Paikalliset

Vanhempainillassa tarjolla tietoa ja tukea

Tule juttelemaan. Vanhemmille pidettävään päihde- ja kasvatusiltaan osallistuvat lähipoliisit Ranssu Purhonen (oik) ja Jere Moisio sekä etsivä nuorisotyöntekijä Nina Mikvelt. Kuva Auli Henriksson

Harjurinteen koululla järjestetään ensi viikon keskiviikkona päihde- ja kasvatusilta, jossa tarjotaan vanhemmille tietoa ja tukea.
Loviisa Vaikka illan otsikon nimi on "Onko sulla huumetta?", on ilta aiheiltaan laajempi kuin vain huumeisiin liittyvä. Loviisan lähipoliisit Ranssu Purhonen ja Jere Moisio kannustavat paikalle kaiken ikäisten lasten vanhemmat, isovanhemmat ja yleisesti ottaen kaikki, jotka ovat eri-ikäisten lasten kanssa tekemisissä. Illassa on heidän lisäkseen puhumassa Ehkäisevän päihdetyön Katarina Rehnström. Paikalla ovat myös Loviisan etsivän nuorisotyön Nina Mikvelt ja Jari Kaasinen. Ilta on tarkoitettu sekä suomen- että ruotsinkielisten lasten vanhemmille. Yksi illan tavoitteista on tarjota vanhemmille tukea ja tietoa niin poliisina ja nuorisotyöntekijöinä, kuin ihan vain ihmisinä toisille ihmisille. - Jos on kysymyksiä ja asioita, joista haluaa keskusteltavan, mutta ei halua omilla kasvoilla illassa ottaa niitä esille, voi laittaa etukäteen sähköpostia. Myös, jos on kysymyksiä, joihin vastaaminen vaatii syvempää lakikirjaan tutustumista, on hyvä laittaa meille sähköpostia etukäteen, Moisio ja Purhonen vinkkaavat ja toivovat, että keskustelua syntyy lapsista ja perheasioista mahdollisimman laajasti. Illassa he puhuvat huumeista sekä merkeistä, joista voi havaita viitteitä huumeiden käytöstä. He näyttävät esimerkkejä huumeisiin liittyvistä välineistä ja ehkä myös kannabiksen hajuun pääsee tutustumaan. Kannabiksen haju kun on helposti tunnistettavissa, kun sen on kerran haistanut. Myös sosiaalinen media on esillä illassa. Moisio on käynyt muun muassa Valkossa puhumassa vanhemmille sosiaalisen median maailmasta. Hän muistuttaa, etteivät vanhemmat voi jättäytyä someasioissa ulkopuolisiksi vain sen vuoksi, etteivät tiedä. - Ennen tiedettiin tarkkaan, kenen kanssa lapsi on tekemisissä ja kaverien vanhemmatkin, nyt someaikaan lapsilla ja nuorilla on siellä uusi maailma, mutta sekin kuuluu vanhempien kasvatusvastuuseen, Moisio ja Purhonen tähdentävät.

