Paikalliset

Sähköverkon parannustyöt aikataulussa

Toimitusvarmuutta. Kymenlaakson Sähköverkko pistää kaapeloinnin maan poveen Pernajassa ja Koskenkylässä.

Kymenlaakson Sähköverkon yksi vuoden mittavimmista investoinneista tuo helpotusta Pernajan sähkökatkoihin. Rakennustyöt ovat aikataulussa ja valmiina lokakuun loppuun mennessä.
PERNAJA/KOSKENKYLÄ Pernajan ja Koskenkylän taajamien sähkönjakelun toimitusvarmuutta parannetaan parhaillaan maakaapeloimalla sähköverkkoa. – Olemme aikataulussa. Lokakuun loppuun mennessä kaapelit pitäisi olla kaivettuna, kertoo hankinnat ja rakennuttaminen -yksikön päällikkö Esa Niemelä Kymenlaakson Sähköverkosta. Alueella rakennetaan maakaapelointia 20 kV verkolle 32 kilometrin matkalla ja rakennuttamalla 23 uutta muuntamoa. Rakennusvauhti on noin kilometrin viikossa.

Helpotusta katkoksiin

Kaapeloinnilla pyritään helpottamaan lumisina talvina ilmenneitä ongelmia. – Alueella on ollut viime vuosina erityisesti lumikuormaan liittyviä sähkönjakelun häiriöitä. Puut ovat taipuneet lumikuormien alla ilmajohtojen päälle. Parannukset koskevat 1 600 asukasta. – Maakaapeloimalla valtaosa katkoksista häviää. Niemelän mukaan katkoksia syntyy jatkossa ainoastaan esimerkiksi siinä tapauksessa, että kaivinkone kaivaa vahingossa maakaapelin poikki. – Niille ei sitten mitään mahda. Ne ovat tosin hyvin harvinaisia. Kyseessä on yksi Kymenlaakson Sähköverkon suurimmista hankkeista tälle vuodelle. Pernajan ja Koskenkylän alueen parannustyöt maksavat kaiken kaikkiaan noin 3 miljoonaa euroa. Vanhojen johtojen purkutyöt jatkuvat talvikauteen ja kevääseen 2020. – Maastosta poistuu karkeasti laskettuna noin 500 sähkötolppaa. Samalla maanomistajien haitat vähenevät, kun saamme pylväitä pois esimerkiksi pelloilta, Niemelä kertoo. Pääasiassa vanhat tolpat ovat ongelmajätettä, mutta tietyissä tapauksissa tolppia voidaan luovuttaa eteenpäin. – Luovutuksessa ovat tarkat ympäristömääräykset, mitä vastaanottajan pitää noudattaa. Niemelän mukaan myös uusiokäyttökohteet on tarkasti määritelty.

Investoinnit mittavia

Verkkoyhtiö satsaa toimitusvarmuuteen ja kunnossapitoon investoidaan isoja rahoja. Kymenlaakson Sähköverkko käyttää tänä vuonna noin 15 – 20 miljoonaa euroa parannuksiin. Sähkömarkkinalain mukaan sähköyhtiöiden pitää vuoden 2028 loppuun mennessä saada verkko niin toimitusvarmaksi, että taajamissa sähkökatko voi kestää enimmillään kuusi tuntia ja haja-asutusalueilla 36 tuntia. Kymenlaakson Sähköverkon alueella yli 60 prosenttia asiakkaista on jo tällä hetkellä toimitusvarman sähköverkon piirissä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat