Loviisan ravit etenevät suunnitelmien mukaan koronaviruksesta huolimatta

Raviurheilu: Ensimmäiset ravit olisi tarkoitus ravata kesäkuun alussa.

Toni Degerlund

Vaikka koronavirus on siirtänyt kohta kaikki ensi kesän urheilutapahtumat vähintään vuodella eteenpäin, halutaan Itä-Uudenmaan Oriyhdistyksessä uskoa, että perinteiset Loviisan kesäravit saadaan startattua kesäkuussa suunnitelmien mukaan.

– Meillä on tulevan kesän ravien valmistelut hyvällä mallilla. Toivotaan, että pääsemme ajamaan ensimmäiset ravit kahdeksas kesäkuuta suunnitelmiemme mukaisesti, Itä-Uudenmaan oriyhdistyksen puheenjohtaja Maria Kalenius toteaa.

Viime kesä oli onnistunut. Raveja kävi kauden aikana katsomassa kaikkiaan 5633 katsojaa. Loviisan kesäraveissa on aina ihan omanlaisensa tunnelma, josta Itä-Uudenmaan Oriyhdistys onkin saanut paljon kiitosta. Suomen Hippos palkitsikin radan vuoden kesäratana reilu vuosi sitten. Tulevaksi kesäksi on taas suunnitelmissa paljon uutta.

– Meillä on suunnitteilla ensi kesäksi muun muassa kaupunkien taistelu Tallinnan kanssa. Eli ensin tallinalaisia kuskeja tulee Loviisaan ajamaan kilpaa, ja syyskuussa me lähdemme vastaavasti Loviisasta Tallinnaan ajamaan kilpaa. Se joukkue, joka kerää eniten pisteitä voittaa, Kalenius kertoo.

– Heinäkuussa on Loviisan raviradan 70-vuotisjuhla-ajot. Se toteutetaan haasteajona eri raviratojen kesken.

– Viimeisenä meillä on vielä poniravit ja paikallisravit kahdeksas elokuuta, ja ravien jälkeen vielä ratabileet. Loviisassa ajetaan yhteensä siis kuudet ravit tulevana kesänä.

– On meillä muutamia muitakin aika hauskoja uudistuksia tulossa, mutta pidetään ne vielä yllätyksenä. Kannattaakin siis tulla paikan päälle katsomaan mitä ne ovat, kun saamme kauden käyntiin.

Vaikka kaikki suunnitelmat ovat edenneet hyvin, on koronavirus Loviisassakin tietysti aiheuttanut paljon huolta.

– Meillä olisi tarkoitus pitää isot talkoot huhtikuun lopussa, tai viimeistään toukokuussa. Hiukan mietityttää, että pystymmekö pitämään näitä alkuperäisen suunnitelmamme mukaisesti, Kalenius kertoo.

– Talven aikana ei ole nyt tehty mitään remontteja radalla, mutta ennen kesäkuuta olisi tarkoitus tehdä jotain. Toivottavasti pystymme toteuttamaan nämä.

– Onhan tämä koronavirus kyllä aika hurja juttu. En olisi uskonut, että tämmöisiin toimenpiteisiin joudutaan. Mutta toisaalta, jos näillä toimenpiteillä saadaan tämä tauti nopeammin ja helpommin poistettu maastamme, ja sairastumiset minimoitua, niin kaikki toimenpiteet ovat olleet tarpeellisia ja järkeviä.

Sanomalehti Uusimaa täytti viime vuonna 125 vuotta, ja oli mukana Loviisan kesäravien Porvoon ravipäivässä. Viime vuonna lauantairavien nimi olikin Uusimaa 125-vuotisravit. Uusimaan sponsoroimassa lähdössä lämminveriset ottivat mittaa 2120 metrin matkalla. Uusimaa on jälleen tulevana kesänä yksi ravien yhteystyökumppaneista. Itä-Uudenmaan Oriyhdistyksen monitoimimies, Jouko ”Nakke” Uutinen on iloinen, että yritykset ovat taas lähteneet mukaan yhteistyökumppaneiksi koronaviruksesta huolimatta.

– Sponsorimme ovat huomioineet meidät hyvin ja olemme saaneet sitä apua, mitä tarvitsemme ravien pyörittämiseen. Useimmat meidän yhteistyökumppanimme ovat olleet samoja jo pidemmän aikaa, useamman vuoden ajan, Uutinen kertoo.

– Totta kai koronavirus kaikkia meitä hevosmiehiäkin huolestuttaa. Tosin haluamme kaikki uskoa, että tämä epidemia on ohi siinä vaiheessa, kun meidän ravikautemme kesäkuussa on tarkoitus aloittaa. Mitään ei ole tarkoitus perua, ellei valtiovalta sitten näin määrää myöhemmin.

– Kyllä me ihan täysillä suunnittelemme vielä raveja tässä vaiheessa. Ennen ravikauden alkua olisi vielä tarkoitus muun muassa hiukan maalata muutamia ulkorakennuksia uudestaan. Ja on me kaikkea muutakin kivaa mietitty jo etukäteen tulevaa kesää varten.