luvun tilannetta. Uusi paja valmistui osaksi nykyistä Yläpajaa 1846. Koko iso paja valmistui 1859. Teollinen toiminta loppui 1950-luvulla. Museovirasto aloitti Strömforsin ruukin yläpajan restauroinnin vuonna 1993 yhteistyössä Ruotsinpyhtään Ruukkialue Oy:n kanssa. Tavoitteeksi asetettiin rakennuksen konservointi sekä sen laitteiston tärkeimpien osien palauttaminen sellaiseen kuntoon, että vesivoimaa käyttävällä vasaralla voitaisiin takoa näytösluonteisesti. Perinne jatkuu nyt tehtyjen korjauksien myötä entistä ehompana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat