Paikalliset

Viljasta iso osa saatu jo puitua

Mörkökasvi?. Härkäpapuviljelmät ovat tummanpuhuvia valmistuessaan. Märkä kesä ja syksy tekivät pellot märiksi, joten kantavuus alkaa olla heikkoa. Kuva Auli Henriksson

Viime viikon lämmin sää päästi puinnit täyteen tehoon. Iso osa seudun viljasta alkaa olla puitu.
INGERMANINKYLÄ Viime päivien kuivat ja lämpimät kelit ovat päästäneet maanviljelijät vihdoin puimaan. Vastaava maaseutuasiamies Sam Vickholm Loviisan kaupungilta arvioi, että viljasta olisi Loviisan ja Lapinjärven alueella saatu noin 75 prosenttia puitua. Tila- ja lajikekohtaisia eroja on kuitenkin. Hän toteaa laadun olevan heikohkoa alhaisten sakoluvun ja valkuaispitoisuuden kannalta. Vehnästä suurin osa näyttäisikin menevän rehuksi. Porlammilla tilaa pyörittävä Joni Vilo pui torstaina kuumeisesti härkäpapupeltoja Ingermaninkylässä. Sukutilaan kuuluvia peltoja on Porlammin lisäksi Ingermaninkylässä lähellä Siviilipalvelukeskusta. Vilolle kuluva syksy on neljäs maatilayrittäjänä. Hän oli saanut hankalasta kesästä huolimatta jo puitua syysvehnän sekä kauran. Härkäpapu oli torstaina vielä työn alla ja kevätvehnä oli vielä kokonaan puimatta. - Noin kolme viikkoa olen tavanomaista myöhäisemmässä. Aamusumut tällä viikolla ottivat puintiaikaa pois aamupäivältä, hän toteaa.

Lisää papua

Härkäpapua hänellä oli ensimmäisen kerran viime vuonna 10 hehtaarin alalla, tälle vuodelle hän otti toiset 10 hehtaaria lisää. Ensi vuodeksi suunnitelmissa on laajentaa härkäpapualaa entisestään. Härkäpapua hän pitää hyvänä jo pellonkin kannalta, Iso, leveä juuristo parantaa vesitaloutta, ja parantaa peltoa, vaikka jäisi puimatta. Parasta olisi, jos härkäpavun puinnin jälkeen saisi kylvettyä syysvehnän. Aika ja keli eivät ole tänä vuonna ole tämän suunnitelman puolella. - Härkäpapu on helppo viljeltävä, vaikka täällä Ingermaninkylän pelloilla juolavehnä kiusaakin. Kasvinsuojeluaineita hän ei käytä, vain lannoitetta keväällä ja kylvön aikana. Härkäpapu menee elintarviketeollisuudelle, tai sikataloudelle. Härkäpapu on hyvä kotimainen valkuaislähde, se sisältää noin 27-30 prosenttia valkuaista. Härkis osaltaan tehnyt härkäpavusta "trendiviljeltävän". Toinen on tuttu kaura, jonka kysyntä on lisääntynyt. Vilollakaan ei ollut useaan vuoteen aiemmin kauraa, nyt sille on taas kysyntää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat