Paikalliset

Työpaikkojen radon tehovalvontaan Loviisassa

Tehovalvonta. Työpaikoilla sisäilman radonpitoisuus ei saa säännöllisessä kokopäivätyössä ylittää arvoa 400 becquereliä kuutiometrissä ilmaa. Kuva STUK

Säteilyturvakeskus (STUK) tekee työpaikkojen radonin tehovalvonnan Loviisassa ja Taipalsaaressa.
Aikaisempien mittausten perusteella näiden kuntien alueella sisäilman radonpitoisuudet työpaikoilla pitää selvittää. STUK tähtää valvonnalla siihen, että työpaikat mittaavat sisäilman radonpitoisuudet, tekevät tarvittavat radonpitoisuutta alentavat toimenpiteet ja että toimenpiteet tehdään riittävän nopeasti.

Yhteyttä vuoden alussa

STUK otti joulukuun alussa yhteyttä kaikkiin työpaikkoihin, jotka toimivat Taipalsaaren kunnan alueella sekä kehotti niitä mittaamaan työtilojensa sisäilman radonpitoisuuden kuluvalla mittauskaudella eli huhtikuun loppuun mennessä. Mittausten tulokset on toimitettava STUKiin mittauksen valmistuttua tai viimeistään 30.4.2018. Vastaava yhteydenotto tehdään Loviisan kunnan työpaikkoihin vuoden 2018 alussa. Työpaikoilla sisäilman radonpitoisuus ei saa säännöllisessä kokopäivätyössä ylittää arvoa 400 becquereliä kuutiometrissä ilmaa. Jokainen työnantaja on velvollinen selvittämään työtilojen radonpitoisuuden, jos on syytä epäillä, että tämä arvo voi ylittyä. Pitoisuus tulee mitata kaikilla sellaisilla työpaikoilla, jotka sijaitsevat osittainkin maan alla tai harjuilla tai muilla hyvin ilmaa läpäisevillä sora- tai hiekkamuodostumilla. Lisäksi mittaus tulee tehdä STUKin määrittelemien mittausvelvoitekuntien alueella kaikissa työpaikoissa. Taipalsaari ja Loviisa ovat tällaisia mittausvelvoitekuntia. Työpaikan radonpitoisuutta ei tarvitse mitata, jos työpaikassa ei ole palkattuja työntekijöitä, työnantajalla ei ole työtiloja tai jos työpaikka sijaitsee rakennuksen toisessa kerroksessa tai ylempänä.

Riski sairastua keuhkosyöpään

Radon on sisäilmassa esiintyvä hajuton ja näkymätön radioaktiivinen kaasu, jota syntyy jatkuvasti kallio- ja maaperässä olevan uraanin hajotessa. Maaperästä radonpitoinen ilma pääsee sisäilmaan rakennuksen alapohjassa olevien rakojen kautta. Pitkäaikainen altistuminen korkealle radonpitoisuudelle lisää merkittävästi riskiä sairastua keuhkosyöpään. Suomessa todetaan vuosittain 2000 keuhkosyöpää, joista noin 300 liittyy radonaltistumiseen. Radonaltistuksesta johtuvia keuhkosyöpätapauksia olisi helppo estää, sillä sisäilman radonmittaukset ovat helppoja tehdä. Sisäilman korkea radonpitoisuus saadaan laskettua tehokkailla korjaustoimilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat