Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porolle ja papukaijallekin saa vakuutuksen, mutta mitä lemmikin vakuutus korvaa?

Korona-aika lisäsi lemmikkieläinten vakuutusten kysyntää.

Korona-aika lisäsi koira- ja kissavakuutusten kysyntää Lähi-Tapiolassa useita kymmeniä prosentteja ja Pohjola Vakuutuksessa vuoden 2020 alusta 15 prosenttia. Lemmikkejä on otettu korona-aikana koteihin tavallista enemmän.

– Selvästi yleisin vakuutettava on koira. Jonkin verran vakuutuksia otetaan kissoille, hevosille ja muille lemmikeille, sanoo Lähi-Tapiolan eläinvakuutusten kehityspäällikkö Tiina Ala-Outinen.

Esimerkiksi henkivakuutuksen saa alle kahdeksanvuotiaalle koiralle tai kissalle tai alle 16-vuotiaalle hevoselle. Jos koira on jalostuskäytössä tai koulutettu metsästys-, pelastus- tai palveluskoiraksi, voi ottaa lisäksi käyttöominaisuusturvan.

Koirien, kissojen ja hevosten eläinlääkärikuluvakuutuksista Lähi-Tapiola korvaa sairauksiin ja tapaturmiin liittyviä eläinlääkärikuluja. Koiran ja kissan eläinlääkärikuluvakuutuksiin sisältyy etähoitopalvelu.

Etäeläinlääkäripalvelu kuuluu myös Pohjola Vakuutuksen lemmikkien ja hevosten hoitokuluvakuutuksiin.

Lemmikeille on valittavissa kolme eri turvaa. Eläinvakuutus korvaa, jos lemmikki tai hevonen kuolee sairauteen tai tapaturmaan, katoaa, varastetaan tai eläinlääkäri määrää sen lopetettavaksi eläinsuojelullisista syistä.

Vakuutettuna on muun muassa poroja, minipossuja ja papukaijoja.

Hoitokuluvakuutuksesta korvataan esimerkiksi lemmikin tutkimus- ja hoitotoimenpiteitä, apteekissa myytäviä luvanvaraisia lääkkeitä sekä röntgen- ja laboratoriotutkimuksia.

– Eläinvastuuvakuutus on koiran ja kissan eläinvakuutuksen lisäturva, joka korvaa korvauspiiriin kuuluvissa tilanteissa eläimen ulkopuoliselle aiheuttamia vahinkoja 85 000 euroon saakka, Pohjola Vakuutuksen korvauspäällikkö Sini Kujala sanoo.

Maatiaiskissoille voidaan valita vain hoitokuluvakuutus.

Vakuutusmaksut ovat muutamista kymmenistä euroista satoihin euroihin vuodessa. Hintaan vaikuttavat muun muassa rotu, ikä, valitut turvat ja asuinpaikka.

– Hevosella vaikuttavat ikä, ostohinta ja käypä arvo, käyttötarkoitus sekä hoitokuluvakuutuksessa valittu enimmäiskorvaus ja omavastuu, Kujala kertoo.

Tavallisesti korvaushakemuksia tulee koirien ja kissojen eläinlääkärikuluista. Tyypillisimpiä korvattavia sairauksia ovat esimerkiksi korva-, silmä-, iho-, hengitystie- ja suolisto-oireet sekä kynsivammat, haavat ja pienet tapaturmat. Ikääntyvien lemmikkien sairauksia korvataan usein.

Sen sijaan lemmikin tiineystarkastus tai vahinkoastumisen kustannukset eivät ole korvattavia, vaikka ne vaatisivat eläinlääkärikäyntiä. Eikä vakuutus korvaa ennaltaehkäisevää hoitoa, kuten kynnenleikkuuta, rokotuksia tai punkkikarkotteita.

Muille kuin koiralle, kissalle ja hevoselle voi ottaa Lähi-Tapiolassa lemmikkieläinvakuutuksen. Se ei korvaa eläinlääkärikuluja vaan sisältää suppean henkiturvan. Eläimen arvo korvataan, jos se on kuollut tai vammautunut ja joudutaan lopettamaan tulipalon, sähkö- tai salamaniskun, rakennuksen sortumisen, ilkivaltaisen vahingonteon tai moottoriajoneuvon alle jäämisen yhteydessä.

– Lemmikkieläinvakuutuksen voi ottaa melkein mille tahansa lemmikille, jonka arvo on vähintään 200 euroa. Vakuutettuna on muun muassa poroja, minipossuja ja papukaijoja, Ala-Outinen kertoo.

Pohjola Vakuutuksessa asuinhuoneistossa pidettävät seuraeläimet kuuluvat koti-irtaimiston vakuutukseen yhteensä enintään 1 500 euroon saakka.

– Kissojen ja koirien lisäksi tällaisia ovat esimerkiksi jyrsijät, kilpikonnat, liskot, käärmeet, akvaariokalat, minipossut ja papukaijat. Kotivakuutus korvaa seuraeläimen tapaturmaisen kuoleman, Kujala sanoo.

Pohjola Vakuutuksen kotivakuutuksen rajoitusehdoissa on rajattu korvauspiirin ulkopuolelle seuraeläimen puremalla, repimällä, raapimalla tai eritteillään aiheuttamat vahingot. Korvauksia voi kuitenkin saada vaikkapa heiluneen hännän vuoksi pudonneesta maljakosta ja lemmikin aiheuttamasta palo- tai vesivahingosta.