Paikalliset

Cafe Saltbodan nousee tuhkasta, LWT-päivillä toimii "cafe nokinen"

Cafe Saltbodanin yrittäjä Timothy Kühn on täynnä tarmoa, vaikka ravintolan palosta on kulunut vasta kolme vuorokautta. "Shit happens, mutta täältä vielä noustaan entistä ehompana. Salttis nousee tuhkasta, kommentoi Kühn keskiviikkoiltana.
LAIVASILTA Näky Saltbodanin sisätiloissa on lohduton. Rakennuksen keskellä olevassa keittiössä katto on romahtanut alas ja hiiltyneitä lautoja sekä rojua on paksu kerros. Sammutusvesi on virrannut seinillä ja lattialla. Hävityksen keskellä yrittäjä Timothy Kühn on kuitenkin toiveikas ja liikuttunut Kühnin perheen saamasta tuesta ja myötätunnosta.
Itäinen pääty. Vanhan tulli- ja pakkahuoneen vanhin osa säästyi melko hyvin, vaikka vanhat kattohirret hiiltyivät pahoin. Kuva: Arto Henriksson.

"Yhteisön tuki ollut liikuttavaa"

- Kollektiivinen yhteishenki on ollut valtavan hienoa kokea. Tukea on tullut kaupungin ja museon suunnasta, muilta ravintoyrittäjiltä sekä tutuilta että tuntemattomilta, Timothy iloitsi. Erityisen liikuttunut Timothy Kühn oli loviisalaisilta ravintolayrittäjiltä saamasta tuesta. Loviisan Kappelin Leo Kallion aloitteesta syntyneessä kampanjassa osa loviisalaisravintoloista on jo luvannut lahjoittaa osan LWT-päivien myynnistä Saltbodanille. - Se oli äärimmäisen hieno ele. Se oli jotain täysin odottamatonta ja suunnattoman sydämellistä heidän suunnalta, Timothy Kühn iloitsi. - Palon jälkeen tuli sellainen henki, että ehdottomasti tullaan Salttis rakentamaan uusiksi, ja nostamaan vanha rouva taas jaloilleen. Vaikka tilanne on lohduton, niin positiivisin mielin lähdetään rohkeasti aloittamaan alusta, Timothy Kühn kertoi.

Ehkä jo ensi kesäksi toimintaan

- Syksy ja talvi on pian tulossa, ja tärkeintä on aluksi saada jonkinlainen tilapäinen katto tai huppu sekä kuivatus käyntiin. Tähtäin on ensi kesäksi saada toiminta taas pyörimään. Ehkei heti vapuksi, mutta kesäksi kuitenkin. Paljon riippuu tietenkin siitä miten vakuutusyhtiö tulee toimimaan, Kühn pohti. Vakuutusyhtiön tarkastaja saapui keskiviikkoiltana paikalle selvittelemään tuhon laajuutta. - Tämä on erittäin epäonninen episodi Saltbodanin historiassa, mutta ei loppu, vaan uuden alku, Timothy Kühn arvioi.

Ulkoasu voidaan palauttaa entiselleen

Saltbodanin vanhalla puolella seinät ja lattia säästyivät melko hyvin tulelta, vaikka keittiönpuoleisen seinän hirret hieman pinnalta mustuivatkin. Marja Kühn arvioi, että rakennuksen ulkoasu voidaan palauttaa entiselleen, vaikka sisäosia joudutaankin suurelta osin uusimaan. Marja Kühn kertoi pyörittäneensä ravintolatoimintaa Saltbodanissa jo 33 vuoden ajan. Rakennus siirtyi joitakin vuosia sitten Kühnien omistukseen, mutta maapohja on edelleen Loviisan kaupungin omistuksessa. Loviisan kaupunginjohtaja Jan D. Oker-Blom kommentoi, että Saltbodanin tontti on tarkoitettu ja kaavoitettu ravintolatoimintaan, ja kaupungin toivomuksena on, että ravintola voidaan palauttaa samalle paikalle.

"Osa Loviisan postikorttimaisemaa"

- Saltbodan on tärkeä osa kaupunkikuvaa, ja osa Loviisan postikorttimaisemaa, Oke-Blom kommentoi. Saltbodan oli muiden loviisalaisyritysten tapaan varautunut ensi viikonloppuna järjestettäviä, vuoden parhaita myyntipäiviä, LWT-päiviä varten. Palosta huolimatta Cafe Saltbodan ei ole kokonaan suljettu, vaan vanhan puurakennuksen tulipalon jälkiä pääsee läheltä katselemaan. Timothy arvelee, että palopaikka herättää joka tapauksessa uteliaisuutta. Yleisöä on nytkin käynyt runsaasti paikalla.

LWT-päivinä auki "cafe nokinen"

- Ajattelimme wanhassa wara parempi -hengessä avata Salttiksen paikalla "cafe sotiksen" eli "cafe nokisen", ja ehkä myydä jotain mitä myytävissä on. - Ehkä sitten LWT-päivillä käyvät esimerkiksi espoolaiset tulevat sitten ensi kesänä uudelleen ja miettivät viinilasillisen äärellä, että tämä oli vielä viime kesänä nokinen ja lohduttoman näköinen palopaikka. Eli eräänlainen selviytymistarina, Timothy Kühn visioi.
Lounaspaikka. Saltbodanin läntisen osan välikatto paloi, mutta ravintolasalissa oli lähinnä vain mittavia vesi- ja savuvahinkoja. Kuva: Arto Henriksson.

Cafe Saltbodanin keskiosa tuhoutui lähes kokonaan, kun kattoa jouduttiin purkamaan laajalta alueelta. Kuva: Harri Hellstrand

LS 20.8.2019: "Laivasillan Cafe Saltbodan tuhoutui pahoin yöllisessä tulipalossa". LS 21.8.2019: "Saltbodanin paloa tutkitaan onnettomuutena - tuhopolttoa ei pidetä todennäköisenä".

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat