Paikalliset

Tuhannen tuskan kahvilassa tungosta kuin Amos Rex -museossa

Tuhannen tuskan kahvila on avoinna kymmenettä kesää ja meneillään olevasta sesongista on tullut kahvilan historian suosituin.
ALAKAUPUNKI Viime maanantai oli Tuhannen tuskan kahvilassa tavallistakin kiireisempi: "Pahoittelemme odotusaikaa, tänään oli todella kiireinen päivä. Ja kun ovet pantiin kiinni, jäljelle ei jäänyt kakun murusta saati pullan palasta: kaikki meni..." kertoi kahvila omassa Facebook-ryhmässään. Vaikka odotusajat olivat saattaneet venyä joillakin tunnin mittaisiksi, asiakkailta tuli kiitosta ja ymmärrystä. Tuhannen tuskan kahvilasta on kehittynyt vuosien kuluessa magneetti, jolle saa hakea verrokkia suuremmista ympyröistä, vaikkapa helsinkiläismuseosta Amos Rex. Molempiin on jonoa. Viime tiistai ei ollut sen rauhallisempi. Kahvilan emäntä Leena Huttunen sanookin, että meneillään oleva kesä on kahvilan historian kiireisin. Huttunen jatkaa, että kahvilan vinkkelistä Loviisan matkailu on kovasti piristynyt. – Kävijöissä on erityisen paljon lapsiperheitä, 20-40 -vuotiaita lapsineen. Varmaan kaikki muuttavat pian Loviisaan, Huttunen nauraa. Hän on kiinnittänyt huomiota myös siihen, että kävijöissä on paljon sellaisia, jotka ovat tulleet Loviisaan ensimmäistä kertaa.

Kymmenes kesä

Kahvilassa kiireisin aika on juhannuksesta koulujen alkuun. Loppuvuodesta kahvila supistaa aukioloaikojaan. Kun Leena Huttunen aloitti kahvilan pidon kymmenen vuotta sitten, tilat tuntuivat hänen mukaansa ruhtinaallisilta. – Tein silloin kakun kerrallaan, nyt niitä syntyy kerralla neljä. Kasvaneen suosion myötä tilat tuntuvat nyt ahtailta. – Tuotanto on äärirajoilla. Kun tarjottavaksi valmistettu loppuu, on turvauduttava luoviin ratkaisuihin. – Erään päivän päätteeksi teimme pannukakkuja, kun kaikki muu loppui. Vaikka odotusaika kahvilan pöydässä on saattanut venyä, useimmat jaksavat odottaa. Viime tiistaina oman ohjelmanumeronsa esitti yksi pihapiirin siileistä. Eläin viipotti ympäri pihaa paikalla olleiden lasten iloksi. – Siilejä on 5–6, Huttunen kertoo.
Asukas. Kahvilan pihapiirissä asuu useampi siili. Tässä viipottaa Latte tai Luna. Kuva: Marita Itävuori

Ainakin kahdella on nimikin: Latte on kahvilan väen nimeämä, Luna on saanut nimensä asiakkaiden ehdotuksesta. – Matkailijoiden lisäksi siilitkin ovat vallanneet Loviisan, Huttunen summaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat