Työelämä | Korona rukkaa yritysten joulunalusperinteitä: osa korvaa pikkujoulut lahjoilla, osa pitää normaalista poikkeavat juhlat

Moni työnantaja haluaa muistaa henkilöstöä myös vaikeina korona-aikoina.

Eri alojen yritykset ovat kokeneet enemmän tai vähemmän talousongelmia koronakurimuksen keskellä. Useissa yhtiöissä on alettu syynätä entistä tarkemmin, missä kaikessa voisi säästää.

Monilla yrityksillä on ollut tapana järjestää pikkujoulut, ja osa on myös jakanut joululahjoja henkilöstölle.

Työnantaja voi antaa verotta työntekijöille enintään 100 euron arvoisen joululahjan. Verovapauden edellytyksenä on, että koko henkilöstö saa samanlaisen lahjan.

Monissa yrityksissä halutaan muistaa työntekijöitä myös nyt vaikeina korona-aikoina, mutta pandemia muuttaa joulunalusperinteitä.

Skanskan henkilöstöjohtaja Nina Jankola-Väntär kertoo, ettei yhtiö ole perinteisesti antanut joululahjoja. Niiden sijaan henkilöstölle on järjestetty pikkujoulut eri puolilla Suomea. Nyt käytäntö muuttuu.

– Tänä vuonna juhlien järjestäminen ei ole koronan takia mahdollista, joten ne korvataan lahjoilla: koko henkilöstölle annetaan oikea joulukuusi.

Joululahjaan liittyy siis tällainen ilmastoteko.

Nina Jankola-Väntär

Skanskalaisia on Suomessa noin 2 200. Henkilöstöjohtaja kertoo, että joulukuusien toimittaja on luvannut istuttaa jokaista annettua lahjaa kohden yhden kuusentaimenen vanhalle turvesuolle.

Jos työntekijä ei halua kuusta, hän voi valita, että toimittaja istuttaa kymmenen taimea turvesuolle.

– Joululahjaan liittyy siis tällainen ilmastoteko, Jankola-Väntär sanoo.

Korona on ajanut yhtiön toimistotyöntekijät etätöihin ja rakennustyömailla on tehty suojaustoimia. Jankola-Väntär sanoo, että koronatilanne on myös vaikuttanut muihinkin henkilöstöetuihin kuin pikkujouluihin.

– Harrastuspiirejä ei ole voitu järjestää turvallisuussyistä. Esimerkiksi henkilöstön kuntosalit ovat olleet kiinni.

Samansuuntaista viestiä tulee muistakin isoista yrityksistä.

Fortumin viestinnästä kerrotaan, ettei yhtiö pidä tänä vuonna vuosittaisia pikkujouluja mutta haluaa muistaa henkilöstöään muulla tavoin. Yllätystä ei kuitenkaan haluta vielä paljastaa.

Myös Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma tekee poikkeuksen ja antaa työntekijöilleen lahjan.

– Koronan aiheuttaman poikkeusvuoden sekä henkilöstön esimerkillisen suoriutumisen ja venymisen vuoksi Varma antaa henkilöstölleen joululahjan, kertoo yhtiön henkilöstöstä, vastuullisuudesta ja viestinnästä vastaava johtaja Katri Viippola.

– Siinä on henkilöstöravintolamme jouluisia elintarvikkeita. Lahjan arvo on noin 30 euroa.

Vakuutusyhtiöllä on noin 550 työntekijää.

Viippola kertoo, ettei Varma ole aiemmin ostanut lahjoja työntekijöilleen, koska se on käyttänyt joululahjavarat hyvää tekeviin yhteistyöhankkeisiin. Näiden tavoitteena on ollut muun muassa edistää erityisryhmien työllistymistä ja ehkäistä nuorten syrjäytymistä.

Viippolan mukaan korona ei ole karsinut Varman henkilöstöetuja, vaan työhyvinvointiin on päinvastoin satsattu aiempaa enemmän esimerkiksi valmennuksilla.

Tilaisuuksien ideointi- ja toteuttamistoimisto Tapaus Oy ei ole aiemmin hankkinut henkilöstölleen joululahjoja, eikä se hanki nytkään.

– Ehkei viinipullon tai muiden lahjojen antaminen ole vain ollut meillä tapana, tuumii kaupallinen johtaja Hannu Takala.

Espoolaislähtöinen yritys järjestää kuitenkin perinteikkään kuusijuhlan 88 työntekijälleen tänä vuonnakin, mutta virtuaalisesti.

– Tapahtuma-alalla kun toimitaan, niin elämyksellinen muistaminen on meidän tapamme.

Yritysasiakkailleen yhtiö on järjestänyt aiempaa enemmän virtuaalisia tapahtumia.

– Korona toi mörköjä tapahtuma-alalle, mutta meillä tämä on ollut poikkeuksellisen hyvä vuosi siihen nähden. Teemme plusmerkkisen tuloksen, koska monet yritykset ovat kääntäneet live-tapahtumiaan mutta myös joululahjojaan virtuaalisiksi elämyksiksi, Takala kertoo.

Yleinen talouskurimus on kuitenkin näkynyt myös Tapauksen toiminnassa: se joutui lomauttamaan osa-aikaisesti henkilöstöään viime kesänä ja alkusyksystä niin, että he siirtyivät nelipäiväiseen työviikkoon.

Lahden Muuttoexpertit Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Viitakangas kertoo, että yhtiö aikoo jakaa jonkin joululahjan kaikille kahdeksalle työntekijälleen.

Korona on heikentänyt muuttofirman liiketoimintaa, mutta Viitakankaan mukaan työntekijöitä on tärkeää muistaa. Yritys järjesti heille syksyllä myös saunaillan, joka korvasi pikkujoulut.

– Työntekijät ovat meidän käyntikorttimme asiakkaille, Viitakangas kiteyttää.

Yrityksessä on aiemminkin pidetty kiinni joululahjaperinteestä.

– Lahjaksi on hankittu muun muassa herkkukoria ja punaviiniä.

It-yritys antaa lahjaksi glögiä ja suklaata

Pajatsokisaa, toimistotuolirallia, limusiiniajelua. It-yritys e-Sollertis Oy:n pikkujouluista ei menoa ja meininkiä puuttunut.

Yhtiön varatoimitusjohtaja Tiina Kuiri kertoo, että yritys on aiempinakin vuosina järjestänyt henkilöstölleen pikkujoulut eri paikoissa, mutta nyt kekkerit pidettiin toimistolla noin kymmenen hengen voimin. Tässä kuunneltiin työntekijöitä.

Yritys antaa väelleen myös joululahjan lähempänä joulua.

– Annamme lahjan ehdottomasti. Yksi tärkeimmistä arvoistamme on, että välitämme henkilöstöstämme. Nyt korona-aikana on entistä tärkeämpää, että työntekijät kokevat, että heitä on muistettu, Kuiri perustelee.

Kuopiolaisen yrityksen kaikki viisitoista työntekijää saavat joululahjaksi paikallista alkoholillista glögiä ja konvehtirasian.

– Tällaista lahjaa henkilöstö on toivonut. Sen arvo on 30 euroa.

Vuonna 1992 perustettu e-Sollertis tekee asiakkailleen muun muassa kotisivuja, virtuaalipalveluja ja pilvipalveluita.

Kuirin mukaan korona on notkauttanut yhtiön myyntiä, mutta lähikuukausina tilanne on paranemassa: samalla kun digimarkkinoinnin osuus liiketoiminnasta on vähentynyt, koulutuksen osuutta on pystytty kasvattamaan.

Joululahjan antaminen henkilöstölle on yhtiössä jokavuotinen perinne, josta ei haluta luopua taloudellisesti vaikeina korona-aikoinakaan.

– Meillä on ollut joululahjakulttuuri niin kauan kuin muistan. Samanhintaisia lahjoja on jaettuja ennenkin: on ollut puhelimen vara-akkuja, ja glögiäkin on annettu aiemmin, Kuiri muistelee.

– Joululahja on pieni mutta merkityksellinen tapa ilahduttaa henkilöstöä, hän kiteyttää.

Kuirin mukaan korona-aikana yhtiö haluaa muutenkin satsata vahvasti työhyvinvointiin. e-Sollertiksen Kuopion toimipisteessä ei tehdä etätöitä henkilöstön toiveesta vaan väki on jatkanut toimistotöitä turvavälien, kasvomaskien ja ilmanpuhdistimien turvin.

Yhtiössä graafikkona ja websuunnittelijana työskentelevän Katri Pirhosen mielestä joululahja on ”ihana ele ja nostattaa joulumieltä toimistolla”.

– Yritys maksaa meille jo palkkaa, eivätkä sen velvoitteisiin kuuluisi joululahjat, mutta juuri tämä pieni ele lisää tunnetta siitä, että kaikkien työpanosta arvostetaan. Meillä työporukka on tiivis pieni yhteisö, ja vietämme välillä vapaa-aikaakin porukalla urheillen. Lahja motivoi panostamaan tähän firmaan ja näihin ihmisiin, Pirhonen pohtii.

– Itse olen semmoinen sokerihiiri, että suklaa ja glögi ovat paras lahja. En tarvitse ylimääräistä tavaraa nurkkiin lojumaan, hän summaa.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut