Paikalliset

Vuoden kylässä mietitään jo toukokuista juhlaa

Ylpeä ruukkilainen. Veli-Matti Mettinen miettii, ettei aina ehkä ymmärrä miten hienossa paikassa asuu, kun näkymät ovat jokapäiväiset. Vuoden kylä -tunnustus on otettu kylässä tyytyväisinä vastaan ja valmistelut juhlaan 12.5. ovat käynnissä. Uudenmaan liitto tulee tuomaan palkinnot ja samalla vietetään kesäkauden avajaisia. Kuva Auli Henriksson

Ruotsinpyhtään ruukin valintaa juhlitaan toukokuussa kesäkauden avajaisten yhteydessä. Kaupungin toivotaan siistivän kylän yleisilmettä ennen juhlaa.
RUOTSINPYHTÄÄN RUUKKI Ruotsinpyhtään Kymijokilaakson kylien kyläyhdistys ja Vireä Strömfors vastaanottavat Uudenmaan liiton palkinnon 12.5. Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Veli-Matti Mettinen kertoo juhlan ohjelmaa mietittävän jo. Juhla ajoitetaan ruukin kesäkauden avajaisiin. Vuoden kylä -tunnustus herättää toiveita saada kaupungilta pientä panostusta kylään. Toivelistaa on kerätty asukkailta. Ylivoimaisesti eniten toivottiin kevyen liikenteen väylää Ruukista Ahvenkoskelle sekä parempia julkisen liikenteen yhteyksiä. Näille eivät kyläläiset tai edes Loviisan kaupunki paljoa voi, mutta helpostikin toteutettavia toiveita on. Tärkeänä kyläläiset pitävät yleisilmeen siistimistä, eli pusikoiden ja tienvierustojen raivaamista sekä istuinpenkkien ja kukkaistutusten tuomista. Koulun risteykseen toivotaan hidastetöyssyä. Mettinen kertoo valinnan vuoden kyläksi olleen pienoinen yllätys. - Tiesin, että olemme ehdolla, mutta onhan voitto yllätys. Ruukki sijoittui lisäksi kolmanneksi Maalla- lehden Suomen ihanin kylä -äänestyksessä. Kun voitto hyödynnetään oikein, kaikki hyötyvät. Kaupunki perää uusia asukkaita ja nyt voitaisiin näyttää, että Loviisa satsaa kylien kaupunkina kyliin ihan konkreettisestikin. Ruukin luontoarvot ovat poikkeukselliset myös matkailun kannalta. Mettinen toteaa, että jo jokisuiston lehtimetsät tuovat seudulle lintuharvinaisuuksia bongaavia, eikä tätä ole matkailullisesti hyödynnetty. Toiveena on, että pitkään vireillä ollut kalaporrashanke Kymijoen läntiseen haaraan lähtisi toteutumaan. Hän arvioi, että silloin läntisestä haarasta muodostuisi Etelä-Suomen paras lohikalastuspaikka, mikä tietäisi runsasta kalastajien joukkoa seudulle.

"Talkoohenki herätettiin"

Uudenmaan liitto kiitteli valintaperusteluissaan kylää omaleimaiseksi ja toimijoiden ottaneen laajaa vastuuta kylän palvelujen turvaamisesta. Kylää onkin ravistellut poikkeuksellisen isojen muutosten rypäs, suurimpana sähkötarviketehtaan tuotannon siirtäminen Puolaan. Loviisan kaupunki oli lakkauttamassa kirjaston ja myös terveysaseman. Mettinen toteaa, että silloin oli herätettävä vanha talkoohenki eloon. Nyt entisellä kirjastolla on kylistalo, joka pitää sisällään kyläyhdistyksen ylläpitämän kirjaston, lähipalvelupisteen ja nuorisotilan, jossa on kaupungin toiminnan lisäksi kyläyhdistyksen valvomia toimintailtoja. Laboratorionäytteitä otetaan kerran viikossa. Kyläyhdistyksen ja Loviisan kaupungin välinen palvelusopimus kattaa myös Kukuljärven reitin laavun ja grillipaikan siisteydestä huolehtimisen. - Kirjasto on avoinna kahtena päivänä viikossa. Osa on lainaajia, osa tulee lukemaan lehtiä ja osa vain juttelemaan. Myös nuoret käyvät täällä muinakin kuin virallisina nuorisotilan aikoina. Kyläyhdistys ottaa hoitaakseen myös Hellinkosken levähdyspaikan, jonne on tulossa ainakin yksi grillipaikka lisää sekä istuinryhmä. - Ahvenkosken uimapaikka on ollut kyläyhdistyksen ylläpitämä kolmena kesänä ja se on pysynyt siistinä ja hyvässä kunnossa, kiittelee Mettinen. Ruukkialue, kuten monet muutkin suomalaiskylät, on aktiivisimmillaan kesäkaudella. Ruukkiin on kuitenkin määrätietoisesti luotu tapahtumia muihinkin vuodenaikoihin. Joulutapahtuma on jo perinne, uutena tapahtumana oli viime vuonna ensimmäisen kerran järjestetty kekrijuhla, joka osoittautui menestykseksi yleisömäärän suhteen. Ruuneperin tapahtuma järjestetään jälleen helmikuussa. Parhaillaan selvitellään myös tanssi- ja iltamaperinteen henkiin herättämistä työväentalolle yhdessä palokunnan ja työväenyhdistyksen kanssa. Kylään on saatu uusia pieniä yrityksiä, ja vanhaan sähkötarviketehtaaseen on kevään aikana tulossa sirkkakasvattamo, jonka on kerrottu tuovan parisenkymmentä työpaikkaa. Kyläyhdistyksen ja Vireä Strömfors -yhdistyksen lisäksi kylällä on useita muita yhdistyksiä Martoista Laulumiehiin, jotka ovat pitäneet kylähenkeä yllä ja järjestävät erilaista toimintaa.

Toinen kyläavustaja tavoitteena

Kyläyhdistyksen isoin juttu Mettisen mielestä on kyläavustajan toiminta. Työtä on niin paljon, että on haettu tukea toisenkin avustajan palkkaamiseen. Tälle on näytetty jo vihreää valoa. Suomen Kylät ry, joka koordinoi kyläavustajatoimintaa, on ymmärtänyt alueen laajuuden ja ikärakenteen. Kyläavustaja toimii Ruotsinkylästä Marinkylään ulottuvalla alueella, mikä tietää pitkiä etäisyyksiä kohteiden välillä. - Viime kesänä kyläavustajalla oli niin paljon keikkaa, muun muassa nurmikonleikkuuta, pihan hoitotöitä ja ikkunan pesua, ettei kaikkialle edes ehditty. Jos toinen kyläavustaja saadaan palkattua, voitaisiin myös kirjaston aukioloaikaa mahdollisesti lisätä. Koululuokat ovat kaivanneet kerhoja, joita toivottavasti voidaan jossain kohtaa järjestää, hän pohtii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat