Paikalliset

Seksuaalirikoksia enemmän Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella

Seksuaalirikokset ovat puhuttaneet runsaasti alkuvuoden aikana. Julkisuudessa ovat korostuneet erityisesti Helsingin ja Oulun poliisilaitosten alueet, mutta seksuaalirikosten määrän kasvu näkyy selkeästi myös Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueen tilastoissa.
ITÄ-UUSIMAA – Seksuaalirikoksia kirjattiin Itä-Uudellamaalla viime vuonna lähes kolmannes edellisvuotta enemmän. Selvää kasvua on niin raiskausrikosten määrässä, seksuaalisten ahdistelujen, lasten seksuaalisten hyväksikäyttöjen kuin muidenkin seksuaalirikosten määrässä, kertoo rikosylikomisario Petri Eronen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta. Seksuaalirikosten määrän kasvua selittää yleensä jokin ilmi tullut rikossarja. Viime vuoden aikana ei kuitenkaan ilmennyt mitään sellaista seksuaalirikosten sarjaa, joka selittäisi seksuaalirikosten määrän kasvua.

Tiedonkulkua tehostettu

Sitä vastoin Itä-Uudellamaalla on tehostettu viranomaisten ja eri toimijoiden välistä yhteistyötä ja tiedonkulkua, jonka seurauksena seksuaalirikokset tulevat nyt aiempaa tehokkaammin poliisin tietoon. Lapsiin kohdistuvien seksuaali- ja väkivaltarikosten tutkinta myös keskitettiin Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella viime vuoden kesäkuussa yhteen tutkintaryhmään, jonka seurauksena tutkintaa on pystytty tehostamaan ja yhdenmukaistamaan. – Meillä on käytössämme aiempaa suoremmat kanavat, joiden kautta seksuaalirikokset tulevat paremmin tietoomme myös yhteistyötahoilta ja päätyvät asianomaisten suostumuksella tutkittaviksi. Toisaalta tilastoista näkyy myös se, että ilmoituskynnys seksuaalirikoksista on madaltunut - ja näin pitääkin olla, Eronen sanoo.

Usein piilorikollisuutta

Seksuaalirikokset ovat yleensä niin sanottua piilorikollisuutta.. Toisin sanoen vaikka poliisi pystyy paljastamaan jonkin verran seksuaalirikoksia omien tutkintamenetelmiensä avulla, tulee vain pieni osa seksuaalirikoksista poliisin tietoon - eli pääsääntöisesti ne seksuaalirikokset, joista ilmoitetaan poliisille. – Iso osa seksuaalirikoksista tapahtuu kotipiirissä neljän seinän sisällä. Asian kanssa ei saisi jäädä yksin, vaan seksuaalirikoksista kannattaa ilmoittaa matalalla kynnyksellä poliisille tai muille auttaville viranomaisille ja tahoille, jotta uhreja pystytään auttamaan mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, Eronen muistuttaa. Perjantaina julkaistuista Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen tilastoista käy ilmi myös se, että ilmoituskynnys on laskenut myös ulkomaalaisten asianomistajien osalta. Toisin sanoen yhä useampi ulkomaan kansalainen on ilmoittanut poliisille joutuneensa seksuaalirikoksen uhriksi. – Seksuaalirikoksia ei välttämättä ole aiempaa enemmän. Niitä on vaan tullut enemmän poliisin tietoon ja poliisi pääsee tutkimaan yhä aiemmassa vaiheessa yhä useampia tietoomme tulleita rikoksia, Eronen kertoo.

Tukipalveluita on

Jos uhrista tuntuu syystä tai toisesta, että kynnys rikosilmoituksen tekemiseen on liian korkea, voi seksuaalirikoksen uhri tai hänen läheisensä saada tukea ja tietoa muun muassa Rikosuhripäivystyksestä (RIKU), Raiskauskriisikeskus Tukinaisesta, kouluterveydenhuollosta, Tyttöjen/Poikien talosta, Mannerheimin Lastensuojeluliitosta tai Väestöliitosta. Myös poliisi ohjaa seksuaalirikoksen uhrin ja hänen läheisensä tukipalveluiden piiriin.

13 henkirikosta

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella kirjattiin viime vuonna myös 13 henkirikosta, joka on 9 henkirikosta enemmän kuin edellisvuonna. Mitään yhtä selittävää tekijää henkirikosten määrän kasvuun ei ole. – Henkirikosten tutkinta on haastavaa ja niitä myös aina priorisoidaan poliisin tutkinnassa. Priorisointi myös näkyy. Henkirikokset nimittäin selviävät lähes poikkeuksetta, Eronen mainitsee. Edellisvuoteen verrattuna lisäksi hienoisista kasvua oli omaisuusrikosten määrässä, asuntomurroissa, petosrikoksissa, ryöstöissä, varkauksissa, rattijuopumuksissa ja törkeissä rattijuopumuksissa. Viime vuonna kirjattiin myös aiempaa enemmän törkeitä liikenneturvallisuuden vaarantamisia. Koko poliisilaitoksen alueen (rikoslaissa määriteltyjen) rikosten määrä myös kasvoi hieman edellisvuoteen verrattuna (+ 1 359 kpl). Viime vuosi oli aiempaa kiireisempi myös lupa-asioiden osalta. Passeja myönnettiin Itä-Uudellamaalla 2 217 kpl edellisvuotta enemmän, henkilökortteja 5 635 kpl enemmän ja ajolupia 30 kpl edellisvuotta enemmän.
Poliisille ilmoitetut rikokset Loviisassa 2018
  • Kaikki rikokset 1 469
  • Omaisuusrikokset 283
  • Luvatta tunkeutuen varkaudet yhteensä 43
  • Väkivaltarikokset yhteensä 46
  • Pahoinpitelyrikokset yhteensä 42
  • Henkirikokset yrityksineen 1
  • Seksuaalirikokset yhteensä 8
 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat