Tennis | Henkisellä kasvulla kohti Suomen tenniskärkeä

Loviisan Tenniskerhon kasvatti ja entinen valmennusvastaava Johan Aaltonen oppi menestyksen aakkoset kantapään kautta.

– Aloitin tenniksen jo nuorena synnyinkaupungissani Loviisassa. Kehityin nopeasti, mutta sitten kaikki alkoi junnaamaan paikoillaan. Vuosi sitten koin herätyksen, joka on kehittänyt minua urheilullisesti, 27-vuotias Johan Aaltonen kertoo innokkaasti.

Aaltosen Suomen tennis-ranking on tällä hetkellä 185. Hän haluaa lähivuosina saavuttaa top kympin.

– Tajusin, että urheilijana kehittyminen vaatii myös henkistä kasvua. On opittava ajattelemaan kokonaisvaltaisemmin ja elämään kuten huippu-urheilija. Jokaisella päätöksellä päivässä on merkitystä suoritukseen.

Oppimisen takana ovat hänen performance-valmentajansa Miikka Marjakangas ja tennisvalmentaja Patrik Jaatinen.

– Jos katson pelaamistani ennen tätä vuotta, niin ennen harrastin tennistä viisi kertaa viikossa ja tein yhden puntin, Aaltonen kertaa nyt valaistuneena.

Rakentaminen alkoi ihan perusteista. Ja oppiminen jatkuu päivittäin. Matka itseen on ollut arvokasta myös henkiseen hyvinvointiin arjessa.

– Ruoka ja lepo ovat ensiarvoisen isossa roolissa harjoittelun onnistumiselle. Herätän joka aamu kehoni lyhyellä aamujumpalla. Jollain tietyllä arkionnistumisella voi olla suuret vaikutukset myös seuraavaan peliin.

Marjakangas sai Suomen kärkeen hamuavan pelaajan ajattelemaan itseään ja tekemistään aiempaa kokonaisvaltaisemmin. Pelaaja laitettiin katsomaan itseään peiliin – ja olemaan rehellinen.

– Kun olen kehittynyt ihmisenä, olen kehittynyt myös pelaajana. Keskusteluilla valmentajieni kanssa on ollut iso merkitys tässä matkassa.

Kasvun avulla Aaltonen on saanut toisen mahdollisuuden uransa uudelle startille. Hänen mukaansa treenaaminen ja kisaaminen ovat nyt aiempaa johdonmukaisempaa. Sitä kautta kaikki tekeminen on muuttunut laadukkaammaksi. Odotettavissa onkin myös selvää tulosparannusta.

– Nykyään odotan innolla treenejä, jotta pääsen kehittymään ja kehittämään itseäni.

Aaltonen tunnetaan tennispiireissä atleettisena urheilijana. Tennispersoona Tapio Rossi kehuu harjoittelukaveriaan yhdeksi Suomen fyysisimmistä pelaajista.

– Olen aina ollut kiinnostunut kehon suorituskyvystä ja haluan oppia sitä lisää. Painotan sitä myös valmennettavilleni.

Kauniaisissa asuvalla tennistähdellä on valmentajan ammattitutkinto Arkadiasta. Pelaamisen lisäksi Aaltonen valmentaa 30 tuntia viikossa Esport Centerissä.

– Sponsoritulot ovat tässä vaiheessa nolla. Niitä alkaa tulla vasta kympin sakissa.

Seuraavat vuodet Aaltonen pelaa lähinnä Suomessa ja parantaa ranking-sijoitustaan.

Tavoitteena on rahakisojen kiertäminen myös muualla kuin kotimaassa.

– Myös Suomen kilpailuja kiertäessä pystyy kehittymään, Hangon tennisviikolle matkaava Aaltonen painottaa. Siellä hänen nelinpeliparinaan on jääkiekosta paremmin tunnettu Sean Bergenheim.

Johan Aaltonen aloitti tennisuransa Loviisan Tenniskerhossa ja Casinonpuiston tenniskentillä, jossa hän toimi myös kentänhoitajana ja kerhon vastuuvalmentajana.

– Olen pelannut sarjatennistä Loviisan tenniskerholle 11 vuotta. Näiden vuosien aikana olen saanut kokea paljon hienoja hetkiä. Kaksi ehdottomasti parasta hetkeä olivat ne, kun noustiin nelosesta kolmoseen kesällä 2013, kun nousukarsinnat pelattiin Hangossa.

– Toinen hieno hetki oli, kun noustiin kolmosesta kakkoseen voittamalla lohkon, Johan Aaltonen kommentoi Instragram-tilillään.

Loviisan Tenniskerhon puheenjohtaja Joakim Lindborg kertoi, että Aaltonen oli Loviisassa erittäin pidetty valmentaja ja pelaaja.

– Johan oli tosi kova treenaamaan, ja hänen nähtiin käyvän ahkerasti kentällä. LTK:lle oli tietenkin menetys, että hän vaihtoi seuraa, mutta ollaan silti iloisia, että Johanin kehitys jatkuu tenniksessä, Joakim Lindborg kertoi.

Hittilaji rantautuu Loviisaan – Padel-kenttä tilattu

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut