Paikalliset

Satamajohtajalle Tahto-palkinto

Vilkastunut. Satamalla ei uutta laajennusta ole suunnitelmissa, mutta toimitusjohtaja Tiina Vepsäläinen huomauttaa, että tietysti täytyy olla olemassa visio siitä, mitä tulevaisuudessa voidaan tehdä. Kuva Auli Henriksson

Loviisan Satama Oy:n toimitusjohtaja Tiina Vepsäläinen on saanut Loviisan yrittäjien Tahto-palkinnon.
LOVIISA Tahto-palkinto annettiin Tiina Vepsäläiselle lauantaina Loviisan yrittäjien palkintotilaisuudessa pikkujoulujen yhteydessä. Yrittäjien puheenjohtaja Mari Ståhls kertoo yhdistyksen halunneen antaa tunnustusta Vepsäläisen tekemään kovasta työstä niin sataman kuin satamakaupan eteen. - Arvostan ja olen otettu palkinnosta, toteaa Vepsäläinen. Kotkalainen Vepsäläinen on työskennellyt Loviisassa kolme ja puoli vuotta, ensin virkaatekevänä Loviisan kaupungin palveluksessa, Loviisan Satama Oy:n toimitusjohtajana ja nyt Helsingin Sataman pääomistuksessa olevan Loviisan satama Oy:n toimitusjohtajana. Helsingin Satama on ottanut Loviisan sataman huomaansa hänen mielestään erittäin hyvin. Hän oli aloittaessaan Suomen ensimmäinen naissatamanjohtaja ja hymyilee miettineensä, miltä oma aika näyttää historiankirjoissa, kun naisen aloittaessa sataman taloudellinen kääntyi heikoksi, kun liikennemäärät laskivat. Lisäksi tunnettuus muuten kuin sahatavaraan profiloituneena oli huono. - Ajattelin heti alussa, kun tänne tulin ja näin tilanteen, että satamaan on rakennettava uusi tulevaisuus. Helsingin Sataman tultua omistajaksi, on etenkin tunnettuuden eteen pystytty tekemään työtä ihan eri tavalla. Loviisan satama oli esimerkiksi mukana Venäjällä Trans-Russia -messuilla. Vepsäläinen näyttää kuvaa houkuttelevasta messuosastosta, jonka seinäkarttaan on merkitty neljä kaupunkia: Moskova, Pietari, Helsinki ja neljäntenä piskuinen Loviisa. - Loviisan sataman olisi mahdotonta ollut voida osallistua näille messuille yksin. Tunnettuuden lisäyksen ansiosta olemme päässeet mukaan Venäjän Transito-kuljetuksiin, ja sitä kautta on tullut muun muassa kovahiilikuljetuksia, hän kertoo. Loviisan satamalla on hänen mielestään pienuudesta myös etua. - Meidän ehdoton ja suurin etu on mahdollisuus räätälöityyn palveluun ja lisäpalveluihin. Liikennemäärissä tänne mahtuisi moninkertainen määrä nykyiseen verrattuna, mutta lisäyksen on perustuttava tavarankiertoon, hän toteaa.

Koppi kiinnostuneista

Vepsäläinen on ollut mukana rakentamassa Loviisan kaupungin ja Posintran kanssa Loviisalle käytäntöjä, joilla napataan seudusta kiinnostuneista yrittäjistä ja yrityksistä kiinni. - Aiemmin, jos tänne halusi sijoittua, proseduuri ei ollut oikein kenenkään hallussa. Nyt, kun joku ottaa yhteyttä, oli kyse sitten pienestä tai suuresta yrityksestä, siitä napataan kiinni. Olen saanut olla mukana miettimässä, mitä elementtejä tarvitsee olla mukana, kuka hoitaa ja miten, myös organisaation sisällä sovittujen käytäntöjen pitää toimia. Satamalla ei uutta laajennusta ole suunnitelmissa, mutta Vepsäläinen huomauttaa, että tietysti täytyy olla olemassa visio siitä, mitä tulevaisuudessa voidaan tehdä. - Loviisan kaupunki omistaa sataman maapohjan ja kaupunki pystyy omilla toimillaan tekemään ratkaisuja, joilla yhtiöt pystyvät toimimaan. Kaupungin rooli yrittäjiin päin on luoda alueita, joissa on tarpeenmukainen asemakaava ja infra olemassa ja luoda sitä kautta eväitä yrityksille toimia. Viljavan varaston laajennuksessa asia eteni kaupungilla hyvin, samoin Suomenlahden Telakkahankkeen. Yrittäjille on tärkeää, että siinä kaupungissa jossa hän toimii, ja luo työpaikkoja, on mahdollisuus muutoksiin esimerkiksi jos tarvitaan laajennusta.

Asukasiltoja

Loviisan satama on toiminut yli sata vuotta, eikä sen olemassaolo ole tullut ympäröivälle asutukselle yllätyksenä. Rinnakkaiselo ei ole aina saumatonta, etenkin kivihiilipölyhaitat nousevat esiin tämän tästä. - Asutus on tässä hyvin lähellä. Viime kesästä asti olen järjestänyt asukasiltoja, joissa voidaan käydä asioita läpi ja keskustella. Asukkaat ovat olleet tyytyväisiä iltoihin. Sataman toiminta ja lähellä oleva asutus vaativat molemmilta. Satama toimii ympäristöluvan kanssa ja joku saattaa kokea lupaehtojenkin mukaisen toiminnan häiritsevänä. Satamalle tärkeitä tekijöitä ovat rautatie, moottoritie ja hyvä meriväylä. - Meille riittää, että rata on liikennöitävässä kunnossa. Täältä on moottoritielle lyhyt matka ja meriväylä toimii erittäin hyvin.

Yhdessä enemmän

Johtajana hän haluaa olla eteenpäin kehittävä. Yhteistyötä muiden yritysten, asukkaiden ja kaupungin kanssa hän pitää erittäin tärkeänä. - Loviisa ja Loviisan satama ovat pieniä, yhdessä olemme enemmän. Loviisan sataman kehityssuunta on Vepsäläisen mukaan hyvä, lasku on saatu taitettua, ja uusia asiakkuuksia on saatu - Tavaraliikenteeseen liittyviä uusia asiakasyhteydenottoja on tänä vuonna ollut useita, ja jos niistä saadaan napattua yksikin, on kaikki kotiin päin. Satamassa toimii satamatoimiston lisäksi LFS suurimpana operaattorina, sen lisäksi on mm. Suomen Viljava, Embra ja Cargo Connection sekä eri laiva-agentteja ja uusimpana Suomenlahden Telakka. Eri sidosryhmiä, joiden kanssa satamajohtaja on tiiviisti tekemisissä, ovat lisäksi esimerkiksi VR, rekkakuskit, eri kunnossapitotyöntekijät, Trafi ja Liikennevirasto. Omassa työssään hän pitää erityisesti sen itsenäisyydestä. Byrokratian määrä etenkin kaikessa EU-direktiiveihin liittyvissä asioissa on ollut yllättävän suuri. Omassa työssään hän on huomannut, että Suomessa tehdään aivan eri tarkkuudella ja nopeudella kuin kilpailijamaissa. Tiina Vepsäläinen harrastaa kuntosuunnistusta ja maastohiihtoa. Hänelle on tärkeää kummassakin lajissa päästä luontoon ja samalla siirtää ajatukset ihan toisaalle työasioista. - Työelämä vie helposti kaiken energian. Kannustan kaikkia yrittäjiä, jotka tyypillisesti tekevät pitkiä ja rankkoja päiviä, etsimään itselleen sellaisen tärkeän työn ulkopuolisen asian, jolla saa tasapainoa elämään. Vepsäläinen on nykyisin yleensä yhden päivän viikosta Helsingissä. - Paperityötä on paljon, mutta myös paljon kenttätyötä. Yhtenä päivänä olen kartan kanssa etsimässä sadevesikaivoja sataman alueelta ja toisena edustamassa. Jokainen päivä on erilainen, hän kiittelee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Verokone

 

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat