Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Musiikki | "Rajoitukset on tehty päättäjien poliittisen uran nostetta varten" – tapahtuma-alan toimija vertaa Suomea Ranskaan: "En voi käsittää"

Alan toiveet kohdistuvat ensi syksyyn.

Tuoreimmat koronarajoitukset putoavat Suomen viihdemaailman niskaan kovaa ja korkealta.

Käytännössä lähes kaikki artistien ja yhtyeiden joulun alle suunnittelemat livekiertueet ja muut esiintymiset on jouduttu epidemiatilanteen vuoksi perumaan.

Oman joulukonserttinsa peruneita artisteja ovat muun muassa Nina Tapio, Eija Kantola, Joel Hallikainen ja Amadeus Lundberg.

Osa suomalaisista kärkiartisteista aikoo järjestää joulukonsertteja livestreamina. Heitä ovat esimerkiksi Kaija Koo, Samuli Edelmann ja Petrus Schroderus.

– Kyllä tämä kausi oli sitten tässä. Nyt ei ole enää muuta seurattavaa kuin se, pääsevätkö teatterit juuri ennen joulua aloittamaan esityksensä, arvioi Lippupiste Oy:n toimitusjohtaja Ari Palhamo.

Palhamo laskee, että yksinomaan Lippupisteen kautta järjestettyjä live-esiintymisiä perutaan Helsingissä noin 320.

Suomessa jonotetaan ämpäreitä. Ei tietoakaan maskeista.

– Koko maassa puhutaan ilman muuta hyvin monista tuhansista esiintymisistä.

– Kaikki tämä merkitsee sysimustaa joulua tapahtumien tuottajille ja niille tuhansille ammattilaisille, jotka ovat esiintymisiä järjestelemässä, Palhamo huokaa.

Suomen koronarajoitukset saavat häneltä osakseen vahvaa kritiikkiä.

– Esimerkiksi Ranskassa ovat käytössä vahvat ulkonaliikkumiskiellot, mutta siitä huolimatta siellä päästään teattereihin ja urheiluhalleihin. En voi käsittää, miksei niin ole Suomessa, Palhamo tykittää.

– Meillä ihmiset taas jonottavat kauppakeskuksiin hakemaan ilmaisia ämpäreitä tai rynnivät Black Friday -ostoksille. Ei siellä ole hajuakaan maskeista tai turvaväleistä.

– Hallituksen liikkeet ovat kyllä näyttäviä, niillä ei ole vaikutusta tartuntojen leviämiseen. Tapahtuma-alalle säädetyt rajoitukset on tehty päättäjien oman poliittisen uran nostetta varten, Palhamo paukauttaa.

Koronakriisin tiimellyksessä tehdyn kyselyn mukaan tapahtuma-alan yrityksistä kolme neljästä arvioi, että niiden liikevaihto putoaa erittäin merkittävästi.

Tähän mennessä noin joka toinen yritys on lomauttanut tai irtisanonut henkilökuntaansa.

Artistit jaksavat kuitenkin luottaa siihen, että koronarajoitukset puretaan jossain vaiheessa ja konsertteja ja kiertueita päästään taas pitämään.

Yksi positiivisesti tulevaisuuteen suhtautuvista yhtyeistä on Haloo Helsinki!, joka aikoo pitää Haloo Stadion! -konsertin Olympiastadionilla 14. elokuuta 2021.

Lipunmyynti konserttiin alkaa maanantaina 7. joulukuuta.

Vesterinen Yhtyeineen on ollut yksi harvoista bändeistä, jotka ovat päässeet tekemään kiertueita korona-aikaan.

Yhtye teki erityisjärjestelyin ison kiertueen kesällä ja lokakuun alussa vuorossa oli turvavälikonserttien sarja.

Seuraavan areenakiertueen bändi tekee ensi maaliskuussa. Helsingin jäähallissa konsertti on tarkoitus pitää 26. maaliskuuta 2021.