Oopperalaulajana työskennellyt Edelmann kiinnostui hypnoterapiasta saatuaan siitä apua esiintymisjännitykseen.
Kliininen hypnoterapeutti Serafiina Edelmann haluaa tehdä selväksi erään asian: Hypnoterapialla ei paranneta syöpää eikä muitakaan sairauksia. Hypnoterapia ei ole vaihtoehtoinen vaan tukeva ja täydentävä hoito.
Vakavaa sairautta sairastavakin voi siis tulla Edelmannille vastaanotolle sillä ajatuksella, että hänen olonsa voi siellä helpottua, vaikkei sairaus lähde pois hypnoosilla. Ajoittain Edelmann neuvoo asiakkaansa oikean tuen piiriin tai kehottaa menemään lääkäriin.
– Parhaimmillaan hypnoterapeutti voi tehdä yhteistyötä lääkärin kanssa. Näin tein esimerkiksi erään syömishäiriöstä kärsineen potilaan kohdalla.
Hypnoterapiassa käytetään hypnoosia. Asiakas vaivutetaan hypnoosiin, syvään rentouden tilaan suggestioiden avulla.
– Suggestio on suostutteleva ehdotus, vakuutus tai väite, joka ei joudu mielen kriittisen pohdinnan kohteeksi. Se hyväksytään sellaisenaan, mikäli se ei loukkaa kohdehenkilön moraalia, eettistä näkemystä tai sopivuuskäsitystä.
Hypnoosissa mieli on avoin muutoksille ja uusille asioille.
– Tiedätkö sen tunteen, kun lähdet autolla pihasta jonnekin, matka ikään kuin katoaa ja yhtäkkiä olet jo perillä? Englannin kielessä tälle on nimi highway hypnosis, Edelmann kertoo.
Meditatiiviseen tilaan voi päästä muutenkin kuin hypnoosissa.
– Minulla on ystävä, joka rakastaa siivoamista. Hän on siinä meditatiivisessa tilassa, omien ajatustensa kanssa, Edelmann sanoo.
Hypnotisoijalla ei ole ihmiseen valtaa. Hypnoosilla ei saada ketään tekemään pankkiryöstöä.
Serafiina Edelmann

Moni hakee hypnoterapiasta apua painonhallintaan. Serafiina Edelmann, 45, kertoo pudottaneensa painoa 50 kiloa hypnoterapian avulla, kun sai kiinni terveellisistä elämäntapamuutoksista.
– Monella on addiktiivinen suhde ruokaan. Minulle syy syödä terveellisesti on itseni kunnioittaminen ja rakastaminen.
Muita syitä tulla hypnoterapiaan ovat esimerkiksi uniongelmat, avioero ja vaikeat elämäntilanteet. Yhtä lailla Edelmann on hoitanut karkinhimosta tai tupakasta eroon haluavia.
– Korona-aikana yliopisto-opiskelijat joutuivat selviytymään opinnoistaan yksin. Aloitekyky oli hukassa. Opiskelijat ovat hakeneet hypnoterapiasta apua kadonneeseen opiskelumotivaatioon.
Edelmann tutustui hypnoterapiaan työskennellessään oopperalaulajana Lontoossa. Hän kärsi valtavasta esiintymisjännityksestä, joka tuntui paniikkina ja johti ajoittain esimerkiksi koelaulujen epäonnistumiseen. Edelmann alkoi ajatella, että laulajan urasta ei voi tulla mitään. Oopperassa kollega näki hänen hätänsä ja kehotti menemään hypnoterapeutin vastaanotolle.
Edelmann kävi hypnoterapiassa muutaman kerran ja sai apua.
– Jännitän esiintymistä edelleen, mutta nyt se on hyvää jännitystä.
Edelmann inspiroitui hypnoterapiasta niin, että hän halusi opiskella alalle. Halu auttaa muita kasvoi. Hän suoritti opinnot Britannian terveysviranomaisten hyväksymässä koulutuksessa ja on kouluttautunut lisääkin.

Edelmann kehottaa tarkistamaan hypnoterapiapalveluja ja -nettivalmennuksia tarjoavien tahojen koulutustaustat tarkasti. Ammattinimike ei ole suojattu, joten periaatteessa kuka tahansa voi käyttää sitä vaikka käytyään vain yhden viikonloppukurssin.
– Julkisuus ei ole tae koulutuksesta. Hypnoterapeutin koulutuspaikka pitää olla mainittu, jotta asiakas voi tarkistaa, millaisen koulutuksen terapeutti on saanut.
Edelmann sanoo, että onnistuakseen hypnoterapia vaatii muutaman käyntikerran, vähintään kolme.
– Yhden kerran ihmeitä ei ole. Jos terapeutti lupaa yhden kerran riittävän, hän ei toimi ammattimaisesti.
Hypnoterapia ei sovi Edelmannin mukaan skitsofreenikoille tai psykoosia sairastaville.
Vastaanotollaan Fiskarsin ruukkikylässä Edelmann selvittää aluksi asiakkaan elämäntilanteen ja historiaa.
– Kysyn muun muassa, mikä elämässä on tällä hetkellä raskasta ja mikä mukavaa eli palauttavaa. Millainen perhetilanne on? Onko kroonisia sairauksia tai lääkitystä? Kysymyksiä on paljon, ja samalla selvitetään, millä tavalla voisin olla avuksi.
Osa ihmisistä voi pelätä hypnoosia. Edelmann rauhoittaa asiakkaansa aina kertomalla, mitä hypnoosissa tapahtuu.
– Kaikki hypnoosi on itsehypnoosia. Hypnotisoijalla ei ole ihmiseen valtaa. Hypnoosilla ei saada ketään tekemään pankkiryöstöä tai toimimaan oman arvomaailmansa vastaisesti, kuten elokuvissa näytetään.
Edelmannin hypnoterapiassa on käynyt myös lapsia. Heitä Edelmann käy tapaamassa kotona, ja vanhemman täytyy olla aina tilanteessa mukana.
– Lasten kanssa täytyy olla hienovarainen. Erään lapsen kanssa kävimme ensin ulkoiluttamassa koiraani muutaman kerran yhdessä ennen varsinaista hypnoterapiaa, jotta tutustuisimme ja lapsen olisi rennompaa olla seurassani. Lasten mieli on avoin, heidän kanssaan on ihana tehdä töitä.