Paikalliset

Simuloitu huippukokous

Työn touhussa. Kokouksen arvovaltainen puheenjohtajisto jakoi puheenvuoroja. Kokousnuija kädessä istumassa Iiro Kankkunen ja vieressä tietokoneella Severi Häyhä. Kuva: Mika Mykkänen

Loviisan lukion 1. – 2. -luokkalaiset ottivat tuntumaa pakolaiskysymykseen - nyt EU-maiden edustajien roolissa.
LOVIISA Turvapaikkapolitiikkaan panostetaan resursseja EU:n yhteisistä varoista. Turvapaikanhakijoiden kiintiöt tarkistetaan maakohtaisesti, ja jokaiselle maalle luodaan määrä johon heidät velvoitetaan. Määrä riippuu maan taloudesta ja aiemmin tulleiden turvapaikanhakijoiden määrästä. EU:n ulkorajojen valvontaa ja turvapaikanhakijoiden sisääntuloa EU-alueelle kontrolloidaan vahvemmin, mutta samalla jokaista jäsenmaata velvoitetaan osallistumaan turvapaikanhakijoiden vastaanottamiseen. Näin linjasi Loviisan lukion oppilaiden järjestämä EU:n huippukokoussimulaatio eilen. Paikan päällä olleista maista Unkari ja Puola vastustivat päätöstä, muut maat suostuivat aiemmin mainittuihin ehtoihin. Kyseessä oli opiskelijoille tarkoitettu tehtävä, joka otti kantaa EU:n pakolaiskysymykseen ja turvapaikkahakijoiden tilanteeseen unionin alueella. Ambassador- projektissa mukana olleiden opiskelijoiden ohjaamana lukiolaiset saivat edustaa pienissä ryhmissä eri EU-maita. – Kaikkia EU-maita emme saaneet edustetuksi, kun maita on niin paljon ja oppilaita vähän, historian ja yhteiskuntaopin lehtori Lauri Vehkasalo kertoi.

Työtä aamusta lähtien

Aamusta lähtien ryhmät selvittivät edustamiensa maiden suhdetta pakolaisuuteen ja toivat kantansa lopulta esiin kokouksessa. Työtä tehtiin muun muassa uutisten avulla. Yhdentoista EU-maaryhmien edustajat yrittivät vakuutella puheenvuoroissaan hyvää tahtoaan, mutta muistivat nostaa esille esimerkiksi sen, että ylimääräistä rahaa omalla maalla ei kuitenkaan ole. – Tämähän menee sinänsä kuin reaalimaailmassa. Kaikki näyttävät hieman pakoilevan vastuuta, Vehkasalo arvioi. Vehkasalo sanoi, että ilmassa oli syyttelyn ilmapiiriä. – Espanja ja Italia olivat hyvin tyytymättömiä nykytilanteeseen ja Saksa sanoi kantavansa kaiken vastuun yksin. Itävalta on uhannut tiputtautua leikistä kokonaan pois.

Ei ole helppoa

Kokoussimulaatio osoitti lukiolaisille, ettei päätöksien teko ole helppoa edes leikisti. Täyttä yksimielisyyttä ei saavutettu ja monet kysymykset, kuten turvapaikanhakijoiden palautuksia koskevat linjaukset jäivät kesken. Monet jäsenmaat olivat tyytymättömiä nykyiseen tilanteeseensa. Edellä mainitut asiat silmällä pitäen kokouksen yksi päämäärä täyttyi. – Toivoimmekin, että tässä tulisi esille yhteisenpäätöksenteon vaikeus ja jännitteet niiden suhteen, Vehkasalo totesi. Vehkasalo kertoi, että huippukokouksen järjestäminen ja pakolaisteema tuli opiskelijoilta. Teema oli päätetty viime keväänä, vaikka voisi kuvitella, että loviisalaisen pakolaisperheen palautuksesta noussut valtakunnallinen kohu olisi vaikuttanut asiaan. Osa laajempaa kokonaisuutta – Kokoussimulaatio oli osa laajempaa Ambassador School -projektia. Se on Euroopan parlamentin johtama, Vehkasalo valotti. Mukana hankkeessa on kymmenen loviisalaislukiolaista. Tavoitteena on lisätä Eurooppa-tietoisuutta lukiolaisten keskuudessa. Vehkasalo katseli kokonaisuutta tyytyväisenä. – Olen ihan positiivisesti yllättynyt. Tässä porukassa on paljon oppilaita, jotka eivät ole käyneet lukion EU-kurssia ja silti löytyy selkeästi mielipiteitä sekä mielenkiintoa ajankohtaisia asioita kohtaan. Vuoden kestänyt hanke huipentuu huhtikuussa vierailuun Euroopan parlamentissa. – Viikon reissu Strasbourgiin on tulossa.

Kiinnostava hanke

Kokouksen puheenjohtajistoon kuuluneet Iiro Kankkunen, Severi Häyhä ja kokouksen järjestelyistä huolehtinut Henna Mettälä olivat tyytyväisiä kokonaisuuteen. – Tässä on ollut tekemässä sen verran hyvä porukka ja taustatyö on tehty hyvin meidän ja kaikkien puolesta, Häyhä totesi. Haastattelua tehdessä heillä edessä oli vielä itse kokouksen johtaminen ja lopullisten linjauksien tekeminen. Nuoret kertoivat, että pohjatietoa EU:sta ja toiminnasta oli jonkin verran EU-kurssin kautta. – Tässä pääsee katsomaan miten itse saa järjestelyt onnistumaan, Kankkunen lisäsi. Henna Mettälä arvioi, että koko Ambassador-projekti on tuonut paljon lisää tietoa Euroopasta. Kolmikko sanoo lähteneensä projektiin mukaan juuri sen vuoksi, että EU ja Eurooppa kiinnostavat. Häyhä ja Kankkunen sanoivat, että politiikka kiinnostaa ja se on yksi syy miksi projektiin on lähdetty mukaan. – Olen ollut kiinnostunut yläkouluajoista asti yhteiskunnasta ja politiikasta, Mettälä kertoi. Politiikan kolmikko näki vastuullisena, henkilökohtaisena ja mahdollisesti varsin kuormittavana työnä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat