Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Asuminen | Talopaketeilla riittää kysyntää, vaikka hinnat ovat nousseet – bloggarit kertovat parhaat vinkit kustannusten laskemiseen

Talopakettia hankkivalle rakennusprojektin kokonaiskustannukset voivat tulla yllätyksenä.

Kustannusten jyrkkä kasvu on nostanut kylmän hien monen omakotitalorakentajan otsalle. Tilastokeskuksen mukaan puun hinta on yli 60 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten. Kokonaisuutena rakennuskustannukset nousivat lokakuussa yli yhdeksän prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Hintojen nousu on näkynyt myös talopaketeissa. Suomen suurimman talopakettimyyjän Kastelli-talojen myynti- ja markkinointijohtaja Tapio Vyörykkä uskoo hintojen nousun nyt kuitenkin rauhoittuneen.

– Puun hinta nousi räjähdysmäisesti keväällä ja on sen jälkeen vakioitunut. Tällä hetkellä samankaltaisia nousupaineita hintaan ei ole näkyvissä.

Myös teräksen hinta on noussut. Vyörykän mukaan nousu on kuitenkin jo huomioitu talopakettien hinnoissa, joten suuria muutoksia niihin ei ole luvassa.

Hintojen nousun takana on maailmanlaajuinen kysynnän kasvu. Koronapandemia sulki tehtaita ja raaka-aineiden tuotanto loppui. Kun talous elpyi, kysyntä kasvoi nopeasti. Elvytystoimilla pumpattiin lisää rahaa markkinoille, mikä omalta osaltaan kasvatti kysyntää ja vaikutti hintojen nousuun.

Talopaketit ovatkin tehneet kauppansa korona-aikana.

Suurimmat kulut talopakettihinnan päälle tulevat maatöistä. Ne voivat tontista riippuen olla useampia kymmeniä tuhansia.

Jesse Uitto

– Kysyntä on kasvanut voimakkaasti. Meillä on aloitettu Suomessa noin 7 000 uutta työmaata vuosittain. Tänä vuonna niitä aloitettiin reilut 8 000, Vyörykkä toteaa.

Aivan samanlaista kasvun jatkumista ei ole näköpiirissä, mutta Vyörykkä uskoo talopakettien kysynnän jatkuvan hyvänä. Omakotitalojen rakentajia kiinnostaa luonnollisesti hintapuoli. Miten se kehittyy jatkossa?

– Isoimmat hintojen nousut ovat jo tapahtuneet, enkä usko niiden enää oleellisesti nousevan tai laskevan, Vyörykkä arvioi.

Hän tosin muistuttaa, että nousujen ja laskujen takana on maailmanmarkkinoiden tilanne. Isoin kysymys onkin, miten pandemia etenee.

– Jos isoja tuotantolaitoksia menee pariksi kuukaudeksi kiinni, niin maailmankauppa menee sekaisin, eikä se hetkessä toivu.

Talopaketin hankintaa harkitsevia hintojen nousu mietityttää. Jesse Uitto, 33, ja Emma Lehtinen, 31, ovat suunnitelleet rakentamista viime vuoden kesästä saakka.

– Olemme katselleet taloja, ja budjetiksi on mietitty 300 000 euroa. Nyt se voi kivuta 350 000–400 000:een. Eli yhä enemmän pitää säästää, Uitto toteaa.

Uiton mukaan hintojen noususta on käyty keskusteluja rakennusalalla olevien tuttujen kanssa.

– Emme ole vielä laskeneet, mitä se oikeasti tarkoittaa. Jotain varmasti kuvaa, että jotkut talopakettivalmistajat ovat poistaneet hintoja sivuiltaan. Eli markkina varmasti elää, Uitto summaa.

Uitto ja Lehtinen ovat perehtyneet talopaketteihin ja pitävät talonhankinta-projektistaan Villa Uitto -nimistä blogia. He ovat havainneet, että rakennusprojektin kokonaiskustannukset voivat tulla monelle yllätyksenä.

– Jos talon rakentaminen ei ole tuttua, voi olla vaikea hahmottaa, mitä muita kuluja tulee. Tiedot ovat harvoin yhdessä paikassa, ja vaatii oma-aloitteisuutta tutkia, mistä kokonaishinta muodostuu, Lehtinen huomauttaa.

– Laskeminen on hankalaa etenkin siinä vaiheessa, kun ei ole vielä tonttia. Suurimmat kulut talopakettihinnan päälle tulevat maatöistä. Ne voivat tontista riippuen olla useampia kymmeniä tuhansia. Lisäksi erilaiset liittymät, pihan rakentaminen ja työnjohto tuovat yllättävän paljon kustannuksia talopaketin hinnan päälle, Uitto lisää.

Monilta unohtuu myös rakennusajan kustannusten laskeminen. Työmaalle pitää saada sähköä ja vettä. Tontin hankala sijainti voi myös edellyttää esimerkiksi erikoisnostureita tavaroiden kuljetukseen.

Minkälaisia vinkkejä bloggareilla olisi tarjolla rakentamista miettiville? Lehtinen kehottaa keräämään ensin tietoa talopaketin myyjältä siitä, mitä kaikkea talopakettiin sisältyy ja mikä taas maksaa lisää.

– Hintoja voi selvittää mahdollisimman pitkälle etukäteen netin välityksellä, kysymällä rakentajilta ja myös soittamalla tarjouspyyntöjä.

Uiton mukaan helpoin tapa säästää on suunnitella rakennus mahdollisimman hyvin etukäteen.

– Muutosten tekeminen rakentamisen aikana voi olla yllättävän hintavaa. Päätökset, kuten laattojen vaihto, voivat tuntua rakennusaikana pieniltä. Kun muutoksia on useampia, summasta voi kertyä suuri.

Talopaketteja vertaillessa kannattaa myös huomioida, että harva haluaa peruspaketin.

– Monissa malleissa on vain yksi vessa. Jos taloon tulee esimerkiksi useampi makuuhuone, kannattaa miettiä, pärjääkö yhdellä vessalla.

Uitto suosittelee myös tutkimaan erilaisia laskureita. Kun monet kustannukset ovat vielä hämärän peitossa, prosenttipohjainen laskuri voi auttaa.

– Esimerkiksi Lammi-Kivitalojen sivuilta löytyy sellainen, jossa eri kustannusten prosenttiosuudet on suhteutettu toisiinsa.

Uiton ja Lehtisen unelma omasta talosta elää vahvana hinnan noususta huolimatta. Nyt pariskunta jännittää, miten heidän käy tonttiarvonnassa. Viimeksi käteen jäi varasija. Tällä viikolla ratkeaa, potkaiseeko onni uudessa arvonnassa.