Luonto | Tutkijat suosittavat metsäkylpyjä kaikille – nyt terveyshyödyistä halutaan tieteellistä näyttöä

Metsäkylpyjä kannattaa ottaa immuunijärjestelmän buustiksi.

Elimistön immuunijärjestelmä kaipaa aivojumppaa. Näin sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusavustaja Iida Mäkelä.

Hän on mukana Helsingin ja Tampereen yliopistojen ja Luonnonvarakeskuksen Adele-ekosysteemihankkeessa, jossa etsitään ratkaisuja immuunivälitteisten sairauksien, kuten astman, reuman, 1 tyypin diabeteksen, Chronin taudin ja allergioiden, ehkäisyyn.

Aivojumpan immuunijärjestelmälle saa aikaan melko yksinkertaisella keinolla: työntämällä kädet maaperään.

– Immuunivälitteiset sairaudet ovat yleistyneet kaupunkilaisilla huomattavasti viime vuosikymmeninä. Jopa joka viides teollisuusmaiden väestöstä kärsii näistä sairauksista. Kaupunki on monille eliölajeille ja mikrobeille haastava elinympäristö. Sieltä ei löydy samanlaista biodiversiteettiä kuin maaseudulta tai luonnosta, Mäkelä kertoo.

Kehon puolustusjärjestelmä ei saa tarpeeksi virikkeitä kaupungistumisen, luontoyhteyden katkeamisen ja hygieniatason nousun myötä.

Siispä tutkijat suosittelevat ottamaan metsäkylpyjä eli toisin sanoen liikkumaan enemmän luonnossa, hoitamaan puutarhaa, leikkimään koiran kanssa ulkona tai vaikkapa sienestämään ja marjastamaan. Metsästä löytyvä mikrobisto tukee immuunijärjestelmän toimintaa ihon kautta.

Jopa joka viides kärsii näistä sairauksista.

Luontoaltistus muuttaa melko nopeastikin kehon mikrobistoa. Adele-tutkimusryhmän tekemässä tuoreessa tutkimuksessa seurattiin 3–5-vuotiaiden päiväkotilasten mikrobistoa, kun tavanomaiselle hiekoitetulle ja päällysteiselle päiväkotipihalle tuotiin viheralueita.

Kuukauden tutkimusjakson aikana havaittiin, että lasten mikrobit monipuolistuivat lähes samanlaisiksi kuin luontopäiväkotilapsilla on. Luontopäiväkodissa tehdään paljon metsäretkiä ja liikutaan luonnossa.

Vastaavia tutkimuksia ei vielä juurikaan ole tehty ja lisätutkimusta immuunijärjestelmän ja mikrobiston välisistä syy–seuraussuhteista kaivataan.

Yksi tutkimuskohde on uudenlaiset metsätuotteet, joilla pyritään tuomaan luonnon tarjoama monipuolinen mikrobisto saataville, kun luonnossa liikkuminen ei ole aina mahdollista.

– Adele-hankkeen tutkimuksista ja innovaatioista on syntynyt startup-yritys Uute Scientific. Se valmistaa kosmetiikassa käytettävän raaka-aineen, jossa on yhdistetty erilaisia maalaatuja, jotka mimikoivat metsän mikrobistoa, Mäkelä kertoo.

Metsäkylvyn voi siis ottaa omassa kylpyhuonessaan erilaisten luonnonkosmetiikkatuotteiden avulla. Esimerkkejä tuotteista ovat Luonkosin metsäkakut, jotka levitetään iholle ja Moi Forestin erilaiset kosmetiikkatuotteet.

Ensi vuonna apteekkikosmetiikan valikoimaan on tulossa metsäpölyä. Se, kuinka usein tai paljon tuotetta pitäisi käyttää, jotta sillä saataisin haluttuja muutoksia elimistön mikrobistoon ja täten immuunijärjestelmään, on Adele-hankkeella seuraavaksi selvityksessä. Tutkimukseen etsitään parhaillaan koehenkilöitä.

– Tutkimukseen voivat osallistua kaikki täysi-ikäiset tupakoimattomat helsinkiläiset. Tarkoituksena on tutkia, miten erivahvuiset metsäkylvyt vaikuttavat kaupunkilaisten terveyteen ja immuunivasteeseen. Näin saadaan arvokasta tietoa siitä, kuinka iso mikrobialtistuksen pitää olla, että saadaan terveyshyötyjä.

Keho

Auto- immuuni-sairaudet

Autoimmuunisairauksia on lukuisia. Niihin lukeutuvat muun muassa reuma, ykköstyypin diabetes, allergiat, astma ja kilpirauhasen autoimmuunitulehdus. Harvinaisempia sairauksia ovat lisämunuaisen vajaatoiminta ja anemian eri muodot.

Naiset sairastavat immuunivälitteisiä sairauksia enemmän kuin miehet.

Ihmisen puolustusmekanismien tarkoitus on torjua elimistöä pieneliöiltä ja vierailta aineilta. Autoimmuunisairaudessa puolustautuminen kuitenkin tapahtuu virheellisesti ja kohdistuu kehon omia kudoksia kohtaan.

Altistuminen maaperän mikrobeille lapsuudessa todennäköisesti ehkäisee autoimmuunisairauksia.

Lähde: Terveyskirjasto

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut