Paikalliset

Ilta-Sanomat: "Venäläisten ja ruotsalaisten rauhanleiri järjestetään elokuussa Loviisassa"

Venäläisten ja ruotsalaisten "rauhanaktivistien" Baltic Glory 18-rauhanharjoitus järjestetään Ilta-Sanomien mukaan elokuussa Loviisassa. Rauhanleiri on jatkoa Ahvenanmaalla viime syksynä järjestetyllä Åland 17 -leirille, joka herätti kiivasta keskustelua mediassa. Leirille osallistui runsaat 20 venäläistä ja ruotsalaista aktivistia, taitelijaa ja ruotsalaisia parlamentaarikkoja.
LOVIISA Ilta-Sanomien mukaan venäläiset ja ruotsalaiset ”rauhanaktivistit” saapuvat tällä kertaa suuremmalla joukolla Etelä-Suomeen. Tapahtuman verkkosivujen mukaan mukaan Baltic Glory 18 -rauhanharjoitus järjestetään 9.–12. päivinä elokuuta Loviisassa. – Vaikka ensimmäinen kokeilumme Åland 17 oli pieni, se oli menestys. Tänä vuonna viemme rauhanharjoituksen seuraavalle tasolle, tapahtuman sivuilla kerrotaan. Verkkosivujen mukaan Baltic Glory -harjoitukseen on määrä saada 75 osallistujaa ja 10 vapaaehtoista. Ensi elokuun leirille osallistuu myös suomalaisia. Leirin järjestäjinä kerrotaan olevan ruotsalaisia, venäläisiä ja suomalaisia ryhmiä.

Viime vuonna samaan aikaan isojen sotaharjoitusten kanssa

Ahvenanmaan rauhanleiri herätti runsaasti epäilyjä sen tarkoitusperistä. Se järjestettiin samaan aikaan, kun Itämerellä järjestettiin kaksi suurta sotaharjoitusta; Venäjän Zapad ja Ruotsin Aurora. Loviisassa järjestettävän leirin taustalla on myös suomalainen Aseistakieltäytyjäliitto. Ilta-Sanomien haastatteleman Suomen aseistakieltäytyjäliiton järjestösihteeri Kaj Raninen pitää rauhanleirin arvostelua virheellisenä. – Leiri aiheutti perusteetonta kohua ja sitä epäiltiin Venäjän viidenneksi kolonnaksi. Todellisuudessa venäläiset osallistujat olivat riippumattomia taiteilijoita ja militarismin vastustajia, jotka suhtautuvat hyvin kriittisesti myös venäläiseen militarismiin, Raninen sanoi Ilta-Sanomille.

Himanen: "Venäläinen yritys vaikuttaa Suomessa ja Ruotsissa"

Suomen entinen Moskovan suurlähettiläs Hannu Himanen sanoi viime vuoden kesäkuussa Hufvudstadsbladetin haastattelussa näkevänsä leirin venäläisenä operaationa ja yrityksenä vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen Ruotsissa ja Suomessa. Vanhempi tutkija Jussi Lassila ulkopoliittisesta instituutista arvioi viime kesänä Helsingin Sanomille Åland 17 -harjoitusta toteamalla, että tällaisissa tilaisuuksissa on olemassa vaara Venäjän harjoittamalle ”informaatiovedätykselle”. Hän arvioi tilannetta yleisesti, sillä Åland 17 -rauhanleirin taustoihin hän ei ole perehtynyt. - Tällaiseen toimintaan liittyy se riski, että Venäjä voi käyttää tilannetta hyväkseen. Joskus kyse on naivismista, jossa joku osapuoli vedättää toista, Lassila sanoi HS:lle kesäkuussa 2017. Samoihin aikoihin Ahvenanmaalle oli pyrkimässä myös venäläinen koululaiva Kruzenshtern ja sen mukana 164 merikadettia, mutta Suomen puolustusvoimien pääesikunta kielsi Iltalehden mukaan aluksen pääsyn Maarianhaminaan. Ilta-Sanomien mukaan aseistakieltäytyjäliitto osallistuu rahallisesti Loviisan leirin kustannuksiin. Suomalais-ruotsalaisen kulttuurirahaston Ruotsin jaosto maksaa myös Baltic Glory -tapahtumaan liittyviä kuluja. Ruotsin jaoston rahastokoordinaattori Anni Heikan mukaan apurahaa on myönnetty 10 000 kruunua eli noin 1 000 euroa ja niillä korvataan ruotsalaisten osallistujien matkustamisen ja asumisen kuluja. Linkki Ilta-Sanomien uutiseen. Linkki Baltic Glory18-leirin kotisivuille.
Hbl:n uutinen viime kesän rauhanleiristä Ahvenanmaalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat