Sähkökatko kiihotti someen

Digiaikana. Kun sähköt katkesivat ja Loviisan seutu pimeni tiistai-iltana, menivät monet peiton alle somettamaan. Kuva Facebook

Pitkien sähkökatkosten on sanottu kiihdyttävän syntyvyyttä, kun pimeissä torpissa on muiden arjen askareiden harjoittaminen hankalampaa. Loviisan seutua koetteli tiistai-iltana poikkeuksellisen laaja ja pitkä sähkökatkos, joka pimensi täälläkin yli 9000 taloutta noin neljäksi tunniksi. Pimeyden romahtaessa seudun ylle tuhannet loviisalaiset ryntäsivät hipelöimään, arvaa mitä. No, ei todellakaan. Vaan kännyköitä. Vaikutti siltä, että kännykän kätevässä valossa hakeuduttiin odottelemaan sähkön paluuta sekä näppäilemään viestejä sosiaaliseen mediaan. Esimerkiksi Loviisan Sanomien Facebook-ryhmän aktiivisuus kasvoi suorastaan räjähdysmäisesti sekä ryhmään hakeutui uusia jäseniä ennätysmäärä yhden illan aikana. Fb-ryhmän jäsenet ympäri seutukuntaa raportoivat katkoksen laajuudesta. Nopeasti kävi ilmi, että lähes koko seutukunta oli pimeänä. Pian alkoi myös katkoksen syyn aprikointi. Monilta karkasi mopo käsistä, ja hurjat huhut lähtivät laukalle. Katkoksen yhteydessä syntynyttä salamaa muistuttanutta valtavaa valokaarta arveltiin taivaankappaleen aiheuttamaksi. Jotkut epäilivät kyberhyökkäystä. Joku kirjoitti, että ehkä ydinvoimalan katto romahtanut lumen painosta. Pian se oli muuttunut jo uutisvihjeeksi paikallislehdelle. Melko nopeasti Fortumilta saatiin tieto, ettei heillä ole häikkää missään, vaan uraani halkeaa ja tuottaa lamppuun valkeaa normaalisti. Loviisan seudun sähköverkon tilanteesta ei tahtonut saada faktatietoa, kun sähköyhtiöt eivät ehtineet vastaamaan puhelimiinsa. Kymenlaakson Sähkön vikapäivystyksen puhelinvastaaja kertoi, että "jakelualueellamme ei ole jakeluhäiriöitä". Yhtiön vika-automatiikka ei tunnistanut tilannetta, joka sai alkunsa Fingridin kantaverkosta eikä yhtiön omasta jakeluverkosta. Sekä Porvoon että Kymenlaakson verkkosivujen häiriökartat sen sijaan loistivat punaisina. Yksin KSOY:n alueella yli 13 000 taloutta oli sähköttä. Samaan aikaan myös ajokeli oli poikkeuksellisen huono, ja liikenne paikoin kaoottinen. Vaikka sähköt saatiin palautettua suurimmaksi osaksi noin neljässä tunnissa, osoitti laaja katkos kouriintuntuvalla tavalla modernin yhteiskunnan haavoittuvuuden ja sähköriippuvuuden. Sähkön katketessa kaupat joutuivat sulkemaan ovensa ja useimmat yhteiskunnan toiminnot pysähtyivät tykkänään. Tosin muutamissa paikoissa ei oltu moksiskaan. Esimerkiksi Loviisan yhteinen kirkkovaltuusto jatkoi kokoustaan kynttilänvalossa. Erikoista oli myös se, kuinka rajusti ja värikkäästi yllättävä sekä mystiseltä aluksi vaikuttanut massiivinen sähkökatkos sysäsi liikkeelle sosiaaliseen mediaan erilaisia huhuja sekä kuinka helposti niihin monet uskoivat. Herkkä asetelma asettaa entistä suurempia vaatimuksia viranomaisten, yritysten ja muiden avainalojen kriisiviestinnälle.

Terve kauppa

Viereisen sivun uutinen Elteten liiketontin myynnistä Finnovate Oy:lle vaikuttaa tällä istumalla hyvin positiiviselta uutiselta. Tokmannin naapurissa sijaitsevalle kohutontille on tulossa siihen sopivaa kaupan alan pienteollisuustoimintaa. Kauppahinta 350 000 euroa on 130 000 euroa pienempi kuin 480 000 euron esitys, jonka kaupungin epävirallinen neuvotteluryhmä oli keväällä alustavasti valmis hyväksyttämään. Siinä vaiheessa ei ollut tietoa mitä toimintaa tontille olisi mahdollisesti tulossa. Nyt on. Hyvä niin. Kahden yrityksen välinen kiinteistökauppa on yleensä terve, ja hintakin on täsmälleen se oikea, kun molemmat osapuolet siihen suostuvat. Jossittelut ja jälkiviisaudet ovat yleensä aina helppoja ja populistisia, ja moni mielii siihen ryhtyä. On silti hyvä nähdä, ettei kaupunginjohtaja Kalevan ero keväällä johtunut pelkästään luottamus- ja virkamiesjohdon kiistasta kyseisen kiinteistökaupan ympärillä, vaan taustalla oli pitkään muhinut molemminpuolinen luottamuspula. Menneet ovat menneitä, ja nyt on syytä toivoa, että uusi yrittäjä saa hankkeensa onnellisesti alulle ja valmiiksi.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet