Tavoitteena raviohjastajan ammattilaisuus – Teemu Keskitalo on menestynyt erinomaisesti amatööriohjastajana

Raviurheilu: Teemu Keskitalo urakoi Loviisan toisissa kesäraveissa yhteensä kuudessa lähdössä.

Itä-Uudenmaan Oriyhdistyksen varapuheenjohtaja, 29-vuotias Teemu Keskitalo on syntymästään saakka touhunnut hevosten kanssa. Keskitalon isä omisti ravihevosia, jota kautta raviradat ja tallit tulivat myös Teemu Keskitalolle tutuksi jo lapsuudessa. Ohjastamisen Keskitalo aloitti ponilähdöissä 12-vuotiaana. 16-vuotiaana mies siirtyi isompiin hevosiin, ja ohjastaa nyt omien hevosiensa lisäksi myös muiden omistamia ravihevosia. Menestys on ollut nousujohteista, vaikka ammattia ohjastamisesta ei vielä ole tullutkaan. Palkintokaapista löytyy muun muassa Amatööriohjastajien SM-kultaa 2014, Amatööriohjastajien EM-kultaa 2015, Amatööriohjastajien PM-hopeaa 2015 sekä Amatööriohjastajien MM-kisojen viides sija vuodelta 2016.

– Isälläni on ollut hevosia omistuksesta, ja sitä kautta olen pienestä pitäen ollut tekemissä hevosten kanssa ja käynyt raveissa isäni ja setäni kanssa, jossa pelasimme yhdessä totoa, Keskitalo kertoo.

– Sitä kautta se ravikärpänen puraisi minua jo lapsena.

Itä-Uudenmaan Oriyhdistyksessä, Keskitalo on toiminut nyt viitisen vuotta hallituksen jäsenenä, josta viimeiset pari vuotta varapuheenjohtajana. Loviisan raviradalla ja kesäraveilla on Keskitalolle iso merkitys.

– Kyllähän Loviisan ravirataa voi kotiradakseni kutsua.

– Pidin muutaman vuoden omia hevosianikin ravitallilla Loviisassa.

–  Pienestä pitäen olen aina käynyt Loviisan kesäraveissa yleisössä. Nyt onkin tosi kivaa päästä itse ajamaan, ja välillä hiukan pärjätäkin, Keskitalo naureskelee.

– Loviisan kesäraveissa on ihan omanlainen ja mahtava tunnelmansa.

– Ei meidän ravirataamme ole turhaan valittu Suomen Hippoksen toimesta, vuonna 2019 vuoden kesäradaksi.

Hevonen on hieno eläin, ja sen kanssa yhteistyö pitää tietysti toimia.

Vaikka raveissa hevonen toki tekeekin, niin sanotusti kovimman työn, on ohjastajallakin oma ja tärkeä merkityksensä. Ei ole sattumaa, että maineikkaat ohjastajat, kuten muun muassa Jorma Kontio, Antti Teivainen ja Ari Moilanen ovat keränneet hevosiensa omistajille kelpo potin eri raveista. Ohjastajat saattavat myös valmentaa hevosia ja omistaa niitä, mutta voi olla myös niin sanottuja lainaohjastajia, kuten monet ohjastajat ovatkin.

– Jos hevonen on tosi hyvä, niin kuskilla ei ole niin isoa merkitystä. Huippuhevosilla voittaa melkein kuka vain, Keskitalo irvailee.

– Mutta on ohjastamisessa toki omia juttujansa. Toisilla hevosilla on omat haasteensa, jotka huippuohjastajat tuntevat.

– Pitää osata ajaa tarkasti. Eri hevoset vaativat erilaisia juttuja.

– Eri hevoset vaativat erilaisia juoksuja. Selkeä juoksu, ja hyvä loppukiri, tai sitten pitää päästä heti keulaan. Tämä on vähän hevoskohtaista.

Keskitalokin haluaa kehittyä ohjastajana mahdollisimman pitkälle. Tässä vaiheessa leipä tulee pöytään muista hommista, mutta tavoitteena on, että muut hommat voisi olla tulevaisuudessa harrastuksia ja ohjastaminen olisi varsinainen ammatti. Keskitalolla ohjastaminen painottuu tällä hetkellä enemmän kesälle. Keskimäärin hän käy kuitenkin noin pari kertaa viikossa vuoden aikana käskyttämässä hevosia Suomen eri raveissa.

– Hevonen on hieno eläin, ja sen kanssa yhteistyö pitää tietysti toimia. Se on yksi syy, mikä itseäni ohjastamisessa viehättää.

– Sen lisäksi itselläni on kova kilpailuvietti. Onhan tässä lajissa vauhtia, jota kautta ainakin itse saan tyydytystä kilpailuhenkisyyteeni.

– Kyllähän ohjastajan pitää olla koko ajan tasalla tilanteesta. Pitää ottaa huomioon muut hevoset, ja mielellään hiukan tuntea niitäkin ja niiden ominaisuuksia. Kyllä hommassa pitää olla ajatus mukana.

– Sitä kautta haluan myös menestyä ohjastajana. Tämä kaikki kiehtoo minua valtavasti koko ajan.

– Amatööriohjastajana on tullut ihan hyvin menestystä, mutta onhan se tavoitteena, että joskus voisi tehdä ohjastamista ammatikseen.

– Toistaiseksi tehdään vielä rakennus- ja muita hommia, ja ohjastaminen on harrastus siinä ohessa, Keskitalo toteaa.

Taustat

Teemu Keskitalo

Ikä: 29 vuotta.

Kotipaikka: Helsingissä olen syntynyt, mutta Mäntsälässä olen asunut pienestä asti.

Ammatti: Yrittäjä. Talonrakentaja koulutukselta. Teen kaikenlaisia rakennusalan töitä, kengitän ratsu sekä ravihevosia, ja teen näitä ravihommia, ohjastan ja valmennan. Tulevaisuuden haaveena olisi saada ammatti raviohjastamisesta.

Parhaat saavutukset (omasta mielestä): Euroopan-mestaruus raviohjastajana oli hieno saavutus.

Lempiruoka: Kesällä tykkään grillata paljon, kotiruuista makkarakastike.

Lempimusiikki: Kaikki musiikki menee. Suomalaista tulee kuunneltua jos saa valita.

Motto: Jos jotain luvataan, niin se pidetään. Ja jos ei pystytä, niin sitten ei luvata mitään.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut