Kulttuuri

Tulossa kaikkien aikojen konsertti

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kuluvana kesänä ahkerasti konsertoiva ja keikkaileva Ilkka Vainio tuo kovan musiikkikattauksen Kino Marilyniin viikon päästä. Luvassa on Juha ja Ilkka Vainion lauluja ja tarinoita.
LOVIISA Viikon päästä perjantaina kuullaan konsertti, joka tarjoaa suuria elämyksiä. Näin lupaa Ilkka "Ile" Vainio, jonka Juha Vainio -klassikkokonsertti saapuu Kino Marilyniin. Illan aikana salissa kuullaan Ilkan isän, jo edesmenneen Juha "Junnu" Vainion sekä Ilen lauluja. Valinnan varaa on, sillä jo yksin Juhan tuotanto on määrällisesti ällistyttävä noin 2 400 sanoitetulla laululla ja 245 levytetyllä kappaleella eikä Ilkkakaan ole jäänyt heikommaksi. – Olen tehnyt yli tuhat tekstiä ja tuottanut 10 000 teosta. Kaikkia noista konsertissa kuitenkaan kuulla, Vainio vitsailee. Hänen mukaansa luvassa on klassikoita, yllätyksiä ja tällä kertaa rempseää menoa, kuten kesään sopii. Biisilistalle on valittu tuttuja hittejä. – Sellaista elämä on, Yksinäinen saarnipuu, Albatrossi, Vanhoja poikia viiksekkäitä, Viisari värähtää ja Käyn ahonlaitaa, laulaja listaa. Kyllä mä vedän siellä vielä pienen Veikko Lavi -operaationkin. Vainio mainitsee, että mukana lavalla on myös Kari Tapion poika Jani Jalkanen, joka on huippumuusikko sekä kitaristilegenda Ilkka "Luumu" Kaikkonen, joka on esiintynyt Remun ja Tuomari Nurmion kanssa. – Konsertti kestää tunnin per puolisko ja välissä on puolen tunnin väliaika.

Vauhtia meripäiville

Vainio esiintyy nyt tämän kokoluokan konsertissa ensimmäistä kertaa Loviisan keskustan alueella. Aiemmin hän on esiintynyt Loviisassa Ziltonissa. – Konserttiviikonloppuna vietetään Kotkan Meripäiviä ja ajattelin, että siinä yhteydessä sen ilosanomaa pitää tuoda myös Loviisaan. Täältä saa hyvät alkutahdit meripäiville. Vainio esiintyy meripäivillä Ravintola Kairossa. Hän on kiertänyt kevään mittaan konsertoimassa eri puolilla Suomea. – Esiintymisiä on ollut 500 – 600 henkilön konserttisaleissa ja joka paikassa on ollut täyttä. Vainio uskoo, että perjantain koittaessa Marilynin sali on täynnä ja kaikki halukkaat eivät edes mahdu mukaan. Hauska tarina liittyy myös konserttipaikkaan. Kino Marilyn osui silmään elokuvareissulla. – Olin katsomassa elokuvaa täällä. Samassa yhteydessä välähti, että paikka sopisi konsertille erinomaisesti. Hän toteaa, ettei ole juurikaan hienompaa teatteria nähnyt. – Se on kuin tehty konsertille. Luulen, että tämä ei myöskään jää viimeiseksi Loviisassa. Hän sanoo, että lippuja on myyty jo tähän mennessä hyvin ja sali alkaa täyttyä. Tapahtuma on K-18 johtuen konsertin alkoholitarjoiluista. – Nyt muille riittää viiniä ja olutta, kun minä en dokaa niitä, Vainio naureskelee. Juhannuksena tuli täyteen kaksi vuotta, kun Vainio ruuvasi korkin kiinni. Se on tuonut lisävirtaa tekemiseen.

Kikan kunnianpalautus miellyttää

Yksi Ilkka Vainion yhteistyökumppaneista oli Kikka, jonka taustalla hän toimi sanoittajana Sipi Castrén salanimellä. Lisäksi hän tuotti Kikkaa. – Kikka lähti 41-vuotiaana taivaaseen. Olin Kikalle kuin veli. Tänä vuonna Kikka on nostettu esille esimerkiksi YLE:n kuunnelmasarjassa. Nyt tehty Kikan kunnianpalautus on Ilelle mieleen. – Kansa rakasti häntä, mutta taas kriitikot eivät. Hän oli Suomen vähiten arvostettu artisti suosioonsa nähden. Myimme satojatuhansia levyjä. Tämä on kunnianpalautus. Vainion mukaan Kikka rikko rajoja monin tavoin ja oli rohkea sekä toi valoa ja iloa ihmisten elämään. – Nyt jos Kikka eläisi, niin uskoisin, että hän olisi voinut vieraille Loviisan konsertissa, hän toteaa.

Kotkan poika Koskenkylässä

Vainiolla on Koskenkylässä kalastustila, joka on mahdollisesti muuttumassa vakituiseksi asuinpaikaksi lähivuosina. – Koskenkylä on tullut minulle rakkaaksi ja Pernajan kirkko, jossa olemme tehneet yleisöennätykset, hän sanoo. Seutukunnalta on löytynyt lukuisia yhteistyökumppaneita ja uusia tuttavuuksia. Yksi heistä on kalastaja Ben Henriksson, jonka kanssa on kehitetty savusuola. Vainio kehuu vuolaasti myös Kai Niemelää, joka on myynyt konserttilippuja tehokkaasti K-Supermarketin aulassa. Sen lisäksi lippuja saa Värisilmä Loviisasta ja Torikahviosta. Konsertti järjestetään 26.7. Kino Marilynissä. Ovet ja tarjoilu alkaa kello 18 ja konsertti kello 20.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat