Paikalliset

Viljojen puinnit pahasti kesken

Ei vielä kypsää. Kauraa on puitu useimmilla alueilla vasta 10-25 %. Kaurasta arvioidaan jäävän korjaamatta 20-30 % lähes koko maassa. Kuva Auli Henriksson

Syyskuun vaihtelevat säät ovat hidastaneet kasvustojen valmistumista puintikuntoon ja puintien etenemistä koko maassa.
UUSIMAA Syysviljojen puinnit ovat lopuillaan, mutta kevätviljojen puinnit ovat edelleen pahasti kesken. Viljelijät ovat vielä toiveikkaita, mutta merkittävä osa sadosta jää väistämättä korjaamatta, arvioi Pro Agria. Ensimmäisiä merkkejä sadon laatuongelmista on havaittavissa etenkin lakoontuneissa kasvustoissa, joissa on alkanut näkyä tähkäidäntää. Lämpimiä poutasäitä toivotaan vielä ainakin kuukaudeksi, jotta sadonkorjuutyöt saadaan tehtyä. Korjaamatta jäävän sadon rahallinen arvo on varovaisimpienkin arvioiden mukaan vähintään 150-200 miljoonaa euroa. Taloudelliset menetykset tiloille ovat siten huomattavat, kun huomioidaan vielä viljelyyn tehdyt panostukset, joille ei saada katetta. Kustannuspaineita lisäävät myös kaksinkertaistuvat kuivauskustannukset korkeiden puintikosteuksien vuoksi sen sadon osalta, joka saadaan talteen.

Kantavuus lujilla

Syyskuussa sadetta on saatu tavanomaista runsaammin lähes koko maassa. Syyskuussa on satanut 10-14 päivänä useimmilla alueilla. Sadepäiviä on ollut kaikkein vähäsateisimmillakin alueilla Etelä-Suomessa 6-8. Märkyyden vuoksi maan kantavuus alkaa olla lujilla. Vielä koneet ovat pysyneet pinnalla, mutta raiteita on alkanut syntyä. Runsaat lisäsateet vaikeuttavat sadonkorjuun ja syystöiden tekemistä. Kostea sää lisää myös homeiden kasvua, mikä heikentää sadon laatua. Lisäksi siementuotantoon tarkoitettujen kasvustojen laatu on voinut kärsiä merkittävästi, mikä vaikuttaa tarjolla olevan kylvösiemenen määrään ensi keväänä.

Määrä tyydyttävä

Rukiin puinnit on saatu päätökseen ainoastaan Satakunnassa ja Kymenlaaksossa. Uudellamaalla ja Etelä-Suomen rannikkoalueella 5-20 % rukiista on puimatta, muualla maassa 30-50%. Ruissato arvioidaan tyydyttäväksi suuressa osassa maata. Uudellamaalla sato on määrältään hyvä, mutta Pirkanmaalla ja Pohjois-Karjalassa välttävä. Ruis on tavanomaista heikompaa laadultaan Pirkanmaalla ja Kaakkois-Suomessa. Kymenlaaksossa syysvehnästä on enää puimatta 5 %, muualla Etelä-Suomessa syysvehnästä on vielä puimatta 10-30 %. Syysvehnäsato on määrältään tyydyttävä suuressa osassa maata. Kymenlaaksossa ruissato on hyvä. Laatu arvioidaan välttäväksi Etelä-Suomen rannikkoalueella, Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Etelä-Karjalassa.

Ohra pisimmällä

Kevätviljoista pisimmällä ovat ohran puinnit. Uudellamaalla ohrasta on puitu 75 %. Kaakkois-Suomessa ohrasta on puitu 40-50 %. Ohrasadosta arvioidaan jäävän korjaamatta hitaan tuleentumisen tai kasvustojen tuhoutumisen vuoksi Etelä-Suomessa 5-10 % ja maan keskiosissa 25-30 %. Ohrasato arvioidaan määrältään hyväksi Satakunnassa ja Kymenlaaksossa. Kauraa on puitu useimmilla alueilla vasta 10-25 %. Kaurasta arvioidaan jäävän korjaamatta 20-30 % lähes koko maassa. Kevätvehnän puinnit ovat vasta aivan alussa, vain 2-15 % alasta on puitu. Tästä johtuen arviot puimatta jäävästä alasta ovat vielä varovaisia. Puintikosteudet ovat olleet 20-30 %. Osa kasvustoista on edelleen vihreää. Kevätvehnäsato arvioidaan määrältään keskimääräiseksi. Laadultaan vehnäsato jää useimmilla alueilla tavanomaista heikommaksi.

Jää korjaamatta

Rypsi- ja kevätrapsikasvustot ovat tuleentuneet hitaasti puintikuntoon. Rypsinpuinnit on päästy aloittamaan vasta Etelä-Suomen rannikkoalueella ja Kymenlaaksossa, jossa on puitu 2-20 % kasvustoista. Kevätrapsikasvustojen puinteja arvioidaan päästävän aloittamaan Etelä-Suomen suotuisimmilla alueilla viikon kuluessa ja muualla vasta kolmen viikon kuluessa. Rypsi- ja kevätrapsisato arvioidaan määrältään ja laadultaan tyydyttäväksi, mikäli sääolot ovat suotuisat seuraavien viikkojen aikana. Härkäpavun puinnit ovat aivan alussa Etelä-Suomen rannikkoalueella. Kasvustot ovat monilla alueilla vielä tuleentumattomia, joten sadosta on vaarassa jäädä korjaamatta merkittävä osa. Monin paikoin sadonkorjuun arvioidaan pääsevän käyntiin vasta seuraavien kahden-kolmen viikon aikana. Sato arvioidaan määrältään tyydyttäväksi, mutta laadun arvioidaan jäävän tavanomaista heikommaksi usealla alueella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat