Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Unohda 1990-luvun tahnamaiset mössöt – kasvisgratiini on nyt selkeä ja salonkikelpoinen herkku

Ruokatoimittaja Mari Moilanen ja ruokabloggari Nanna Rintala kertovat omat gratiinisuosikkinsa.

Kasvisgratiini on helppo ja nopea ruoka. Se maistuu pääateriana raikkaan vihersalaatin kera tai esimerkiksi riista- tai kalaruoan lisukkeena.

Jotain maukasta -blogin pitäjä, ruokatoimittaja Mari Moilanen nostaa esille kukkakaalin gratiinin perusraaka-aineena.

– Kukkakaali on nyt kovassa nosteessa. Se on mieto kasvis, jonka maku usein miellyttää niitäkin, jotka eivät kaalista niin paljon muuten pidä, Mustonen sanoo.

Kukkakaalista on viime vuosina värkätty niin wingsejä kuin kukkakaalipihvejäkin.

Joku voi pitää gratiinia epämuodikkaana ruokana, etenkin, jos mielikuvat vievät aikamatkalle 1990-luvulle.

Silloin kasvisruokabuumi nosti päätään, ja monissa keittiöissä saatettiin hätäpäissään heittää vuokaan kaikkia mahdollisia kasviksia pieniksi pilkottuina. Sitten vain juustokastiketta päälle ja uuniin.

– Gratiinista tuli usein tahnamaista mössöä, josta erottuivat lähinnä porkkanat ja perunat, Moilanen sanoo.

Hän muistuttaa, että tämän päivän kasvisgratiini on jotakin aivan muuta.

– Palaset saavat olla isompia, jotta raaka-aineet erottuvat. Lisäksi gratiinin pääkasvikseksi riittää yksi tai kaksi kasvista, Moilanen sanoo.

Helppotekoinen gratiini sopii hänen mukaansa yhtä lailla viikonlopputarjottavaksi kuin arkiruoaksi.

– En tekisi gratiinia pakasteista, sillä pakkanen rikkoo kasviksen rakennetta.

Moilasen mielestä gratiinin pitää olla rikas ja juustoisen makuinen. Siksi hän ei kuorruttaisi gratiinia miedon makuisella juustolla.

– Esimerkiksi mozzarellaraaste ei mielestäni riitä ainakaan yksinään, hän sanoo.

Hän käyttää gratiiniin maitoa tai tavallista kermaa ja voimakkaan makuista juustoa, kuten iäkästä cheddaria, gruyèrea tai mustaleimaemmentalia.

Suosikkigratiininsa pinnalle Moilanen ripottelee muun muassa raastettua maalaisleipää tai pähkinärouhetta rapeutta antamaan.

Hän tarjoilee kermaisen gratiinin yksinkertaisen vihersalaatin kera. Siihen ei tarvita kuin rapeaa salaattia, kuten romainea, sipulia ja hapokas vinegrettikastike.

Kaikki äitini reseptit -ruokablogia pitävä Nanna Rintala kannustaa gratiininvalmistajaa luovuuteen. Hän kuvailee esimerkiksi mukulaselleriä, juuripersiljaa, kyssäkaalia ja raitajuurta ”huikean makuisiksi” vaihtoehdoiksi.

– Munakoiso, kesäkurpitsa, varsiselleri ja tomaatti taas muodostavat täysin erityyppisiä ja -rakenteisia makuyhdistelmiä.

Rintala kehottaa maustamaan gratiinit runsaan yrttisiksi, valkosipulia unohtamatta.

Mari Moilanen vinkkaa esimerkiksi myskikurpitsasta, jota saa kaupoista ympäri vuoden. Palsternakkakin sopii gratiiniin, ja sipulia pitää hänen mielestään aina olla mukana täydellisen makukombon aikaansaamiseksi.

– Fenkolin maku sopii hyvin kalaruokien kanssa, Moilanen sanoo.

Täydellisen gratiinin tunnistaa Nanna Rintalan mukaan siitä, että se on pehmeän mehevä ja kypsä. Neste on imeytynyt kauttaaltaan kasviksiin.

– Nimensä mukaan gratiinin pelastaa kuitenkin lopulta aina gratinointi eli pinnan kaunis juusto- tai leivänmurukuorrutus. Kullankeltaisena se tekee gratiinin houkuttelevan kauniiksi, Rintala sanoo.

Hänen antamaansa helppoa kukkakaali-juustogratiinireseptiä voi muokata mielensä mukaan. Tällä kertaa siihen on lisätty parsakaalia ja valkosipulia ja homejuusto on vaihdettu parmesaanilastuihin.

Rintalan vaihtoehdossa kasviksia ei tarvitse esikypsentää, mikä jouduttaa ruoan valmistumista.

Helppo kukkakaali-juustogratiini

4–6 annosta

1 iso kukkakaali (500–600 g)

1 pieni parsakaali (100 g)

valkosipulia maun mukaan

2–3 rkl oliiviöljyä, josta osa vuoan voiteluun

suolaa ja mustapippuria

100 g sinihomejuustomurua tai muuta suosikkijuustoa

3 dl kermaa

ripaukset suolaa ja mustapippuria

1 Voitele uunivuoka tai rypistele pohjalle ja laidoille leivinpaperi.

2 Huuhtaise ja leikkaa kukkakaali ja parsakaali pieniin kukintoihin ja levitä vuokaan. Voit heittää joukkoon kokonaisia valkosipulinkynsiä.

3 Pirskottele päälle oliiviöljyä ja mausta suolalla ja pippurilla.

4 Paahda uunissa 200 asteessa 15 minuuttia.

5 Sekoita juusto ja kerma kastikkeeksi. Valuta kastike kaalien pinnalle ja anna paistua vielä 15 minuuttia, kunnes kaali on kypsää ja kauniin väristä.

Muokattu Nanna Rintalan reseptistä.

Marin kukkakaaligratiini

4 hengelle

2 keskikokoista kukkakaalia

3 rkl pieniä kapriksia

Kastike

3 rkl voita

1 dl spelttivehnäjauhoja

4 dl maitoa

100 g kypsää vaaleaa cheddaria

100 g gruyérea

0,5 tl jauhettua muskottipähkinää

1 tl sormisuolaa

0,5 tl mustapippuria

Päälle

50 g kuivaa maalaisleipää raastettuna

25 g parmesaania

1 dl hasselpähkinöitä

1 Valmista kastike. Kuumenna voi kattilassa. Lisää jauhot ja anna kypsyä muutama minuutti. Lisää maito ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kypsennä kastiketta noin viisi minuuttia niin, että jauho kypsyy.

2 Raasta juustot hienoksi raasteeksi. Lisää juustoraasteet kastikkeen joukkoon ja kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes juustot sulavat kastikkeen sekaan. Mausta muskottipähkinällä, suolalla ja mustapippurilla.

3 Irrota kukkakaalin nuput toisistaan. Voit irrotella kukkakaalipaistokseen myös kukkakaalin lehtiä. Raasta maalaisleipä ja parmesaani raasteeksi. Rouhi hasselpähkinät.

4 Kokoa uunivuokaan kukkakaalin nuput, kukkakaalin lehdet, kaprikset ja puolet rouhituista pähkinöistä. Kuorruta kastikkeella. Lisää pinnalle rouhitut hasselpähkinät, raastettu maalaisleipä ja parmesaaniraaste.

5 Kypsennä 200 asteessa ensin 30 minuuttia folion alla. Ota sen jälkeen folio pois ja kypsennä vielä 15 minuuttia, kunnes paistoksen pinta on kauniin kullanruskea.

Resepti: Mari Moilanen