Paikallisurheilu

Tässä ajaa maailmanmestari

Peukkua yleisölle. Ulla Kulju ajamassa Le Mansin kisan jälkeen rataa ympäri. Kuva Fabio Alerti

Koskenkyläläinen Ulla Kulju on tuore ratamoottoripyöräilyn maailmanmestari Le Mansista. Kisa ajettiin Ranskan Moto GP -osakilpailun yhteydessä viikonloppuna.
RANSKA/KOSKENKYLÄ Ranskassa Le Mansin radalla ajettu International Bridgestone Handy Race sujui alaraajahalvaantuneelta ratamoottoripyöräilijä Ulla Kuljulta yli ennakko-odotusten. Kisan päätteeksi hänestä leivottiin naisten luokan maailmanmestari, kun järjestäjät yllättivät loviisalaiskuljettajan.Kokonaiskilpailussa eli 1000-kuutioisten ja 600-kuutioisten yhteiskisassa Kuljun sijoitus oli 19. Omassa teholuokassaan 600-kuutioisissa hän oli 10:s ja vammaluokka huomioiden viides.Kulju tavoitteli kisassa 2.06 kierrosaikaa, mutta oli radalla kaksi sekuntia nopeampi. – Ajoin kisassa 2.04 aikoja koko ajan. Olen todella tyytyväinen miesten sarjan sijoitukseen. Se oli parempi, mitä lähdimme hakemaan. Tänne tultiin sillä ajatuksella, että emme olisi ihan viimeisiä kisassa. Varsinainen jättiyllätys oli vielä edessä. Kisat päättyivät järjestäjien hienoon ja ikimuistoiseen eleeseen. – Minulle sanottiin, että tule mukaan palkintojen jakoon. Ihmetys kasvoi, kun matka vei palkintokorokkeelle. – He veivät minut korkeimmalle korokkeelle, kuuluttivat jotain ranskaksi ja tuikkasivat käteen MM-palkinnon. Siinä sitten kuunneltiin Maamme-laulua, Kulju naureskeli eilen. Vasta tässä vaiheessa loviisalaiskuljettajalle valkeni, että järjestäjät olivat vaivihkaa viritelleet kisaan naisten luokan. Alunperin hän lähti ajamaan miesten sarjaa ainoana naisena.
Sanottua Siinä sitten kuunneltiin Maamme-laulua. Ulla Kulju RR-maailmanmestari
Kokemusta hän kuvailee mielettömäksi. – Kun ajaa ruutulipun ohi, yleisö seisoo, hurraa ja taputtaa, niin onhan se hienoa. Kulju sanoo, että kisakierroksien jälkeen varikkosuoralle ajaessa tunteet olivat pinnassa ja kyyneleet silmäkulmissa, kun oma tiimi oli vastassa. – Kun kuulimme, mitkä ajat olivat, niin olimme entistä enemmän innoissamme. Kyllä se oli sellaista tunteiden juhlaa, kun oli päässyt ajamaan tuollaisen yleisön edessä ja ajatkin olivat hyviä.

Aika-ajot sateessa

Perjantaiset aika-ajot loviisalaiskuski joutui ajamaan rajussa sateessa. Se ei menoa haitannut. – Olin aika-ajoissa sijalla 18. (600-kuutioiset ja 1000-kuutioiset yhdessä). 600-kuutioisten luokassa olin 10:s. Vammatason mukaan luokiteltuna olin sijalla 6, Kulju kertoi aika-ajojen jälkeen. Aika-ajoissa oli mukana 32 kuljettajaa. – Olen aina ollut kova sateella ajamaan. Sade ei hidastanut minua lainkaan. – Sateella olin miehiin nähden myös paremmassa asemassa. Lauantain kisassa rata oli harmillisesti kuiva ja miehet saivat lisää vauhtia moottoripyöriinsä. – Pirskatti soikoon, kun aurinko alkoi paistaa. Kisassa ajatuksena oli, että hän ajaa niin kovaa kuin pystyy. Kierroksia kierrettiin jopa riskirajalla. – Ajattelin, että jos kaadun niin, sitten mennään helikopterilla kotiin. Normaalisti ajan ilman riskejä, mutta nyt ajattelin, että ollaan tultu näin kauaksi ja maksettu itsemme kipeäksi, niin antaa mennä. Kisan myötä Ulla Kuljusta tuli myös ensimmäinen alaraajahalvaantunut nainen, joka on kilpaillut ratamoottoripyöräilyn MM-kisoissa. Suomessa Ulla Kuljua voi nähdä tällä kaudella ratamoottoripyöräilyn SM-osakilpailuissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat