Suvaitaan toistemme perinteitä

Suvaitsevaisuutta. Joulupukki voi olla nainen ja Lucia poika, mutta täydellisen sukupuoli- ja uskontoneutraalisuuden vaatimukset alkavat paikoin mennä jo överiksi. Kuva: Marita Itävuori

Joulun lähestyessä on jokavuotinen keskustelu jouluun liittyvien perinteiden sekä eri symboleiden mahdollisesta syrjivyydestä, epätasa-arvoisuudesta sekä sopimattomuudesta jälleen kiihtynyt. Tänä vuonna ehkä jyrkemmin sekä laajemmin kuin aikaisempina vuosina. Perinteisistä, symbolisista, uskonnollisista sekä sukupuoli-, ihonväri- ja äidinkielisidonnaisista tavoista ja ennakkoasenteista tulisi joidenkin mielestä luopua julkisilla paikoilla ja tilaisuuksissa kokonaan. Jupina alkaa yleensä jo Lucia-ehdokkaiden etsimisestä, joka joidenkin mielestä on monella tapaa syrjivää, koska Lucia on perinteisesti vaaleaihoinen nainen. Ja Suomessa yleensä äidinkieleltään ruotsinkielinen. Ruotsissa Lucia vapautettiin perinteiden kahleista jo hyvissä ajoin valitsemalla Lucioiksi myös tummaihoisia tyttöjä ja lopulta myös poikia tai miehiä. Viime vaiheessa jopa tummaihoisia poikia. Esimerkiksi Åhlensin tavarataloketju valitsi toissa vuonna Luciatytöksi afrikkalaistaustaisen pojan, josta nousi iso kohu Ruotsissa. Viimeksi tänä vuonna Malmön kaupunki päätti, että Luciaksi voidaan valita kuka tahansa ”henkilö” ilman mitään syrjiviä rajoituksia. Hyvä niin sillä kaikki ihmiset eivät määrittele itseään esimerkiksi sukupuolen mukaan. Lopulta Malmön Luciaksi valittiin perinteistäkin perinteisempi vaaleahiuksinen ruotsalaistyttö Natalia Bosak. Suvaitsevaisuuden ylikorostaminen on Ruotsissa nostanut esille vaatimuksia, joiden mukaan Luciaa ei tulisi valita enää ollenkaan, jotta ketään ei tahattomasti loukattaisi. Se olisi ylivarovaisuutta sekä suvaitsevaisuuden liioittelua. Suomessa kohut Lucian ympärillä ovat toistaiseksi olleet vähäisempiä, ja ”viralliset” Luciat ainakin toistaiseksi tyttöjä. Loviisan seudun erityispiirre on muutaman vuoden ajan ollut kilpailevien Loviisan seudun Lucian ja Porvoossa valittavan koko Itä-Uudenmaan Lucian reviirikiistat. Ehkä tuorein sukupuolineuraalisuuden vaatimus on noussut esille joulupukin kohdalla. Joidenkin mielestä nykyisin ei missään pitäisi enää eritellä miehiä ja naisia. Ei edes joulupukin kohdalla. Pukkina voisi monien mielestä yhtä hyvin olla nainen. Usein onkin, mutta silti mieheksi pukeutuneena partoineen. Se ei riitä täydellistä sukupuolivapautta vaativille.

"Täydellisen neutraalisuuden vaatiminen alkaa mennä paikoin jo överiksi."

Allergisia reaktioita aiheuttaa erityisesti myös uskonto. Keskiviikkona julkisuuteen tuli itäsuomalaisessa koulussa syntynyt kiista oppilaiden ja opettajien harjoitteleman joulujuhlan ohjelmasta, joka nimettömän ilmiannon mukaan oli liian uskonnollinen, koska siinä oli esillä poikalapsi Jeesus. Ohjelmaa jouduttiin lopulta muuttamaan ja Jeesus korvattiin Ylen tietojen mukaan metsäneläimillä sekä tonttu-ukoilla. Jumalaista tai pelkästään historiallista alkuperää olevan Jeesuksen hyllyttäminen ja korvaaminen satuolennoilla loukkasi puolestaan monia asianosaisia. Myös sisäilmaongelmaisten koulusalien riivaamassa Loviisassa etsittiin sopivia tiloja koulun yhteisen joulujuhlan järjestämiseksi isossa kirkossa, mutta homealtistumisen sijaan riski uskonnolle altistumisesta esti kirkon käytön. Uskontoaltistuksen riskin liioitteleminen harmittaa jopa jo monia uskonnottomia, joita vanhojen perinteiden vaaliminen tai kirkossa käyminen eivät häiritsisi pätkääkään. Täydellisen neutraalisuuden vaatiminen alkaa mennä paikoin jo överiksi. Tasa-arvo ei lisäänny eikä syrjintä vähene lucia-perinnettä laventamalla, joulupukkeja neutraloimalla eikä jeesuksia hyllyttämällä tai perinteitä piilottelemalla. Uskontojen, kulttuurien tai perinteiden pakkosyöttö on tietenkin pahasta, mutta monikulttuurisuus tai suvaitsevaisuus eivät myöskään kukoista, mikäli omaan uskontoon, kulttuuriin tai perinteisiin liittyvien tapojen harjoittamista tai esillä pitämistä halutaan suvaitsevaisuuden nimissä rajoittaa. Suvaitkaa toisianne ja itseänne sekä perinteitänne ja tapojanne kuin myös toisten perinteitä ja tapoja silloin kun ne eivät tarkoituksellisesti loukkaa ketään. Suvaitsevaisuuteen kuuluu myös avarakatseisuus sekä sopivasti salliva suurpiirteisyys. Loviisan Sanomat toivottaa kaikille lukijoilleen ja tukijoilleen tasapuolisesti Hyvää Joulua uskontoon, ihonväriin, sukupuoleen, äidinkieleen tai mihinkään muuhunkaan ihmisiä erottavaan ominaisuuteen katsomatta. Niin mahdollisille herra Lucioille kuin myös rouva joulupukeille sekä kaikille muillekin ihmisyyden olomuodoille.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet