Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jännitteitä, kohonneita vuokria ja ruuhkaa rajalla – Ukrainan sota näkyy karulla tavalla kauniissa Georgiassa

Viinikulttuuri elää Georgiassa uutta nousukautta.

Koillis-Georgiassa Stepantsmindan kylässä sijaitsevan Rooms-hotellin terassilta avautuu upea näköala Kaukasukselle ja Kazbek-vuorelle. Vuoren huippu kohoaa yli 5 000 metrin korkeuteen.

Vanhan neuvostoaikaisen sanatorion tiloihin kunnostetussa trendikkäässä hotellissa ei heti tule mieleen, että Venäjän rajalle on matkaa vain kymmenisen kilometriä.

Vaikka kiireisin matkailusesonki alkaa syyskuun lopulla olla jo ohi, on hotellin aurinkoisella terassilla väkeä lähes joka pöydässä. Vain muutama päivä sitten Venäjän aloitti osittaisen liikekannallepanon, joka ruuhkautti saman tien Venäjän ja Georgian rajan. Kaikki kynnelle kykenevät palveluskelpoiset venäläismiehet pyrkivät rajan yli naapurimaahan. Georgian sisäministerin Vakhtang Gomelaurin antaman lausunnon mukaan maahan saapuvien venäläisten määrä tuplaantui hetkessä 10 000:een päivässä.

Ruuhkautunut rajanylityspiste aiheutti Georgian puolelle useita kymmenien kilometrien mittaisia rekkajonoja, joita näkyi pitkin matkaa pääkaupunki Tbilisistä poispäin ajettaessa. Peräkkäin tien pientareella jonottivat niin venäläiset, georgialaiset kuin armenialaisetkin rekat.

Stepantsmindan kylän kupeessa vuoren huipulla sijaitsee yksi koko Georgian suosituimmista nähtävyyksistä: Gergetin pyhän kolminaisuuden kirkko.

Se seisoo 2 200 metrin korkeudessa, eikä edes georgialaisille itselleen ole oikein selvää, miten kirkko on aikanaan saatu rakennettua sinne.

Jokaisella hatsapurilla on omanlaisensa taikina.

Levan Qoqiashvili

Suositulle nähtävyydelle valuu tasaisena virtana jyrkille vuoristoteille suunniteltuja nelivetoautoja. Kamerat ja puhelimet räpsyvät, kun kaikki haluavat oman kuvansa Kaukasian hulppeista vuoristomaisemista. Kukaan ei tunnu edes muistavan koronapandemiaa ja siihen liittyneitä matkustusrajoituksia.

Kahden ja puolen tunnin ajomatkan päässä Georgian pääkaupungissa Tbilisissä törmää kaduilla graffiteihin, joissa venäläiset kirotaan ja toivotaan paluumatkalle kotimaahansa. Rahakkaat venäläiset ovat sotkeneet kaupungin vuokramarkkinat maksamalla jopa kaksinkertaisia vuokria asunnon saadakseen. Harva paikallinen asukas pystyy kisaamaan heidän kanssaan.

Ennen koronapandemiaa venäläiset olivat suurin ulkomainen matkailijaryhmä Georgiassa. Nyt sota on tuonut monet heistä pysyvästi maahan.

Köysiradan vaunu heiluu hienoisesti tuulessa sen kulkiessa Tbilisiä halkovan Mtkvari-joen yli kohti vanhaa kaupunkia ja Sololaki-kukkulaa.

Köysiradalta avautuu hieno näköala sekä sillalle, joka on muotonsa vuoksi saanut paikallisilta asukkailta lempinimen Always ultra, että kahdesta valtavasta teräsputkesta muodostuvalle keskeneräiselle nykytaiteen museolle. Museo on seissyt kaupungin keskustassa tyhjänä jo 10 vuotta.

Tbilisin vanhassa kaupungissa on vastikään avautunut ainutlaatuinen artesaanileipomo Gunda. Se on erikoistunut Georgian kansallisruoan eli hatsapurin leipomiseen.

Hatsapuri on juustotäytteinen leipä, kuten sen nimikin kertoo: georgiaksi hatsa tarkoittaa juustoa ja puri leipää. Nimensä ravintola on saanut taikinapallosta eli gundasta, josta hatsapuri leivotaan.

Ravintolan perustaja on Levan Qoqiashvili, joka on myös yksi Georgian gastronomisen yhdistyksen perustajista. Hän on mies, jonka tavoitteena on tehdä georgialaisesta ruoasta vieläkin suositumpaa ja tunnetumpaa.

– Hatsapuri on nykyään suosittu ruoka ympäri maailmaa, ja se ansaitsi saada oman ravintolan Georgiaan. Tavoitteenamme on saada hatsapuri mukaan myös Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon, Qoqiashvili kertoo.

Ravintolassa on tarjolla 17 erilaista hatsapuria, kun niitä on koko Georgiassa 47 erilaista. Reseptiikassa on hyödynnetty tutkijoiden ja historioitsijoiden georgialaisesta hatsapuri-perinteestä keräämää tietoa eri puolilta maata.

– Jokaisella hatsapurilla on omanlaisensa taikina. Käytämme leivonnassa kaikkia viittä georgialaista vehnälajiketta, joista jokainen antaa taikinalle eri ominaisuuksia, Qoqiashvili sanoo.

Suomalaisille hatsapurin on tehnyt tunnetuksi näyttelijä Ville Haapasalo. Levan Qoqiashvili tuntee tietenkin Haapasalon, jolle hän on opettanut hatsapurin leivonnan saloja.

Georgian-matkan järjesti maan kansallinen matkailuvirasto.

3,7

Georgiassa asuu noin 3,7 miljoonaa ihmistä.