Hyvinvointi | Jumittaako selkä etätyössä? Seuraavalla kauppareissulla kannattaa muistaa yksi asia – "Istuminen tyynyn päällä riittää, mitään jumppaa ei tarvitse tehdä"

Kotona istutaan usein epäergonomisesti. Fysioterapeutti on eniten huolissaan kuitenkin ikäihmisten liikunnan puutteesta.

Moni toimistotyöläinen on edelleen etätöissä kotona. Huonot työasennot, taukojen puuttuminen ja kaikenlaisen liikkumisen vähäisyys tuovat oireita monelle. Fysioterapeutti Tuija Faarinen näkee tämän omassa työssään konkreettisesti.

– Kaikenlaiset omituiset paikat ovat kipeänä, mitä ei ennen ole asiakkailla ollut. Tämä on ihan trendi, joka nyt yhtäkkiä näkyy, Faarinen kertoo.

– Etätyötä tekevät oireilevat erilaisina ja muuttuneina niska–hartiaseudun sekä alaselän alueen kiputiloina. Oireethan tulevat aina hiukan viiveellä ja usein ihmisellä itsellään onkin vaikeuksia tunnistaa mikä oire mistäkin tekemisestä johtuu.

–  Kotona etänä työskennellessä usein myös istutaan yhtäjaksoisesti pidempään kuin omalla työpisteellä. Kotona saatetaan uppoutua siinä epäergonomisessa työasennossa työskentelyyn niin, että ajantajun kadotessa keho onkin ihan jumissa ja puuduksissa liikkeelle lähdettäessä.

Faarisen asiakkaat ovat pääasiassa työssäkäyviä aikuisia. Ennen koronaa hän kävi helsinkiläisessä palvelutalossa, mutta korona katkaisi viikottaiset kuntoutukset, eikä niitä ole vieläkään voitu jatkaa.

– Ikäihmiselle liikkumattomuudella on seurauksena kunnon romahtaminen, eikä tarvitse olla pitkäkään aika, sanoo Faarinen, joka on huolissaan koronaeristyksen vaikutuksista vanhuksiin.

– Tasapaino muun muassa heikkenee hyvin nopeasti, mistä seuraa herkästi kaatumisia ja sen seurauksena pahimmillaan murtumia leikkauksineen ja vuodelepoineen. Myös lihasvoima hupenee ikääntyneellä erittäin nopeasti ja myös se on usein kaatumisten taustasyynä.

– Toki vuodepotilaallakin on pitkällä ja sinnikkäällä viikottaisella fysioterapeuttisella kuntoutuksella mahdollista kuntoutua ainakin jollain tasolla avustettuna liikkuvaksi, mutta suuret muutokset kehossa vaativat paljon aikaa, Faarinen jatkaa.

Faarinen muistaa vuosien takaa asiakkaan, jossa toispuoleisen halvauksen saanut ikäihminen kuntoutui laitoshoidetusta vuodepotilaasta siten, että pystyi asumaan itsenäisesti ja hoitamaan itse jopa kauppa-asiansa.

Etätöissä keittiön pöydän äärellä könöttävälle työikäiselle Faarisella on neuvo: kannattaa puuttua ensimmäisiin tuntemuksiin ja pyrkiä korjaamaan asento ergonomiseksi. Oireilla on taipumus pidentyä ja pahentua ajan myötä.

– Toinen vinkki on hankkia kotiin tasapainotyyny, joita myydään ihan marketeissa, ja istua sen päällä tuolilla. Sillä saa liikettä myös alaselän pieniin, syviin lihaksiin, jotka eivät muuten sitä oikein saa, mutta joiden aktivointi selkäkipujen ennaltaehkäisijänä sekä lievittäjänä on tärkeää.

– Istuminen tyynyn päällä riittää, mitään jumppaa siinä ei tarvitse tehdä, Tuija Faarinen sanoo.

Kuka?

Tuija Faarinen

Tuija Faarinen on työskennellyt fysioterapeuttina 27 vuotta, ensin Kemissä ja viimeiset 10 vuotta Helsingissä.

Pitää omaa Fysiostate-vastaanottoa Kampissa Abrahaminkadulla.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut