Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Musiikki | ”Saa Oivan portsari lantin...” – Stadin ravintoloista on kirjoitettu kymmeniä lauluja: tässä soittolista Helsingin yöhön!

Oivan lisäksi Wanhan kuppila on ollut suosittu aihe.

Fredin laulama Kolmatta linjaa takaisin on yksi tunnetuimmista Helsingin ravintoloista kertovista biiseistä.

”Saa Oivan portsari lantin, jonka velkaa jäin…”

Junnu Vainion sanoitus elää vuosikymmenestä toiseen ja siitä on tehty tällä vuosituhannella myös slanginnos Oiva boltsis.

Toinen karhea historiakuva on Hootennanny Trion Esplanaadi: ”Oi, veljet, taisin mennä juomaan Kappeliin. Kun whisky valui päähän…”

Musiikkitoimittaja, Stadin discohistorian expertti Mikko Mattlar kaivaa nopeasti muististaan tukun kappaleita, kuten Jussi Raittisen Tavastia-rockin vuodelta 1973 ja Helsingissä asuneen englantilaisen muusikon Paul ”Tubbs” Williamsin Silvernightin vuodelta 1984.

Silvernight oli disco Pub 99:n yläkerrassa Kisahallia vastapäätä 1980-luvulla. Nyt paikka tunnetaan toisessa kerroksessa vilkkuvista valoistaan.

Kuin apteekin hyllyltä tulee häneltä myös neuvo, että käänny Reijo Flycktin puoleen. Flyckt on Heikinlaaksossa asuva entinen sähköasentaja, jolla on Helsinki-aiheisista biiseistä liki tuhannen kappaleen Excel-taulukko ja biisit tiedostoina, eli hän tuntee kaupungin aivan läpikotaisin, myös ravintoloiden tarinat.

937 oli tarkka luku viime viikolla, vaikka niitä lienee koossa jo noin 950. Ravintoloista kertovia on kymmeniä, kunhan ne kuuntelee tarkalla korvalla.

Eniten on mainittu Wanhan kuppila, selviää Flycktin tilastoista. Sinne poikkeaa muun muassa Jukka Virtasen Perspirantti-Antti ja Lämpörulla-Ulla sekä Lapinlahden Lintujen hävytön Saako tehdä niin?

– Cella, Cella…, Flyckt kelaa tiedostoaan.

Siitä kertovaa kappaletta hän ei löydä tähän hätään. Etsiessä tulee ensimmäisenä vastaan näiltä kulmilta Sir Elwoodin Hiljaiset Värit ja Karhubaari.

Flyckt tuntee kulmat ja kapakat, koska on ajanut myös taksia.

Canjon on yksi erikoisimmista. Hämeentiellä toimineen paikan mainitsee myös Mattlar.

– Eero ja Jussi levyttivät 1980 Canjoniin-biisin. Raittisten kotitalohan oli Hämeentie 38, melkein Canjonin naapurissa.

– Se on alunperin Mickey Juppin ja Legendin City (The Pride of Southern), Flyckt muistuttaa.

Roskapankin naiset on puolestaan Beach Boysia: California Girls.

Wanhan ja Oivan lisäksi useampia kappaleita on sanoitettu Kappelista ja yllättäen Laajasalon Yliskylän Postimestarista, jonka rakennus purettiin 2008.

Oheisen listan kappaleista vain yksi on tehty mainostarkoitukseen: Carrolls – 20 vuotta snadissa. Juha Veijosen ja Vesa Vierikon slangiparodiaa on pidetty yhtenä hauskimpana radiomainoksena.

En kysy parasta, mutta Flyckt herkistyy kehumaan Jore Marjarannan Niin kaunis on Helsinki nyt -käännöstä ruotsalaisen Peter Jöbackan Stockholm i natt –biisistä. Suomalaisen tunteilun keskeinen paikka on Uudenmaankadun legendaarinen Ysibaari.

On Eliten pöydässä paikka -laulussa laulaja Rea Mauranen muistelee näyttelijä Matti Pellonpäätä – ei Taunoa Paloa. Sanat ovat llkka Kylävaaran.

Ja löytyyhän se Cellakin parin päivän päästä: Flyckt viestittää sähköpostilla, että se mainittiin Kaija Koon 2001 levyttämällä Yhtä kaikki -kappaleella:

”Cellan ovella hilseet bleiseristään pyyhkäisee..”.

Myös räppäri Paperi T on maininnut Fleminginkadun klassikon.

”Jos haluut nähä, nähää Cellas”, päättyy vuonna 2015 julkaistu Resnais, Beefheart & Aalto -kappale.