Paikalliset

Sivarikatti on kaikkien kaveri

Siviilipalveluskeskusta johtaa Mikko Reijonen. Sitten on Andy Rytkönen.
SJÖKULLA Siviilipalveluksen jo aiemmin suorittaneet muistavat kysyä, onko Andy Rytkönen vielä maisemissa. No on. Ison mustan kollin näkee varmimmin C-talon ruokalan edessä. Mutta voi hänet tavata muuallakin siviilipalvelukeskuksen alueella. Yhdeksänvuotias kissa oli aluksi Andy, mutta jossain vaiheessa se sai myös sukunimen. Kukaan ei enää muista, kuka sivari Rytkösen keksi 5-6 vuotta sitten. Tipi-kissan poika Rytkönen on asunut sivarikeskuksen alueella aina. Sivarikeskuksen vastaanotossa Andy Rytkösestä tiedetään paljon. – Kissalla on hyvä ajantaju, miehet kertovat. Kissa käy iltaisin moikkaamassa porukkaa oven edessä. – Kun iltapala-aika alkaa, kissa tulee ruokalan oven eteen. Tasan kello 19. Andy Rytkönen lähestyy lähes kaikkia kuin tulija olisi vanha tuttu. – Muutama prosentti on sellaisia, jotka kissa kiertää, kertoo sen emäntä Sari Nurmi, joka työskentelee keskuksessa ja asuu sen alueella. Syy ei ole selvinnyt. Sivarikeskuksen remontti on rajoittanut kissan tassutteluja. Tarkemmin sanottuna ilmastoinnin asentaminen. Aiemmin, kun rakennuksissa oli kuuma, kissa vilahti sisään avonaisista ovista, välillä luennoille, välillä ja varmaan useimmin, ruokalaan. Vartija on poistanut kissan milloin mistäkin yhteistilasta. "Musta kissa poistettu B-talon tiloista", on alueen vartija kirjannut.
Sivarikissa. Rytkönen. Andy Rytkönen. Kuva: Marita Itävuori

Ruokalasta kissan on kantanut ulos kokki. Andy kun ei siekaillut napata sivarin leivän päältä leikkelettä. Kissa oli noussut takajaloilleen ja vohkinut leivänpäälliset ruokailijan huomaamatta. Kissa osallistuu välillä myös makkarangrillaushetkiin rannassa. Tarjoilu on siellä taattu. Andyn keskivartalo onkin hieman pyylevöitynyt. Se nimittäin osaa esittää orpoa ja nälkäistä. Erään kerran niin vakuuttavasti, että kissa päätyi Loviisan kissataloon, kun se oli norkoillut silloisen Lasten talon nurkilla, eikä sen henkilökunta ollut kissaa tunnistanut.

Liftaten paikasta toiseen

Kissan emäntä sanoo, että Andyllä on kahden sadan hengen palveluskunta. – Andy on oikein mukava kissa, enemmän koira kuin kissa, sivarit kertovat. – Rytkönen ei syrji ketään, kuten eivät sivaritkaan. Andy Rytkösen lähimmän henkilökunnan muodostavat Nurmen lisäksi keskuksessa työskentelevät Anu Toivola ja Marja-Liisa Sirén.
Henkilökuntaa. Sari Nurmi, Marja-Liisa Sirén ja Anu Toivola tietävät Andy Rytkösestä paljon. Kuva: Marita Itävuori

Andy ottaa kaiken ilon irti saamastaan huomiosta. Kissa osaa myös liftata. Jos on kylmä tai kissaa laiskottaa muuten vain, se ottaa sivarikyydin ohikulkijan olkapäällä tai sylissä. Andy kuuluu keskuksen "kalustoon". Sen työvuoro alkaa pitkien päiväunien jälkeen yleensä kello 15 aikaan. Siitähän on vain neljä tuntia vahtivuoroon ruokalan edessä...

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat