Tomaattien aika on nyt – niistä syntyy kesäinen lounaskeitto, salaatti ja suolainen piirakka, katso reseptit

Tomaattikeiton valmistumista nopeuttaa, kun aineksia paahtaa hetken uunissa.

Tomaatti-kvinoasalaatti on sopiva lounas helteiseen kesäpäivään. Niko Jouhkimainen

Anna Suoniemi

Kesä on kotimaisen tomaatin aikaa.

Kaupoissa on saatavissa monenlaisia kotimaisia tomaatteja, ja jos tomaattia on kasvattanut omassa puutarhassa, alkavat nekin jo olla syöntikypsiä.

Erilaisista tomaateista kannattaakin ottaa kesäkaudella kaikki irti, kun ne ovat päässeet kypsymään auringossa ja ovat makeimmillaan.

Kesäinen lounas syntyy kahdella tavalla valmistetuista tomaateista ja kvinoasta.

Miniluumutomaattien maku syvenee, kun niitä kypsentää uunissa miedolla lämmöllä, ja kirsikkatomaatit saavat pirteän vivahteen sitruunamarinadista. Tomaattien ja kvinoan varaan rakennettuun salaattiin voi lisätä oman maun mukaan erilaisia yrttejä ja esimerkiksi oliiveja, juustoa ja makeudeksi hedelmiä.

Helppo tomaattikeitto puolestaan valmistuu nopeasti, kun aineksia ensin paahtaa hetken uunissa ja soseuttaa pehmenneet kasvikset keitoksi.

Jos tulinen ruoka miellyttää, mukaan voi heittää myös chiliä antamaan poltetta keitolle.

Kahvipöytään tomaatti pääsee piirakassa.

Tämäkin resepti on vaivaton: piirakkapohjan päälle laitetaan kerros pannulla pehmitettyä sipulia, kerros juustoa ja creme fraichea ja lopuksi kerros tomaattisiivuja.

Piirakka paistuu puolessa tunnissa. Jos leivonnasta haluaa päästä vieläkin helpommalla, voi piirakan tehdä valmistaikinaan.

Tomaatti-kvinoasalaatti on sitrusmarinadin ansiosta raikas. Niko Jouhkimainen

Tomaatti-kvinoasalaatti

4 annosta

Uunitomaatteihin:

250 g miniluumutomaatteja

1 rkl oliiviöljyä

0,5 tl suolaa

0,5 tl mustapippurirouhetta

Marinoituihin tomaatteihin:

500 g kirsikkatomaatteja

1 sitruunan mehu (noin 0,5 dl) ja kuori raastettuna

1 rkl hunajaa

0,25 dl oliiviöljyä

0,5 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

Salaattipohjaan:

2 dl kvinoaa

0,5 tl suolaa

1 tl oliiviöljyä

kourallinen persiljaa

1 päärynä

10 kalamataoliivia

200 g fetaa

1. Huuhtele ja halkaise miniluumutomaatit. Levitä tomaatit tasaisesti leivinpaperilla vuoratulle pellille. Valuta päälle oliiviöljy ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista 150 asteessa tunnin ajan.

2. Huuhtele ja halkaise kirsikkatomaatit. Sekoita kulhossa keskenään sitruunan mehu ja raastettu kuori, hunaja, oliiviöljy, suola ja mustapippuri. Kaada marinadi tomaattien päälle ja jätä tekeytymään.

3. Kuumenna 4 dl vettä kiehuvaksi. Lisää joukkoon hyvin huuhdeltu kvinoa ja keitä kannen alla miedolla lämmöllä 15 minuuttia. Huuhtele kvinoa keittämisen jälkeen kylmällä vedellä ja mausta suolalla ja oliiviöljyllä.

4. Hienonna persilja, kuutioi päärynä ja pilko kalamataoliivit pieneksi silpuksi. Lisää kaikki ainekset kvinoan joukkoon ja sekoita.

5. Lisää salaattiin marinoidut kirsikkatomaatit ja niiden liemi sekä uunissa paistetut tomaatit. Murustele joukkoon feta, sekoita tasaiseksi ja tarjoile.

Tomaattikeitto valmistuu helposti ja nopeasti, kun ainekset paahtaa ensin uunissa ja soseuttaa nopeasti keitoksi. Niko Jouhkimainen

Paahdettu tomaattikeitto

4 annosta

1 kg tomaatteja

3 sipulia (varsineen, jos käytät varsisipulia)

4 valkosipulinkynttä

0,25 dl oliiviöljyä

1 tl suolaa

0,5 tl mustapippuria

1. Huuhdo tomaatit ja leikkaa ne neljään osaan.

2. Huuhtele ja leikkaa sipulit isoiksi paloiksi. Kuori valkosipulinkynnet.

3. Asettele tomaatit, sipulit ja kokonaiset valkosipulinkynnet leivinpaperilla vuoratulle pellille. Valuta päälle oliiviöljy ja mausta suolalla.

4. Paista 200 asteessa 25 minuuttia.

5. Siirrä kasvikset ja liemi pelliltä kattilaan. Soseuta ja mausta mustapippurilla. Lisää tarvittaessa suolaa ja tarjoile.

Piirakassa maistuu tomaattien lisäksi juusto, jota on sekä täytteessä että pohjassa. Niko Jouhkimainen

Tomaattipiirakka

8 annosta

Pohja:

2,5 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

100 g kylmää voita kuutioina

1 dl emmentaljuustoraastetta

1 rkl kylmää vettä

Täyte:

2 sipulia varsineen (noin 120 g)

1 rkl voita

0,5 tl suolaa

200 g creme fraichea

2 dl emmentaljuustoraastetta

0,5 tl mustapippurirouhetta

2–3 tomaattia (noin 150 g)

1. Sekoita kulhossa keskenään vehnäjauhot ja leivinjauhe. Nypi joukkoon voi.

2. Lisää taikinaan juustoraaste.

3. Lisää taikinaan kylmää vettä pienissä erissä, kunnes saat muovattua taikinasta kiinteän pallon.

4. Painele taikina 24 cm halkaisijaltaan olevan piirakkapohjan pohjalle ja reunoille.

5. Pilko sipuli ja kuullota paistinpannulla voissa, kunnes sipuli on pehmennyt. Mausta suolalla.

6. Sekoita kulhossa keskenään creme fraiche, juustoraaste ja mustapippurirouhe.

7. Siivuta tomaatit.

8. Laita sipulit piirakkapohjan päälle. Levitä seuraavaksi creme fraiche -seos ja lado lopuksi pinnalle tomaattiviipaleet.

9. Paista 30 minuuttia 175 asteessa kiertoilmalla tai 200 asteessa tasalämmöllä. Anna jäähtyä hyvin ennen tarjoilua.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.