Ruoka: Uusi kirja kertoo, miten pikaruoka valtasi kotikeittiöt – Pakastebroilerit vapauttivat äidin, mikrossa valmistui vaikka joulukinkku

Jauhelihasta tuli suomalaiskeittiöiden kestosuosikki. Kuva vuodelta 1957. Museovirasto / Historian kuvakokoelma

Tomi Kangasniemi

Ritva Kyllin uusi kirja Suomen ruokahistoria (Gaudeamus, 2021) luo laajan katsauksen suomalaiseen ruokakulttuuriin.

Kirja käsittelee myös pikaruoan tuloa kotikeittiöihin. Suomalaisten ykköspikaruoka makkara koki kodeissa todellisen buuminsa 1960-luvulla. Silloin makkaraa ryhdyttiin valmistamaan teollisesti keinosuoleen, joka oli luonnonsuolta kestävämpää.

Jauheliha ehti kotien hittituotteeksi ennen makkaraa, 1950-luvulla. Myös broileri ilmestyi suomalaisten lehtien palstoille jo 1950-luvun lopussa. Tuolloin Suomen Kuvalehti kirjoitti, että ”muoti vaatii linnunlihaa”.

Broilerilla kesti kuitenkin aikansa nousta kansan suosikiksi. Tämä saattoi johtua miehistä. Vuonna 1964 Länsi-Savo-lehdessä kerrottiin, miten pakastebroilerin avulla äitienpäivä voisi olla vapaapäivä äidille. Sen valmistaminen kun käy vaivattomasti isältä ja lapsilta. ”Ehkä kuitenkin on hyvä, että äiti on saapuvilla kaiken varalta”, lehdessä muistutettiin.

Suomalaiset matkustivat ahkerasti jo 1960-luvulla, ja matkoilla tutustuttiin myös eksoottisiin makuihin. Lehdissä kerrottiin, miten monissa yksityisperheissäkin tarjotaan juhlissa esimerkiksi sveitsiläistä juustokeittoa fondueta tai italialaista piirakan tapaista pitsaa.

Vaikka kansainvälisiä makuja oli tarjolla, Suomi oli kuitenkin vielä lujasti kiinni perinteissä. Esimerkiksi luukeitto kuului vielä 1960-luvulla Kotikokki-lehden suositusruokalistaan.

Purkkihernekeitto avasi tietä muillekin valmisruoille. Kuvassa purkkimallia 1960-luvulta. Finna/Turun museokeskus/Esinekokoelma

Valmisruoat olivat kuitenkin tulleet jäädäkseen. Purkkihernekeiton suosio raivasi tietä muillekin tuleville ikisuosikeille, kuten maksalaatikolle.

Mikroaaltouunit toivat kotien pikaruokailuun 1980-luvulla oman lisämausteensa. Helsingin Sanomien Ruokatorstai-palstalla ryhdyttiin 1980-luvun jälkipuoliskolla julkaisemaan erityistä Mikroruokaa-nimistä osiota.

Tuon ajan mikroruokakeittokirjat ohjeistivat jopa joulukinkun paistamiseen mikroaaltouunissa. Kolmen kilon joulukinkun valmistaminen onnistui erään kirjan mukaan alle kolmessa tunnissa tehoja säätelemällä.

Mikroaaltouunien yleistyttyä valmisruoat ovat napanneet yhä suuremman siivun suomalaisten ruoankulutuksesta.

Tuorein Päivittäistavarakauppa ry:n tiedote kertoo, että huhti-kesäkuussa valmisruokien myynti kasvoi 20 prosenttia. Samaan aikaan väheni kotona valmistusta vaativien raaka-aineiden, kuten kalan, lihan ja perunan, myynti.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.