Ruoka: Varhaisperunaa kesäpöytään – kokeile maistuvia hölsky- tai hyrskypottuja

Monen suomalaisen juhannuspöytään kuuluvat tänäkin vuonna varhaisperunat. Heli Blåfield

Milja Kungas

Varhaisperunat ovat tuttu näky monessa kesäpöydässä.

Euroopassa perunan historia ulottuu noin viidensadan vuoden taakse. Suomeen peruna rantautui 1730-luvulla, kertoo Suomen siemenperunakeskus. Etenkin papit, etunenässä Asikkalan seurakunnan kappalainen Axel Laurell, kannustivat viljelemään perunaa.

Kesän ensimmäisiin perunoihin voi hakea vaihtelua erilaisilla valmistustavoilla: grillaa, paista tai keitä, mausta tuoreilla yrteillä tai kastikkeilla.

Hölskypotut valmistat Yhteishyvän (28.5.2021) ohjeella näin: Keitä kattilallinen perunoita, anna niiden jäähtyä. Leikkaa perunat sentin viipaleiksi. Grillaa molemmin puolin. Sekoita hölskytysliemeen saman verran rypsiöljyä ja valkoviinietikkaa, ripaus suolaa ja sokeria. Lisää perunat liemeen ja mausta yrteillä. Hölskyttele.

Valio neuvoo puolestaan hyrskypottujen ohjeen: Keitä kilo harjattuja perunoita suolalla maustetussa vedessä. Poista keitinvesi, sulata perunoihin 50 grammaa voita. Lisää joukkoon 0,5 desilitraa hienonnettua ruohosipulia, 1 desilitra hienonnettua tilliä ja 50 grammaa pilkottua kevätsipulia varsineen. Lisää yksi purkki smetanaa ja ripaus suolaa. Aseta kattilankansi paikoilleen ja ravista voimakkaasti.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.