Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jaana Tervon, 39, suvussa kulkee perinne, joka estää liiallisen jouluähkyn

Tervojen kotiin kokoontuu tänä vuonna kaikkiaan yhdeksän ihmistä viettämään joulua.

Lilia Tervo, 6, on ehtinyt leipoa joulupipareita tänä vuonna jo pari kertaa. Nyt hän leipoo niitä äitinsä ja mumminsa kanssa.

– Ensimmäisen kerran teimme pipareita yhdessä, kun Lilia istui vielä syöttötuolissa, mummi Aino Jokinen, 67, muistelee.

Todelliseksi jouluihmiseksi tunnustautuvan Jokisen joulu alkaa aina ensimmäisestä adventista. Hän käy laulamassa Hoosiannaa kirkossa.

– Jouluperinteet olivat lapsuudenkodissanikin tärkeitä. Äitini oli ortodoksi.

Joulurauhan julistus ja käynti haudoilla kuuluvat myös Jokisen tyttären Jaana Tervon, 39, jouluun.

– Ja joulukuusesta en pysty luopumaan! Sen pitää olla oikea, meille ei tule tekokuusta, Tervo painottaa.

Hänelle on tärkeää pitää perinteitä yllä. Toisaalta joulua on mukava maustaa omilla, uusilla tavoilla vaikkapa ruuan suhteen.

Tervo aloittaa jouluvalmistelut pikkuhiljaa jo marraskuun alussa suunnittelemalla jouluaaton tarjottavia ja koristelemalla kotia jouluisaksi.

Lilian kanssa hän on rakentanut pienen joulumaan, jossa on piparkakkutalo.

– Lapsuudenkodissani oli aina piparkakkutalo, jonka saimme syödä sitten syntymäpäivänäni tammikuussa, Tervo kertoo.

Aino Jokinen liikuttuu kertoessaan, miten hän iloitsee jouluperinteiden siirtymisestä seuraaville sukupolville.

– Minusta se on ihanaa! Nämä perinteet tulevat jo lapsuudenkodistani. Silloin oli niukempaa, mutta oli kuitenkin esimerkiksi pipareita.

Tänä jouluna Tervojen joulupöytä Lahdessa katetaan yhdeksälle hengelle, kun kolmihenkisen perheen kanssa joulua saapuvat viettämään Jaana Tervon isä, äiti miesystävänsä kanssa, anoppi ja sisko lapsensa kanssa.

Jouluateria syödään kahdessa osassa – tapa on peräisin Jaana Tervon lapsuudesta. Saunan jälkeen noin neljän aikaan iltapäivällä nautitaan kylmät alkupalat, jotka on laitettu joko buffet-pöydäksi tai valmiiksi annoslautasiksi.

– Alkupalaan kuuluvat mädit, kalat, itse tehdyt lihapullat, makkarat, salaatti, katkaravut, kananmunat ja perunat, Jaana Tervo luettelee.

Vatsat saavat levähtää joulupukin käynnin ajan. Illalla pöytään katetaan lämmin ruoka, joka sisältää muun muassa kinkun, kalkkunan ja laatikot.

– Tykkään kinkusta ja porosta. Äiti, mistä minä vielä tykkään? Lilia kysyy.

– Perunalaatikosta, Jaana Tervo vastaa.

Äidin suosikkeja ovat kinkku sekä lanttu- ja perunalaatikko. Mummi pitää imelletystä perunalaatikosta ja sienisalaatista. Hän ei syö kinkkua mutta pitää porosta ja kalkkunasta.

Lipeäkala ei joulupöytään pääse.

– Olen tainnut maistaa sitä kerran, mutta ei sitä syödä meillä. Savu- ja graavikalaa on, mummi Aino Jokinen miettii.

Jälkiruokaakin on usein tarjolla, mutta sitä ei aina jakseta syödä. Myöhään illalla on juustojen ja lautapelien pelaamisen vuoro.

Aino Jokisen jouluun kuuluu aina taatelikakku.

– Voista, sokerista ja kermasta saa monta hyvää ruokaa juhlaan. Arki on sitten taas arkea, jouluna voi hyvin herkutella.

Joulupöydän antimet valmistaa useampi perheenjäsen. Jaana Tervon puoliso Niko Tervo graavaa kalan ja paistaa kinkun. Jaana Tervo tekee joulusinappia, jota antaa myös lahjaksi. Hän maustaa sinapin hunajalla tai brandylla.

– Minäkin olen tehnyt sinappia mutta ihan tavallista. Kiva, kun nuoret tuovat jouluun uusia ideoita, Aino Jokinen sanoo.

Jokinen tekee laatikot, rosollin ja salaatinkastikkeen. Sienisalaatti on ollut Jokisen bravuuri, mutta tänä vuonna sen joutuu miettimään uudella tavalla.

– En löytänyt lainkaan sieniä suolattavaksi syksyllä. Mutta ehkä kokeilemme kaupan sienisalaattia. Joulusta ei pidä ottaa stressiä, voi ostaa vaikka valmiita ruokia, Jokinen miettii.

Samaan hengenvetoon hän jatkaa:

– Kaikilla ei ole mahdollisuutta jouluruokiin, saati lahjoihin. Tänä vuonna se korostuu entisestään. Toivottavasti ihmiset, joilla on itsellään mahdollisuus, voisivat auttaa toisia.

Jokisen jouluperinteisiin kuuluu lahjoitus Pelastusarmeijan joulupataan. Jaana Tervo puolestaan on ollut mukana ringissä, jossa ihmiset vievät tarvitseville esimerkiksi joulukinkun tai hygieniatarvikkeita. Rinkiä ei enää ole, joten sittemmin Tervo on lahjoittanut joko Joulupuukeräykseen tai Pelastusarmeijan joulupataan.

– Ringissä se suoraan lahjan ihmiselle antaminen tuntui merkitykselliseltä. Joskus vastaanottajalla oli tarve puhua, ja jäin hetkeksi. Ei minulla ollut niin kiire minnekään.

Piparinleivonta alkaa olla lopuillaan, ja koti kerrostalossa täyttyy tuoksusta. Lautasella on valmiita sydämiä, tähtiä ja Nuuskamuikkusia. Lilia Tervo taiteilee taikinapalasta vielä pari piparia.

– Tästä tulee delfiini! Ei kun kala! Tämä on pitsa.

Jaanan joulusinappi

2 dl sinappijauhetta

1,5 dl sokeria

2 dl kermaa

2 tl perunajauhoa tai vehnäjauhoa

2 kananmunaa

1 tl suolaa

loraus hunajaa tai brandya

1 Sekoita sinappijauhe ja sokeri kattilassa. Lisää kerma, kananmunat, jauhot ja suola ja sekoita.

2 Kiehauta seos kattilassa liedellä koko ajan sekoittaen kiehumispisteeseen saakka.

3 Mausta seos hunajalla tai brandylla. Anna sinapin jäähtyä ja laita puhtaisiin lasipurkkeihin. Valmis sinappi säilyy jääkaapissa pari viikkoa.