Lähipoliisi tutuksi

Moisio ja Purhonen ovat toimineet Loviisan lähipoliiseina noin vuoden verran. Lähipoliisin työtä tehdään oman toimen ohella. Pääpaino lähipoliisitoiminnassa on kouluyhteistyössä, mutta miehet kertovat olevansa nuorten kanssa tekemisissä mahdollisimman paljon muutenkin. Nuorison kanssa käydään juttelemassa, kun ollaan partioimassa. Ajatuksena on tulla tutuksi muutenkin, kuin silloin, kun kaadetaan alkoholit pois tai on muu ongelmatilanne käsillä. - Aiemmin lähipoliisit tulivat Porvoosta ja kontakti ei silloin voi olla ihan yhtä tiivis, he huomauttavat. Lähipoliisi on ensimmäinen taho, johon otetaan yhteyttä, jos asia on ei-kiireellinen, esimerkiksi sellainen häiriökäyttäytyminen koululla, joka ei vaadi akuuttia toimintaa. Kouluvierailualueet on jaettu kaksikon kesken niin, että Moisio hoitaa Loviisan keskustan, ja tästä itään ja Purhonen länsi- ja pohjoisosat alueesta. Loviisan alueiden lisäksi toiminta-alueeseen kuuluvat Lapinjärvi ja Myrskylä. - Pääsääntöisin koulut pyytävät lähipoliisit esimerkiksi juuri vanhempainiltoihin tai muuten puhumaan oppilaille. Tavoitteena on, että kouluilla voitaisiin käydä kolmen vuoden välein. Näin tavoitettaisiin jokainen oppilas kaksi kertaa. Asiat ja aiheet, joista lapsille ja nuorille puhutaan, ovat koulukäynneillä melko samoja, mutta tapa kertoa niistä vaihtelee kohderyhmän mukaan, miehet miettivät. - Valitettavasti vanhemmuus on monelta olla hukassa, peruskasvatusta on sysätty kouluille ja poliisille. Lapset eivät saa olla lapsia enää niin pitkään kuin omassa nuoruudessa, Purhonen toteaa ja nauraa itse kulkeneensa ihan tyytyväisenä toppahaalarissa kouluun vielä kolmasluokkalaisena. Hän toivoisi, että meillä kaikilla olisi enemmän aikaa olla ja elää ihan tavallista arkea. Niin sanottuja kestoteemoja koulutapaamisissa ovat vahingonteot, ilkivalta ja koulukiusaaminen.
Sanottua Murkku voi haistatella, mutta tarvitsee silti vanhempiaan. Ranssu Purhonen lähipoliisi
Koulukiusaamisen käsitteen alle niputetaan heidän mielestään liian helposti tekoja, joille olisi myös rikosnimike. Jos tönäisee toista niin, että tämä kaatuessaan lyö huulen halki, se on pahoinpitelyä, ei kiusaamista, he antavat esimerkin. Toki on huomioitava teon tahallisuus ja myös lasten ikä. Suurin osa seudun nuorista on heidän mielestään fiksua. - Tarjonta, mitä Loviisassa nuorille on katastrofaalisen minimaalista, sanoo Purhonen. Hän huomauttaa, että nuoret tarvitsevat oleskelutilaa. - Yhteiskunnan pitäisi panostaa nuoriin. On luonnollista, että ihminen alkaa tietyssä vaiheessa irtautua kotoa ja silloin yhteiskunnan pitäisi voida tarjota virikkeitä. Jos nuoret joutuvat keksimään itse, mihin energiaansa purkavat, voi olla että 15-vuotiaan mieli kulminoi tekemisen sellaiseen, millä ei ole niin positiiviset seuraukset, hän muotoilee. Hän toivoisi, että nuorille, jotka eivät halua panostaa urheiluun viittä kertaa viikossa ja kilpailla, pitäisi myös tarjota mahdollisuus pelata, on se sitten sabaa tai jääkiekkoa. - Tarmoa kohdistettaisiin hyviin asioihin, Purhonen kiteyttää. Vanhemmuus on koetuksella usein, kun lapsi tulee murrosikään. Purhonen toteaa, että silloin vanhemmalta vaaditaan lapsen lukutaitoa ja oikeisiin asioihin keskittymistä. - Murkku voi haistatella, mutta tarvitsee silti vanhempiaan. Jos käy hyvin ja nuori tulee kysymään, katsotaanko leffaa tai pelataanko korttia, vanhemman tulisi jaksaa laittaa oma väsymys ja askareet sivuun ja antaa nuorelle aikaa. Jos vanhemmat ovat kotona aina väsyneitä ja kiukkuisia, ei siellä jaksa nuorikaan olla.

Rutiinit hyväksi

Töiden ja harrastusten vuoksi kello 17 kaikki samaan aikaan ruokapöytään ei kaikissa perheissä ole mahdollista. Etsivä nuorisotyöntekijä Nina Mikvelt kannustaa löytämään yhteisen ruokahetken vaikka ilta- tai aamupalasta. - Että yhden ruoan ajaksi istutaan samaan pöytään. Rutiinit ovat hyväksi myös aikuisille, hän huomauttaa.
Päihde- ja kasvatusilta
  • Harjurinteen koululla keskiviikkona 15.2. klo 18 alkaen
  • Loviisan lähipoliisit  kertovat huumeista ja niihin liittyvistä ilmiöistä
  • Puhumassa myös Ehyt ry:n edustaja
  • Tarkoitettu kaiken ikäisten lasten vanhemmille, isovanhemmille ja yleisesti kaikille jotka ovat lasten kanssa tekemisissä
  • Kysymyksiä voi laittaa etukäteen ranssu.purhonen@poliisi.fi ja jere.moisio@poliisi.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat