Paikalliset

Vuoden Virginiaksi Annika Fellman

Ystävällinen ja tarmokas. Muun muassa näillä sanoilla vuoden Virginiaa ehdottaneet kyläyhdistyksen jäsenet kuvailevat yrittäjä Annika Fellmania. Kuva Laura Kippola

Ruotsinpyhtään Kymijokilaakson kylien kyläyhdistys valitsi vuoden Virginian Kymijokipäivänä viime lauantaina. Tänä vuonna Virginiaksi valittiin ravintola-alan yrittäjä Annika Fellman.
RUOTSINPYHTÄÄ Kymijokipäivää vietettiin lauantaina Strömforsin ruukissa elävän musiikin, taontanäytöksien, poniratsastuksen ja jokiristeilyjen merkeissä. Yksi päivän kohokohdista oli vuoden 2019 Virginian valinta. Vuoden Virginian kunniakirja on jaettu vuodesta 2009 alkaen yhteensä kuudelle naiselle, jotka ovat toiminnallaan vaikuttaneet entisen Ruotsinpyhtään alueen ja sen ihmisten elämään positiivisella tavalla. Kunnianosoituksen juuret ja nimi juontuvat Ruukin rautarouvaan Virginia af Forsellesiin, joka hallitsi Strömforsin ruukkia 1700- ja 1800-luvuilla. Kyläyhdistyksen jäsenet saivat ehdottaa yhdistyksen hallitukselle oman ehdokkaansa, joiden joukosta Virginia valittiin. Tänä vuonna yli 80 prosenttia ehdotuksista kannatti Annika Fellmania.

Kunnianosoitus lämmitti mieltä

Vuoden Virginiaksi valittu Fellman ilahtui kyläyhdistyksen valinnasta. – Ainahan se lämmittää mieltä, kun jotain tällaisia huomionosoituksia tulee. Etenkin perustelut valinnan takana olivat aivan ihania ja tulin niistä oikein hyvälle mielelle, Fellman hymyilee. Lounasravintola Fellmannista tuttu ja vuoden 2018 yrittäjänä Loviisassa palkittu Fellman on Ruukin kylällä tärkeä hahmo. – Toiminut kylän olohuoneen emäntänä pitkään. Hän antaa ystävällisellä olemuksellaan, avuliaisuudellaan ja ideoillaan Ruukista myönteisen kuvan ja osittain hänen ansiostaan monet turistit palaavat uudelleen. Erinomaisen ystävällinen ja tarmokas henkilö, kyläyhdistyksen puheenjohtaja Veli-Matti Mettinen luettelee kyläyhdistyksen jäseniltä saamiaan perusteluja Fellmanin valitsemiseen vuoden Virginiaksi. Ruukin kylästä on vuosien aikana muodostunut hänelle koti. – Vaikka olenkin alun perin Pihtiputaalta kotoisin ja siellä asuu paljon sukulaisia, niin kyllä tästä on tullut minulle koti, Fellman tuumaa.

Mistä ympärivuotista toimintaa Ruukkiin?

Vuoden Virginian kahvitilaisuudessa keskusteltiin Ruukin alueen kehittämisestä. Paikalla olivat Fellmanin lisäksi myös kaikkien aikojen ensimmäinen vuoden Virginia, Kristina Lönnberg-Niemi sekä kyläyhdistyksen puheenjohtaja Mettinen. – Palvelut ovat aika pitkälti lähteneet. Ei ole terveystaloa tai hammashoitolaa ja kirjastoa pidetään kyläyhdistyksen toimesta. Julkinen liikenne on todella surkeaa, Mettinen pahoittelee. – Itse asiassa varmaan kaikki tapahtui, mitä pelättiin silloin, kun tuli kuntaliitos. Kyllä ne yksi toisensa jälkeen toteen kävivät, Lönnberg-Niemi sanoo. Positiivisena asiana Mettinen on huomannut, että turismi Ruukissa on kasvanut. – Matkailupuoli on kyllä parantunut koko ajan, hän arvioi. – Selkeästi huomaa, että erityyppisiä ihmisiä on ollut liikkeellä Vuoden uusmaalainen kylä -palkinnon jälkeen, Fellman nyökkää. Myös uudet yrittäjät, kuten retkeily- ja ulkoiluelämyksiä tarjoava Strömfors Outdoors, ovat vetäneet alueelle uudenlaista yleisöä. Vuoden Virginia näkee uudet yrittäjät ja kokeilut tärkeänä osana ruukkialueen kehittämistä. – Jos täällä ei mikään muutu, niin turisteilla ei ole syytä tulla uudestaan, Fellman pohtii. Ruukissa jo viitisentoista vuotta Pajakahvilaa pitänyt Lönnberg-Niemi toivoo, että kaupunki järjestäisi erilaisia tapahtumia aktiivisemmin myös Ruotsinpyhtäällä. Hän myös kertoo asiakkaiden ihmetelleen, miksi museo on tänä kesänä kiinni. Pajamuseon alapaja ja konttorimuseo ovat olleet suljettuina viemärivahingosta johtuneen remontin takia. Lönnberg-Niemi harmittelee, ettei remontti ole valmistunut nopeammin, sillä pajamuseossa on edellisinä kesinä ollut runsaasti kävijöitä. – Ja tietysti olisi ihanaa, että täällä olisi enemmän ympärivuotista toimintaa, Fellman sanoo. Suuressa osaa ruukkialueen vanhoja rakennuksia ei kuitenkaan ole lämmitystä, mikä tekee ympärivuotisen toiminnan kehittämisestä haastavaa. Ruukissa järjestetään myöhäissyksyn kekrijuhla ja joulumarkkinat, mutta molemmat tapahtumat ovat täysin yrittäjävetoisia. – Usein sanotaan, ettei ole resursseja ja yrittäjien pitäisi järjestää kaikenlaista, mutta meillä ei taida olla täällä yhtään yritystä, joka ei toimisi ilman omistajan työpanosta, Lönnberg-Niemi toteaa. Vuoden Virginia on samaa mieltä. Vähän vapaa-aikansa hän käyttääkin mielellään perheen kanssa oleskeluun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat