Ruoka: Nyt riittää pelkkä sekoitus – suklaacoociet, omena-mantelimuffinsit ja luumupiirakka valmistuvat lyhyen kaavan mukaan, katso reseptit

Helpoissa leivonnaisissa ei tarvitse sotkea montaa astiaa, ja työvälineiksikin riittäävät kulhot ja lusikat.

Helppo pohja makealle piirakalle valmistuu hetkessä. Samaa pohjaa voi käyttää niin marja- kuin hedelmäpiirakoille. Marko Puumalainen

Anna Suoniemi

Kun kotiin on tulossa vieraita tai tekee vain mieli jotain makeaa, ei aina ole aikaa tai intoa leipoa kauaa.

Leipomishalu voi laskea myös, jos reseptissä on pitkä lista työvaiheita ja lopputuloksena näkee jo silmissään tiskivuoren sekä sotkuisen keittiön.

Hyviä makeita herkkuja saa aikaan kuitenkin pienemmälläkin vaivalla ja sotkulla. Useat leivonnaiset pystyy valmistamaan yksinkertaisesti sekoittamalla ainekset yhteen ja paistamalla taikinan.

Tällaiset reseptit ovat hyviä vaihtoehtoja joko kiireiseen hetkeen tai vaikka silloin, kun pienet lapset haluavat osallistua leipomiseen.

Mehevät cookiet onnistuvat ilman vaahdotusta ja vispausta, kun rasvaksi valitsee joko öljyn tai sulatetun voin tai margariinin.

Suklaahiput ovat perinteisiä cookieiden sattumia, mutta yhtä lailla taikinaan voi upottaa paistoa kestäviä karkkeja tai vaikkapa kuivattuja hedelmiä. Pinnalta rapeat ja sisältä tahmeat cookiet riittävät kahvipöydän herkuksi yksistäänkin, sillä ne ovat täyteläisiä, ja maku koukuttaa syömään kerralla useamman keksin.

Muffinssitaikinaa varten ei tarvitse sotkea kuin yksi kulho ja iso lusikka.

Kulhossa sekoitetaan ensin keskenään kuivat aineet. Seuraavaksi joukkoon lisätään nesteet ja omenaraaste, sekoitetaan taikina tasaiseksi ja lusikoidaan muffinssivuokiin.

Mantelijauhon, omenaraasteen ja omenasoseen ansiosta muffinssit ovat ihanan kosteita ja pehmeitä.

Muffinssitaikinaan ei tarvita kananmunaa tai voita, joten leivonnaiset ovat luonnostaan myös vegaanisia.

Helppo makean piirakan pohja valmistuu nopeasti piimästä, sokerista, sulasta rasvasta ja jauhoista. Mausteena käytetään kardemummaa, mutta jos sen mausta ei pidä, tilalle voi laittaa esimerkiksi kanelia tai vaniljasokeria.

Samaa pohjaa voi käyttää niin marja- kuin hedelmäpiirakoihin. Luumut ovat helppo vaihtoehto: hedelmät halkaistaan, poistetaan kivi ja asetellaan puolikkaat luumut taikinan pinnalle.

Piirakan kanssa voi tarjoilla esimerkiksi vaniljakastiketta tai jäätelöä, mutta piirakka maistuu myös sellaisenaan. Lisämakeutta kaipaava voi myös ripotella pinnalle tomusokeria.

Suklaacookiet ovat sisältä tahmeita ja pinnalta rapeita. Täyteläisiä keksejä tekee mieli syödä kerralla useampi. Marko Puumalainen

Suklaacookiet

20 kappaletta

3,75 dl vehnäjauhoja tai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

1,5 tl leivinjauhetta

0,5 tl ruokasoodaa

0,5 tl suolaa

1,25 dl sokeria

1 dl fariinisokeria

1 dl rypsiöljyä

3 rkl maapähkinävoita

1 dl maitoa

1 dl suklaahippuja

1. Sekoita keskenään kulhossa vehnäjauhot, leivinjauhe, ruokasooda, suola ja sokerit.

2. Lisää kulhoon rypsiöljy, maapähkinävoi ja maito. Sekoita tasaiseksi.

3. Lisää taikinaan suklaahiput.

4. Muotoile taikinasta leivinpaperilla vuoratulle pellille pyöreitä, paksuhkoja keksejä. Keksit leviävät uunissa vähän, joten jätä keksien ympärille hieman tyhjää tilaa.

5. Paista cookieita 175 asteessa noin 12 minuuttia. Anna cookieiden jäähtyä pellillä ennen kuin siirrät niitä.

Omena-mantelimuffinssien taikina sekoitetaan yhdessä kulhossa. Nopeat muffinssit ovat mantelijauhon ja omenaraasteen ansiosta ihanan meheviä. Marko Puumalainen

Omena-mantelimuffinssit

12 kappaletta

100 g mantelijauhoa

3,75 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta

2 tl leivinjauhetta

0,5 tl ruokasoodaa

0,5 tl suolaa

2 tl kanelia

2 tl vaniljasokeria

1,5 dl ruokosokeria

1,75 dl mantelimaitoa

0,5 dl rypsiöljyä

0,5 dl omenasosetta

1 omena raastettuna

0,5 dl mantelilastuja

1. Sekoita kulhossa keskenään mantelijauho, jauhot, leivinjauhe, ruokasooda, suola, kaneli ja sokerit.

2. Lisää joukkoon mantelimaito, rypsiöljy ja omenasose. Sekoita tasaiseksi.

3. Raasta omena ja lisää taikinaan.

4. Lusikoi taikina 12 isoon muffinssivuokaan siten, että noin yksi kolmasosa vuoasta jää tyhjäksi. Ripottele muffinssien pinnalle mantelilastuja.

5. Paista 175 asteessa 20 minuuttia.

Luumupiirakka

pellillinen tai kaksi pyöreää piirakkaa

4 dl piimää

2 dl sokeria

2 dl ruokosokeria

1 tl kardemummaa

100 g margariinia tai voita sulatettuna

7 dl vehnäjauhoja tai vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta

1 rkl leivinjauhetta

noin 12 luumua

1. Sekoita kulhossa piimä, sokerit ja kardemumma.

2. Sulata rasva ja lisää nesteeseen.

3. Lisää taikinaan jauhot ja leivinjauhe. Sekoita tasaiseksi.

4. Kaada taikina leivinpaperilla vuoratulle pellille tai kahteen piirakkavuokaan.

5. Pese luumut. Halkaise hedelmät ja poista niistä kivet. Asettele luumut taikinan päälle tasaisesti.

6. Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia, kunnes piirakka on saanut hieman kullanruskeaa väriä. Tarjoile sellaisenaan tai esimerkiksi vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kanssa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.