Kulttuuri

Tunteita herättävää tulkintaa

Vetonaula. Arja Koriseva veti kirkkoon 375 maksanutta katsojaa. Viimeksi hän esiintyi Loviisassa kymmenisen vuotta sitten. Kuva: Eija Kosonen

Moni silmäkulma kostui, kun Arja Koriseva lauloi tuttuja ja hieman tuntemattomampiakin hengellisiä lauluja Loviisan kirkossa sunnuntaina. Hyväntekeväisyyskonserttia saapui kuulemaan lähes 400 ihmistä.
LOVIISA – Toivon, että konserttini herättää kuulijoissa tunteita. Toivon, että laulujen sanat koskettavat ja puhuttelevat, laulaja Arja Koriseva tiivisti konsertin sanomaa hieman ennen esiintymistään. Hän onnistuikin tavoitteessaan. Moni yleisössä herkistyi tutun laulun kuultuaan. Myös aplodit kertoivat, että kansa piti kuulemastaan. – Kirkkokonsertteihin otan mukaan enimmäkseen tuttuja lauluja, mutta aina myös uudempia. Lisäksi ohjelmistoon kuuluu yleisöltä tulleita toivekappaleita. Otan toiveita kiitollisuudella vastaan ja pyrin niitä myös toteuttamaan. Haluan laulaa sitä mitä yleisö haluaa kuulla. Sunnuntaisella hyväntekeväisyyskonsertilla kerättiin varoja Helsingin Lastenklinikalla hoidettavien pienten syöpäpotilaiden ilahduttamiseen. Varat ohjataan Sairaalaklovnien toimintaan. – Olen tehnyt paljon hyväntekeväisyysjuttuja Syöpäsäätiön ja syöpäyhdistysten kanssa sairastuttuani itse syöpään pari vuotta sitten. Tarvetta tällaiselle työlle on. Koriseva toteaa, että syöpä on tavalla tai toisella lähellä jokaista. – Tuskin yleisössäkään on ketään, jota syöpä ei olisi jollain lailla koskettanut joko läheltä tai kauempaa. Niin yleinen sairaus se on. Koriseva pohtii, että oman sairastumisensa jälkeen yleisö kuuntelee häntä ehkä aiempaa enemmän "ajatus mielessä". – Minua tullaan halaamaan. Moni tulee sanomaan, että on itse kokenut saman tai miehet saattavat tulla kertomaan, että vaimolla on sama sairaus. Oman kokemuksen myötä myös kuuntelen painokkaammin mitä sanotaan. Sairaalaklovnien tukeminen ja sitä kautta ilon tuominen syöpää sairastaville lapsille on Korisevan mukaan hieno kohde. – En ole vähään aikaan käynyt Lastenklinikalla, mutta ajatuksissani lapset ovat. Terveisiä olen lähettänyt usein.

Kirkkokonsertit mieluisia

Koriseva kertoo, että kirkot ovat hänelle mieluisia esiintymispaikkoja. Ne tulivat tutuiksi jo lapsena. – Äitini laulaa vieläkin kirkkokuorossa. Seurakuntaelämä muutenkin on Korisevalle tuttua. Hän on Toivakan kirkkovaltuuston jäsen sekä lapsi- ja nuorisotyön johtokunnan puheenjohtaja. Sunnuntain konserttiin hän oli valinnut 17 hengellistä laulua. Mukana olivat muiden muassa Täällä pohjan tähden alla, Niin kaunis on maa sekä sunnuntaina olleen Mikkelinpäivän eli enkelten päivän kunniaksi laulettu Suojelusenkeli. Uudempaan tarjontaan kuului Aale Tynnin tutun Kaarisilta -runon tulkinta laulaen. Se sai raikuvat aplodit. Korisevaa säesti pianisti Minna Lintukangas. – Hän on enemmän kuin säestäjä. Hän elää ja tulkitsee lauluja yhdessä kanssani. Olemme duo ja hengitämme samaa ilmaa. Minna on myös Fortuna -orkesterini kapellimestari, Koriseva selvitti.

Motivaatio säilyy

Kirkkokonserttien lisäksi Koriseva tekee paljon muutakin. Tänä vuonna edessä on vielä esiintymisiä risteilyillä ja pian alkavat myös joulukonsertit. Hän on mukana myös Jyväskylän kaupunginteatterissa 17.2. ensi-iltansa saavassa loviisalaisen Daniel Katzin romaaniin pohjautuvassa näytelmässä Kun isoisä Suomeen hiihti. – Se on mielenkiintoinen projekti, jota odotan uteliaana. Koriseva esiintyy myös Suomen 100-vuotisjuhlavuoden Viihteen vuosisata -konsertissa. Siihen on poimittu sadan vuoden ajalta elokuvasävelien helmiä ja konsertti on kuultu Sysmässä, Lahdessa ja Tampereella. – Sen voisi tuoda Loviisaankin. Monenlaisissa produktioissa mukana oleminen on Korisevalle tärkeää. – Motivaatio säilyy, kun ei tarvitse tehdä vain sitä yhtä ja samaa. Hyväntekeväisyyskonsertin järjestivät Loviisan ruotsinkielinen syöpäyhdistys Lovisanejdens svenska cancerförening ja Etelä-Suomen syöpäyhdistys.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat