Paikalliset

Versowood avasi puureitin Loviisasta Kiinaan

Vierumäkeläinen Versowood on avannut uuden puutavaran laivareitin Loviisan satamasta Kiinaan. Uuden reitin avaamisen taustalla on suomalaisen puutavaran kysynnän voimakas kasvu Kiinassa, ja tarve löytää vaihtoehtoinen ratkaisu puutavaran konttikuljetuksissa ilmenneisiin kustannus- ja kapasiteettiongelmiin.
VALKO Loviisan satamassa on jälleen tekemisen meininki. Laitureilla näkyy ja kuuluu trukkien sekä nostureiden vilske. Sataman pohjoislaiturin varasto sekä kentät ovat täynnä Versowoodin vihreään muoviin pakattua sahatavaraa, jota on viime viikkoina rahdattu Versowoodin sahoilta Loviisaan rekoilla ja junilla. Keskiviikon ja torstain välisenä yönä satamaan saapui noin 180 metriä pitkä ja 30 metriä leveä Marshallinsaarille rekisteröity ja vuonna 2016 valmistunut kuivarahtialus Ultra Tatio.

Laivamatka Kiinaan 40 päivässä

Valtamerialus. Vuonna 2016 valmistunut kuivarahtialus Ultra Tatio on 180 metriä pitkä ja 30 metriä leveä. Matka Kiinaan kestää noin 40 vuorokautta. Kuva petteri Sammalisto

Alukseen lastataan 25 työntekijän voimin yhteensä noin 30 000 kuutiometriä erikokoista sahatavaraa laivattavaksi kahteen kiinalaiseen satamaan, Shanghain lähistöllä sijaitsevaan Taicangiin ja Hong Kongin lähistöllä sijaitsevaan Nanshaan. Sunnuntaina aluksen on määrä lähteä Loviisasta. Matka Suomesta Kiinaan kestää noin 15 solmun nopeudella noin 40 vuorokautta. Loviisan Satama Oy:n toimitusjohtaja Tiina Vepsäläinen on tyytyväinen kertoessaan, että on Suomen suurin yksityinen sahatavaran tuottaja ja jalostaja Versowood avannut uuden laivareitin Loviisasta Kiinaan.

Puun kysyntä Kiinassa kasvaa

Valtaosa Suomessa tuotetusta sahatavarasta menee Kiinassa huonekaluteollisuuden raaka-aineeksi. Kiinan puutavarakysynnän taustalla on Vepsäläisen mukaan monta tekijää, joista yksi on Kiinan luopuminen vuonna 2015 yhden lapsen politiikastaan. Sen seurauksena perhekoot kasvoivat sekä maan huonekalu- ja rakennusteollisuuden puutavaran tarve lisääntyi. Kun vielä viime vuonna Kiinaan vietiin Suomesta sahatavaraa yhteensä noin miljoona kuutiota, arvioidaan viennin kasvavan tänä vuonna vähintään 1,3 miljoonaan kuutioon.

Sahatavaralla hyvä kysyntä

Koko Suomen sahateollisuuden tuotanto nousi kuluvan vuoden ensimmäisellä kvartaalilla noin 15 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, jolloin kovat pakkaset rajoittivat tuotantoa. - Vientimäärä kasvoi kahden ensimmäisen kuukauden aikana 14 prosenttia, kertoi Suomen Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori.

"Loviisa ottavimmalla paikalla"

Heinolan Vierumäellä toimiva Versowood on jo pitkään käyttänyt Loviisan satamaa päävientisatamanaan. – Meille Loviisa on logistisesti ottavimmalla paikalla. Se on lähellä eteläisimpiä sahojamme Riihimäkeä, Vierumäkeä ja Otavaa eikä Hankasalmikaan kovin kaukana ole, totesi Versowoodin toimitusjohtaja Ville Kopra Helsingin Sataman tiedotteessa. – Lisäksi yhteistyö Loviisan kanssa on mutkatonta. Homma toimii hyvin puolin ja toisin, Kopra kertoi. Versowoodilla on Loviisan satamassa oma varastohalli. – Satamavarasto tehostaa prosessia ja toimitusketjuja. Pystymme ohjaamaan varastoon tuotteita, jotka menevät varmasti vientiin ennemmin tai myöhemmin. Näin toimien tavara saadaan mahdollisimman sujuvasti pois tuotantolaitoksilta, Kopra sanoi.

80 % sahatavarasta vientiin

Vuonna 2016 Versowood tuotti 1,2 miljoonaa kuutiometriä sahatavaraa. Lisäksi yhtiö valmisti runsaasti erilaisia sahatavaran jatkojalosteita kuten liimapuutuotteita ja -rakenteita, puupakkauksia, puusiltoja, puhelin- ja sähköpylväitä sekä erilaisia bioenergiatuotteita.
Sanottua Yhteistyö Loviisan kanssa on mutkatonta. Homma toimii. Ville Kopra Versowoodin toimitusjohtaja
Versowoodin sahatavarasta noin 80 prosenttia menee vientiin, ja liikevaihdosta noin puolet tulee viennistä. Suurimmat sahatavaran vientimaat ovat Kiina, Saksa, Ranska, Israel ja Japani. Kaikkiaan vientimaita on 44. Merkittävä osa vientituotteista laivataan irtotavarana Loviisassa, loput kontitetaan tuotantolaitoksilla.

"Vuosi 2017 on hyvin lupaava"

Vuosi 2017 näyttää Ville Kopran mielestä hyvin lupaavalta. – 2000-luku on ollut kohtuullisen haastava, mutta nyt rakentaminen on vahvistumassa monilla markkina-alueilla. - Odotan kasvavia vientimääriä, ja myös näkymä tästä eteenpäin on suhteellisen positiivinen. Tulevina vuosina voi olla hyväkin veto päällä, Kopra totesi. Myös eilen laivan lastausta Loviisassa seurannut Versowoodin myyntijohtaja Eero Valio kiitteli logistiikan sujumista Loviisan satamassa.

Kiinan kokemuksia odotellaan

- Tämä lastaus näyttää sujuvan erinomaisen hyvin täällä. Määräsatamissa Kiinassa logistiikka on tähän saakka perustunut konttien varaan, ja irtotavaranippujen käsittely on heille uutta. Nyt jäämme odottelemaan asiakkaiden kokemuksia tästä laivauksesta, kertoi Eero Valio Loviisan Sanomille. - Jos kaikki sujuu Kiinan päässä yhtä hyvin, niin arvelen, että elokuun alussa tulee seuraava suuri laiva Loviisaan hakemaan vastaavaa lastia, Valio arveli.

Konttikuljetukset kallistuneet

Versowoodin kontteihin pakatut puutavaraerät on tähän saakka kuljetettu lähinnä Kotkan ja myös Helsingin satamien kautta. Konttirahtien hinnat ovat Valion mukaan kuitenkin kaksin-kolminkertaistuneet kevään aikana. - Meiltä on lähtenyt yli tuhat konttia joka kuukausi, joten korotus on merkittävä eikä tämä vientibisnes kestäisi sellaisia hintoja, Valio sanoi. Hän arveli, että Loviisan kautta vietävät puutavaramäärät tulevat lisääntymään jo lähiaikoina.

Loviisan liikenne vilkastumassa

Loviisan sataman toimitusjohtajan Tiina Vepsäläisen mukaan sataman toiminta on muutenkin vilkastumassa. - Odotan, että Versowoodin reitistä Loviisasta Kiinaan tulee säännöllinen. Lisäksi Viljavan varaston laajennuksen on määrä valmistua elokuussa, mikä lisää myös liikennettä satamassa, kertoi Vepsäläinen. Lisätty 9.5.2017 klo 17.30: Linkki Helsingin Sataman tiedotteeseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat