Paikalliset

Sauli Niinistö: "Tietoa kulkeutunut laittomasti"

Tasavallan presidentti, presidenttiehdokas Sauli Niinistön vaalikiertue päättyi lauantain osalta Loviisaan. Kuumin aihe liittyi saman aamun Helsingin Sanomien artikkeliin tiedustelutoiminnasta, joka sisälsi paljon salaista tietoa ja osaltaan hyvinkin korkealla turvallisuusluokituksessa olevaa tietoa.
LOVIISA Sauli Niinistö huomautti, että vaikka artikkelin tiedot viittasivat viime vuosikymmenelle, ei tiedetä mitä kaikkea tietoa lehdellä on ja mitä asioita artikkelisarjassa tullaan kertomaan. - Tieto on kulkeutunut laittomasti, ja vuodosta on vireillä poliisitutkinta. Mahdollisen vahingon määrää on tässä vaiheessa vaikea sanoa. Hän mietti, mikä oli jutun tarkoitus, jos tiedustelutoiminnassa ei ole moitteen varaa. Hän arvioi, että artikkeli liittyy vireillä olevaan tiedustelulakiin, ehkä jopa sen torjumiseen.

Johtajuuden tärkeimmät arvot

Helena Valjakka yleisöstä kysyi Niinistöltä kolmea tärkeintä arvojohtajuuden tekijää seuraavalla presidenttikaudella. Niinistö nosti ensimmäiseksi toisista välittämisen, joka linkittyy erityisesti nuorten syrjäytymiseen. Hän muistutti, että jokainen meistä voi vaikuttaa joka päivä vaikka kannustavilla sanoilla, joilla voi olla nuoren elämässä isokin vaikutus. - Meidän on muistettava vaikuttaa myönteisellä tavalla. Toiseksi meidän on kunnioitettava toinen toisiamme. Tämä alkaa hieman murentua esimerkiksi sosiaalisessa mediassa ja politiikassakin rähistään eri tavalla kuin ennen, ollaan mahdollisimman epäkunnioittava toisia kohtaan. Asiansa puolesta voi kiivailla ja riidelläkin, mutta ei koskaan niin, että vie toiselta kunnioituksen, hän painotti.
Arvoista. Helena Valjakka kysyi Niinistöltä arvojohtajuudesta ja oli tyytyväinen saamaansa vastaukseen. Kuva Auli Henriksson

Kolmantena hän halusi muistuttaa kaikkia näkemään, ettei kaikilla ole samanlaisia mahdollisuuksia. Hän muisteli omasta lapsuudestaan poikaa, joka ilman luistimia ei päässyt pelaamaan jääkiekkoa, vaan joutui vain katselemaan kaukalon laidalta. Poika päättyi myöhemmässä elämässään vankilaan. - Hyvinvoivankin etu on, että on mahdollisimman vähän pahoinvointia, Niinistö kiteytti. Hän kuvaili, että sellainen jolla on paljon, voi ajatella, että hänenkin on paljon parempi olla, jos muillakin on jotain. Nämä kaikki liittyvät myös yhteiskuntarauhaan.
Yrittäjäasiaa. Sauli Niinistö koki, että yrittäjiä Suomessa arvostetaan, kun Kappelin yrittäjä Airi Kallio nosti aiheen esiin. Kuva Auli Henriksson

Kappelin yrittäjä Airi Kallio halusi nostaa esiin yrittäjien aseman ja toivoi lisää arvostusta yrittäjille. Niinistö totesi, ettei hän ole enää pitkiin aikoihin törmännyt sellaiseen ajatteluun, jossa yrittäjyyttä ei arvostettaisi. Hän kertoi esimerkin Aalto yliopiston nuorista opiskelijoista, joista moni haluaa vain ja ainoastaan yrittäjiksi. - Tämä on loistava asia, josta ei seurata kuin hyvää. Toki lainsäädäntöä voi aina petrata, ja olen itsekin miettinyt, miten voisi madaltaa pientyönantajan kynnystä palkata työntekijä, mutta yrittäjyys on aina yrittäjyyttä riskeineen, hän huomautti.

Kolmas sektori tärkeä

Kolmannen sektorin merkityksen tärkeys nousi Niinistön puheessa korkealle syrjäytymisen ehkäisyssä ja hän nosti esiin hienoa työtä tekevän Icehearts -työn, jonka yksi perustajista, Ilkka Turkka, asuu nykyisin Loviisassa. Niinistö totesi, että syrjäytyminen on yhteiskunnan vastuulla, eikä sitä voi ilman julkista sektoria estää, mutta yhteiskunta puuttuu usein vasta, kun on jo vähän myöhäistä. Hän muistutti, että viranomainen ei ole läheinen eikä virasto koti, joten kolmas sektori on erittäin tarpeellinen. Hän listasi niin urheiluseurat kuin kulttuuriharrastukset ja partiotoiminnan vapaaehtoisine aikuisineen merkittävään rooliin. Nuoret pitää saada mukaan erilaisiin harrastuksiin ja toimintoihin, joissa heille on ihminen läsnä. Hän on itse ollut perustamassa Tukikummit -yhdistystä, joka diakoniatyön kautta jakaa nuorille tukea muun muassa koulukirjoihin, harrastusmaksuihin tai auttaa pääsemään muun luokan kanssa luokkaretkelle. - Vastaavanlaista työtä tekee moni muu. Osa paheksuu, jos kolmatta sektoria nostetaan, mutta molempia pitää nostaa, julkista ja kolmatta sektoria.

Hyvät suhteet

Niinistö kertoi vapaamuotoisissa tilaisuuksissa, kuten Loviisan kahvitus, puhuvansa mielellään rauhan teemasta. Rauha tarkoittaa rauhanomaisten olosuhteiden säilymistä, ja perinteistä rauhantyötä, johon presidentti ulkopolitiikan johtajana vaikuttaa. Hän arvioi, että juuri nyt Suomella on jopa yllättävänkin hyvät suhteet Pekingistä Moskovan kautta Washingtoniin. Rauhantyötä suurten valtioiden kanssa tehdään fundeeraamalla, hän kuvaili. - Suomi on pieni välihenkilö, jota suuret arvostavat. Suomen kanssa voi puhua ja voi pyytää pieniä palveluja, koska Suomi ei ole vaarallinen. Tarjoamme hyviä palveluja, pieniä ja suuria, niitä on meiltä kysytty ja niitä olemme antaneet. Trumpin Venäjä-ongelmien taustan hän näki pitkälti USA:n omassa sisäpolitiikassa ja uskoi, että jos Trump saa nämä selvitettyä, voivat Washingtonin ja Moskovan suhteet parantuvat äkkiä. Hän toivoi, että Euroopan Unioni pääsee mukaan pöytiin, joissa Kiinan Xi, Venäjän Putin ja USA:n Trump keskustelevat isoista kysymyksistä. Hän arvioi, että nyt, kun EU on nyt nostanut turvallisuusajattelun ykköseksi, Bryssel voi pystyä vakuuttamaan kansalaisille, että näiden turvallisuus on taattu, jolloin EU voi vahvistua ja päästä pöytiin, joissa Unionin kuuluisi jo olla. Pohjois-Korean kriisin suhteen hän totesi, että paljon käydään neuvotteluja verhojen takana.

Arktisen jään puolesta

Tämän niin sanotun normaalin rauhantyön lisäksi toinen rauhan elementti on luonnonrauha, jossa Niinistö muistutti ilmastonmuutoksen olevan valitettavan totta. Suomi on nyt arktisen neuvoston puheenjohtaja ja hyvällä paikalla voida vaikuttaa. - Arktisen jään sulamisen välttäminen on maapallon välittömin riski. Jos menetämme arktisen jään, menetämme maapallon, hän muistutti. Arktista jäätä uhkaa etenkin musta hiili, jonka pahimmat lähteet käydään läpi, hän sanoi. - Tämä on työtä, josta olen keskustellut niin Trumpin kuin Putinin kanssa ja olen saanut molemmat pitämään asiaa tärkeänä. Luonnonrauhan käsitteeseen Niinistön listassa sisältyy myös ihmisen ja luonnon tasapainon järkkyminen etenkin ylikansoituksen vuoksi. Hän muistutti, että ihmisiä on liikaa, ja syntyvyys korkealla erityisesti siellä, missä elinolosuhteet ovat heikoimmat. Niinistö korosti naisten oikeudellisen aseman parantamista sekä naisten kouluttamista ratkaisuna ylisyntyvyyteen. - Kolmas elementti on yhteiskuntarauha, Suomi on maailman vakain maa, olemme suhteellisen ehyt maa, yhteiskuntaan luotetaan, Suomi on korruptiovapaa ja suomalaiset luottavat poliisiin sekä oikeuslaitokseen, tätä on ylläpidettävä, hän painotti. Yhteiskuntarauhaan ja Suomen juhlavuoden yhdessä -teemaan liittyen hän korosti, että kaikki pitää pitää mukana. Hän totesi, että Suomi on sadassa vuodessa noussut köyhyydestä ja sodista maailman maiden kärkisijoille juuri tällä ajattelulla.

Pohjolasta pidettävä kiinni

Loviisassa hän halusi erityisesti korostaa Pohjoismaiden merkitystä, ja sitä, että maailmasta ei löydy toista Pohjolan kaltaista kolkkaa, eli aluetta, jossa maat ovat hyvin vakaita. - Pohjoismaita ihaillaan maailmalla, Pohjoismaat on brändi joka tunnetaan maailmalla. Pohjolasta on pidettävä kynsin hampain kiinni. Suomessa ei todellakaan opeteta ja opetella ruotsia turhaan, se on äärettömän hyvä väline tässäkin. Hyväntuulinen jatkokautta hakeva Niinistö kertoi vielä vastauksena kevyempään kysymykseen, ettei Lennu-koira kulje vaalikierroksilla mukana, ja tämän odottavan vielä iltalenkitystä. Näillä lenkeillä Lennu vie presidenttiä ja näyttää kuonolla minne mennään, hän nauratti ravintola Kappeliin kokoontunutta yleisöä. Lisää aiheesta Loviisan Sanomissa 19.12.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat