Riikka Viljasen mukaan työllä ei ole ollut vaikutusta siihen, miten hän itse ruokailee.
Ravitsemusterapeutti, joka painottaa kasvisten syönnin tärkeyttä ja rakastaa syödä niitä?
Ei mitään uutta auringon alla.
– Kuulostaa vähän kliseeltä, että ravitsemusterapeutti jauhaa kasviksista, mutta pidän niistä. Vaikka olisin puuseppä tai bussikuski, minun ja perheeni ruokamieltymykset olisivat samat kuin nyt, vakuuttaa Syömishäiriökeskuksen ravitsemusterapeutti Riikka Viljanen, 57.
Luonnollisesti Viljanen puhuu kasvispainotteisen, terveellisen ruokavalion puolesta myös työssään. Hän auttaa anoreksiaa, bulimiaa ja ahmintahäiriötä sairastavia yksilö- ja ryhmätapaamisissa Syömishäiriökeskuksessa Helsingissä.
– Osastolla harjoittelemme potilaiden kanssa ruuanlaittoa ja normaalia ruuan kanssa olemista. Suunnittelemme ja valmistamme yhden lounaan viikossa ja syömme yhdessä.
Viljasen mukaan omalla työllä ei ole ollut juuri vaikutusta siihen, miten hän itse aterioi.
Työssä on nähnyt korostuneesti sen, kuinka tärkeää normaali, rento syöminen on.
Riikka Viljanen
– Ei se ole vaikuttanut henkilökohtaisesti. Työssä on kuitenkin nähnyt korostuneesti sen, kuinka tärkeää normaali, rento syöminen on.
Viljanen onkin oppinut työssään arvostamaan omaa syömistään yhä enemmän.
Viljanen ei ole aina suhtautunut ruokailuun kovin rennosti. Opiskeluaikoina hän oli kasvissyöjä ja terveysintoilija.
– Tuunasin reseptit mahdollisimman vähärasvaisiksi senhetkisen terveysajattelun mukaan.
Tiukka linja on sittemmin höllentynyt.
– Syömiseni on muuttunut vuosien saatossa rennommaksi ja joustavammaksi. Suhteeni ruokaan on tullut mutkattomaksi.
Nykyisin hänen lautasellaan on muutakin kuin terveysruokia. Hän noudattaa pääosin kala- ja kasvisruokavaliota mutta syö joskus riistaa.
– Minä ja aviomieheni luovuimme punaisesta lihasta lähes täysin vuosia sitten, kun tyttäreni siirtyi vegaaniruokavalioon.
Viljanen kertoo syövänsä ”ihan hirveästi” kasviksia. Ne maistuivat hänelle jo nuorena.
– Kotona pitää siksi olla iso jääkaappi. Käyn useimmiten kerran viikossa ruokaostoksilla, ja sen jälkeen jääkaappi on täynnä hedelmiä ja kasviksia.
Viljanen kokkaa usein. Hän lisää vihanneksia ruokalajeihin enemmän kuin resepteissä sanotaan.
– Jatkan ruokaa kasviksilla, oli se sitten keittoa, laatikkoa, kiusausta tai muuta. Kun ruokaa on laimennettu kasviksilla, sitä voi huoletta syödä paljonkin.
Viljasen periaatteena on valmistaa isoja satseja kerralla.
– Teen komppanian annoksia ruokaa. Se riittää monelle päivälle, eikä tarvitse jatkuvasti kokkailla.
Perheessä tehdään aina suursalaatti lämpimän ruuan lisukkeeksi. Isosta värikkäästä kulhollisesta riittää rouskutettavaa 4–5 päiväksi.
– Teen salaatin aineksista, jotka eivät pehmene. En käytä tomaattia enkä kurkkua vaan rapeata salaattia, kaalia, porkkanaa, paprikaa, kukkakaalia ja parsakaalia. Salaatti säilyy freesinä usean päivän ja toimii myös iltapalana leivän kanssa, jos siihen lisää esimerkiksi tonnikalaa.
Viljanen herkuttelee joka päivä.
– Töissä tai kotona tulee syötyä päivittäin jotakin hyvää, usein suklaata.
Viljasen mukaan herkuttelu tuottaa iloa ja mielihyvää ja on tärkeä osa normaalia ruokavaliota.
– Joustavan ja sallivan syömisen idea on, että kaikkea saa syödä, myös herkkuja. Niiden kieltäminen tai ankara rajoittaminen tekee niistä entistä houkuttelevampia. Jos ne sen sijaan ovat osa arkisyömistä, suhtautuminen niihin säilyy neutraalina, Viljanen selvittää.
Hän sanoo myös olevansa heikkona vastapaistettuun pullaan.
– Se on ihan ykkössuosikki. Harmillisen harvoin leivon itse, mutta kun kaikki leipoivat viime kesänä koronan takia, minäkin tein niin, Viljanen naurahtaa.
Stressi- ja lohtusyöminen on Viljaselle tuttua potilaidensa elämäntilanteiden takia, mutta itse hän ei käytä ruokaa lohdukkeena tai stressinhallintaan.
Ravitsemusterapeutin työ on kuormittavaa, mutta stressiä hän lievittää muun muassa liikunnan avulla.
– Pyöräilen arkipäivisin yhteensä 20 kilometrin työmatkat. Siinä voi päästää höyryjä ulos.

Tyttärenpoika Leonin nakkikeitto
1 pussi (750 g) pakasteperuna-keittojuureksia
1 pussi (250–300 g) muita pakastekasvisuikaleita tai keittojuureksia
1 litra vettä
2 kasvis- tai lihaliemikuutiota
300–500 g tavallisia tai kasvisnakkeja
mustapippuria oman maun mukaan
1. Mittaa kattilaan litra vettä ja kuumenna se kiehuvaksi.
2. Lisää liemikuutiot ja jäiset kasvikset. Kuumenna uudelleen ja anna kiehua 10–15 minuuttia.
3. Paloittele nakit suupaloiksi ja lisää keittoon. Anna kiehua vielä muutama minuutti.
4. Lisää pippuria maun mukaan.
Ruokatunti-sarjassa eri alojen ammattilaiset kertovat, miten oma työ vaikuttaa heidän syömiseensä.