Vuosi 2017 oli I Rkp:n vuosi

Päättyvä vuosi 2017 muistetaan Loviisan seudun kuntahistoriassa varmaankin kahdesta isommasta uutisesta. Selkeästi historiallisin ilmiö niistä oli huhtikuun 2017 kunnallisvaalien yllätystulos, jossa Ruotsalainen kansanpuolue otti 61 vuoden tauon jälkeen ehdottoman enemmistön Loviisan valtuustosta, ja sen turvin kesäkuussa ehdottoman enemmistön myös kaupunginhallituksesta sekä tärkeimmät lautakuntapaikat. Vuoden toinen merkittävä uutinen oli Loviisan kaupunginjohtaja Olavi Kalevan ero toukokuussa sekä Ruotsalaisen kansanpuolueen aktiivin Jan D. Oker-Blomin valinta joulukuussa Loviisan uudeksi kaupunginjohtajaksi seuraavaksi seitsemäksi vuodeksi. Vuonna 2017 enemmistöltään suomenkielinen Loviisan kaupunki siirtyi neljäksi vuodeksi kielipuolue Rkp:n asialliseen ja kohteliaaseen, mutta tiukkaan ohjaukseen. Moni suomenkielinen aprikoi yhä miten yhden puolueen ylivalta näkyy arjessa ja päätöksenteossa. Historiallista Rkp:n enemmistöaikaa on eletty vasta runsaat puoli vuotta ja täyden sinikeltaisen värisuoran aikaa vasta 29 vuorokautta, joten vaikutusten ja seurausten arviointi on vielä ennenaikaista. Loviisan uuden valtuuston aikana ei toistaiseksi ole tehty kovin merkittäviä ratkaisuja, joista voisi päätellä jotakin valtapuolueen vallankäytöstä. Itä-Uudenmaan toisen asteen koulutuksen organisointi näyttää toteutuvan Rkp:n toivomalla tavalla, mutta Loviisan kaupunginvaltuuston koululinjaukseen yhtyivät myös monet suomenkieliset valtuutetut. Keskustelua on aiheuttanut myös virkamies- ja lautakuntatasolla valmisteilla olevan Loviisan ruotsinkielisen koulukeskuksen ja sen yhteyteen mahdollisesti liitettävien muiden tilojen suuret neliömäärät, joita on verrattu suomenkielisen koulukeskuksen vastaaviin pienempiin. Se ovatko seuraavat seitsemän vuotta laihaa vai lihavaa vuotta, riippuu Loviisan omien ratkaisujen lisäksi paljon myös ulkoisista vaikutuksista kuten yleisestä talouskehityksestä ja erityisesti sote-hankkeen vaikutuksista. Voittoja sekä vitsauksia lienee odotettavissa. Ensimmäisen Rkp-vetoisen puolivuotiskauden päättyessä on myönnettävä, että vaikka Rkp ottikin vaaleissa saaman mandaatin turvin lähes kaikki kohtuudella otettavissa olleet puheenjohtajuudet ja vallan, on valtapuolue siitä huolimatta pyrkinyt aidosti sitouttamaan myös muut valtuustoryhmän päätöstensä taakse. Rankemmasta sanelusta tai suuremmista suhmuroinneista ei ainakaan toistaiseksi ole kantautunut julkisuuteen valituksia muiden puolueiden suunnasta.
"Näyttää siltä, että vuosi vaihtuu Rkp:n enemmistöstä huolimatta Loviisassa tavalliseen tapaan. Tosin Loviisan Strömforsin entiseen sähkötarviketehtaaseen on tulossa valtavat määrät heinäsirkkoja, ja vedenpaisumuskin tulvii koteihin Loviisanjoen varrella, mutta niillä tuskin on mitään tekemistä Rkp:n enemmistön kanssa."
Hyvänä esimerkkinä oli kaupunginjohtavan valintaprosessi, jonka lopputulos oli jo alusta alkaen melko lailla ilmeinen ja helposti ennustettavissa. Olisi ollut erikoista, jos Rkp-johtoinen valtuusto olisi valinnut virkaan esimerkiksi ainoan ei-rkpläisen ehdokkaan. Siitä huolimatta valintaprosessissa olleet muiden puolueiden edustajat kokivat prosessin sujuneen aidosti ja valinnan olleen onnistunut. Ainakin odotukset uutta kaupunginjohtajaa kohtaan ovat poikkeuksellisen suuret, ja ensivaikutelmaa monet ovat kehuneet. Nähtäväksi jää millainen on mielikuva sadan päivän ”kuherruskuukauden” jälkeen. Ensimmäisen puolivuotiskauden näyttöjen perustella myös ensimmäistä kauttaan puheenjohtajana toiminut Rkp:n ääniharava Otto Andersson on hoitanut tehtäväänsä mallikelpoisesti, takeltelematta ja pehmeän jämäkästi sekä valmistautunut kokouksiin ilmeisen huolellisesti. Valtuuston kokoukset ovat sujuneet selkeästi ja joutuisasti ilman, että valtuusto olisi kokenut olevansa kumileimasimen asemassa. Toivottavasti Rkp:n eduskuntaryhmän poliittisena neuvonantajana työskentelevän Anderssonin tarmo ja mielenkiinto riittävät jatkossakin pikkukaupunki Loviisan kiemuroihin. Näyttää siltä, että vuosi vaihtuu Rkp:n enemmistöstä huolimatta Loviisassa tavalliseen tapaan. Tosin Loviisan Strömforsin entiseen sähkötarviketehtaaseen on tulossa valtavat määrät heinäsirkkoja, ja vedenpaisumuskin tulvii koteihin Loviisanjoen varrella, mutta niillä tuskin on mitään tekemistä Rkp:n enemmistön kanssa.

Kiitos päättyvästä vuodesta ja

Hyvää Uutta Vuotta 2018 kaikille Lovarin lukijoille, tukijoille ja tekijöille.

 

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet