Paikalliset

Taina Suonion kilpapuutarhan punakoivu prinssi Charlesin tiluksille

Pernajan Kvarnuddenissa kakkoskotia pitävä maisemasuunnittelija ja ympäristöbiologi Taina Suonio teki huikean puutarhan maailman arvostetuimpaan kilpailuun, Chelsea Flower Showhun.
LONTOO/KVARNUDDEN Taina Suonio on ensimmäinen suomalainen ja ensimmäinen pohjoismainen nainen, joka on saanut tilaisuduen rakentaa kilpapuutarha Chelsea Flower Showhun. Hän on tehnyt 14 vuotta kilpapuutarhoja huipputekijöiden kanssa ennen tämän vuoden oman puutarhan rakentamista. Viime vuonna hän oli voittamassa kultaa ja yleisöäänestyksen suunnittelija Mark Gregoryn tiiminvetäjänä, vastaten istutuksesta ja puutarhan esteettisestä ilmeestä. Suonio kertoo hänelle todetun kilpailun järjestävästä kuninkaallisesta puutarhaseurasta, että olisi jo aika laittaa oman puutarhan hakemus sisään. Hakemus on hyvin perinpohjainen, siinä on oltava muun muassa puutarhan suunnitelma, budjetti ja rakennuttaja, oma cv ja edelliset työt. Hakemuksia tuomaroidaan kolmessa eri vaiheessa ennen kuin voi tulla hyväksytyksi. Taina Suoniolla oli selkeä kuva siitä, millaisen kilpapuutarhan haluaa tehdä ja perussuunnitelma syntyi nopeasti. Tarkempaan suunnitteluun ja yksityiskohtien hiomiseen meni vuoden verran. - Halusin käyttää graniittia, mikä on hyvin suomalaista, meillä on Pernajan talon kivijalassa punagraniittia kuten monessa muussa talossa seudulla. Koska olen myös ympäristöbiologi, halusin nostaa esiin luonnon monimuotoisuuden sekä uhanalaiset biotoopit lehdon ja niityt. Vesi on tietysti tärkeä, Suomessa on paljon järviä ja yleensä täällä pitää kilpapuutarhoissa olla yksi vesielementti, hän listaa.

Kilpailusta suurlähetystöön

Erikoisuus. Puna- tai verikoivu kiinnitti kuninkaallisen puutarhurin huomion ja kasvi jatkaa kasvuaan prinssi Charlesin tiluksilla Cornwallissa kilpailun jälkeen.

Kasvivalinnat kisapuutarhaan olivat helppoja tehdä ja jälkikäteen katsottuna onnistuneita myös siltä osin, että kaksi kasvia jatkaa kasvuaan Englannin kruununprinssi Charlesin tiluksilla Cornwallissa, verikoivu ja tummanpunainen ruusu, joka on nimetty Tove Janssonin mukaan. Toinen Tove Jansson -ruusu menee kuuluiselle brittiläiselle puutarhurille ja tv-juontajalle Rachel De Thamelle. Puutarha muilta osin rakentuu uudelleen Suomen Lontoon suurlähetystölle, jossa Suonio työskentelee vielä messujen lauantaisen päättymisen jälkeen maanantaihin, jolloin hän palaa Suomeen.
Suomalaista luontoa. Taina Suonion suunnittelema The Roots in Finland Kyrö Garden -kilpapuutarha siirtyy tapahtuman jälkeen Suomen Lontoon suurlähetystön pihalle.

Viikot puutarhan rakentamisessa ja purkamisessa ovat olleet kiireisiä. Suonio on suunnitellut ja rakentanut samaan aikaan myös ns. varjo-Chelseaan kattopuutarhan. Chelsean puutarhashown avautumisen jälkeen häntä on haastatellut lukuisten kotimaisten medioiden lisäksi mm. BBC ja The Telegraph ja The Thames. Työpäiville kertyy helposti mittaa 16 tuntia. - Sisulla ja adrenaliinilla, hän vastaa kysymykseen miten jaksaa lyhyillä yöunilla vielä edustaa.

Naarmut piiloon

Kilpailun avajaiskuvissa Suoniolla on kaunis, kasvikuvioinen mekko, jossa on pitkä helma ja pitkät hihat. Paitsi että mekko on varsin edustava, peittää se käsivarsien ja säärten mustelmat ja naarmut joita istuttaessa on tullut. - Kynnet ovat aivan kauhean näköiset, mutta niitä ei saanut mekolla piiloon, hän nauraa.
Tummanpunainen. Tove Janssonin mukaan nimetyistä ruusuista yksi siirtyy myös prinssi Charlesin puutarhaan, ja yksi kuuluisan brittiläisen tv-esiintyjän, näyttelijän ja puutarhurin Rachel de Thamen pihalle.

Suonio kertoo puutarhassa käyneistä kahdeksan kymmenestä todenneen, että Suomeen pitää mennä käymään. - Eräs suomalainen purskahti itkuun, ja totesi puutarhan herättäneen kauhean koti-ikävän, kun on asunut pitkään muualla.

Arvokas tunnustus

Taina Suonion kilpapuutarha sai kisan toiseksi korkeimman tunnustuksen, Silver Giltin, kertoo kaikille puutarha-alan ihmisille, että hän on vakavasti otettava puutarhuri, joka pystyy tiukassa aikataulussa tuottamaan huippuhyvän puutarhan. Suonio muistuttaa, ettei hän toki yksin ole puutarhaa tehnyt, vaan mukana on ollut kansainvälinen tiimi, joka on tiennyt millaista laatua tässä tarvitaan. - On kyselty, teenkö ensi vuonna puutarhan, ja sponsorikeskusteluita on jo jonkin verran tehty. Suomessa on käynnistymässä useita projekteja, ja minulta on pyydetty myös kirjaa, jossa kertoisin vuosistani täällä Chelsea Flower Showssa sekä millaista on olla suomalaisena täällä. Tummanpunainen. Tove Janssonin mukaan nimetyistä ruusuista yksi siirtyy myös prinssi Charlesin puutarhaan, ja yksi kuuluisan brittiläisen tv-esiintyjän, näyttelijän ja puutarhurin Rachel de Thamen pihalle.

Fakta: RHS Chelsea Flower Show

  • Järjestettiin tänä vuonna 107. kerran Lontoon Chelsean alueella.
  • Pidetään maailman arvostetuimpana puutarhakilpailuna.
  • Osallistujat näyttelyyn valitsee yli 200-vuotias brittiläinen kuninkaallinen puutarhaseura, Royal Horticulture Society RHS.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat