Hyvinvointi | Urheilukirurgi Sakari Orava on leikannut David Beckhamin, Serbian presidentin ja tuhansia muita – "Tulovaiheessa vähän jännitti, jos potilas oli todellinen huippu-urheilija"

Työ: Sakari Orava on leikannut huippu-urheilijoita ja Serbian presidentin.

Urheilukirurgi Sakari Oravan kuva ja nimi ovat moneen kertaan esiintyneet lehtien urheilusivuilla. Hänen leikkauspöydältään moni huippu-urheilija on pystynyt jatkamaan uraansa.

Orava vakuuttaa, ettei hänellä ole ollut tavoitteena päästä lehtien palstoille.

– Olen sydämestäni paneutunut kutsumusammattiini ja hankkinut tietämystä kotimaasta ja ulkomailta, Orava sanoo.

Urheilua harrastanut Orava kertoo toivoneensa, että pääsisi erikoistumaan ortopediaan. Siihen erikoistuessaan hän tapasi paljon urheilijoita. Normaalin ortopedian tietämyksen lisäksi hän kouluttautui urheilukirurgiksi.

Yli 25 000 leikkausta tehnyt Orava pitää tärkeänä sitä, että lääkäriksi opiskelevat pääsisivät erikoistumaan juuri sille alalle, jota toivovat. Kun on innostunut ja kiinnostunut alasta, ja kokee sen kutsumustyökseen, siihen myös panostaa. Näin on käynyt Oravalle.

– Panostin erikoistumisvaiheessa koulutukseen. Kun ikää tuli enemmän, kävin kansainvälisissä kokouksissa ja tein tutkimustyötä. Siinä opin lisää ja syvensin osaamistani. Innostuin yhä enemmän.

Enää en leikkaa muuta kuin omat hiukseni.

Hän muistuttaa, että iso leikkausten määrä johtuu pitkästä urasta ja siitä, että monet leikkaukset vievät vain vähän aikaa. Esimerkiksi polven tähystysleikkaus kestää vain vartin.

Oravan maine leikkaavana ortopedina on kiirinyt laajalle. Kotimaan lisäksi hän on tehnyt leikkauksia ulkomailla.

Hän ei ole laskenut kuinka moni hänen leikkaamistaan on ollut huippu-urheilija. Ulkomaalaisia heistä on noin 1 500.

Yksi heistä on Haile Gebreselassie. Jalkapalloilijoista hän on leikannut muun muassa David Beckhamin. Lionel Messiä Orava ei ole leikannut, vaan ainoastaan konsultoinut lihasvammaa ja sen hoitoa.

– Tulovaiheessa vähän jännitti, jos potilas oli todellinen huippu-urheilija. Kun potilas oli leikkauspöydällä ja työ alkoi, sitä unohti kuka hän on. Tietysti tavoitteena oli aina leikata kaikki niin hyvin kuin pystyin.

Urheilijoiden tavoin Orava sanoo, ettei voi tehdä muuta kuin parhaansa.

– En muuta voi kuin laittaa kädet ristiin ja pyytää taivaan isältä, että kaikki menee hyvin.

Orava selvittää, että hänen työssään on tarvinnut tietämyksen siitä, mikä on diagnoosi. Seuraavaksi on tiedettävä, miten leikataan. Näiden lisäksi on oltava taito hyppysissä eli on osattava tehdä se leikkaus.

Enää Orava ei leikkaa muuta kuin omat hiuksensa. Hän on saksinut ne opiskeluajoista lähtien peilin edessä.

– Kun tietää, mitä tekee, ei se ole vaikeaa.

Kirurgina hän teki viimeiset leikkaukset viime helmikuussa ja piti vielä silloin vastaanottoa. Sitten iski korona.

– Jäin eläkkeelle. Teen satunnaisesti konsultaatioita, kun kotimaasta ja ulkomailta kysellään. Ehdotan myös minne potilaan kannattaisi mennä leikattavaksi.

Kesällä 75 vuotta täyttänyt Orava on muuttanut vaimonsa kanssa Kauniaisiin. Nyt he asuvat lähempänä lapsiaan ja lapsenlapsiaan.

– Aika ei ole tullut pitkäksi. Tänä vuonna aikaa on mennyt elämäkerran kirjoittamisessa. Olemme tehneet sitä yhdessä Tarja Lappalaisen kanssa. Elämäni urheilukirurgina ilmestyy tällä viikolla.

Ura

Presidentin akillesjänne

Orava on leikannut myös Serbian silloisen presidentin Boris Tadićin vuonna 2010.

Entisen koripalloilijan akillesjänne rapsahti poikki ”poikien” kanssa pelaillessa. Donkkaus ei enää onnistunut samalla tavalla kuin nuorempana ja kevyempänä.

Oravaan osattiin olla yhteydessä, koska hän oli leikannut useita Espanjan La Ligassa pelaavia serbialaisia jalkapalloilijoita. Niistä oli kirjoitettu paikallisissa lehdessä.

Musta auto haki tohtorin Naantalista Turkuun, josta suihkukone vei hänet Belgradiin.

Leikkauksena operaatio ei ollut suuri, mutta kokonaisuutena tapahtuma on jäänyt Oravan mieleen.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut