Ruukista kulttuurin keskus

Kekripukki. Viikonlopun Kekri-tapahtuma oheisohjelmineen oli jälleen yksi osoitus Ruukin monipuolisesta, ympärivuotisesta kulttuuritarjonnasta. Kuva Marko Laukkanen

Viikonloppuna Ruotsinpyhtään ruukissa ensimmäistä kertaa järjestetty Kekri-tapahtuma onnistui vienosta sadekelistä huolimatta erinomaisen hyvin ja keräsi satamäärin yleisöä alueen eri tapahtuma- ja myyntipisteisiin. Yleisömäärän nelinkertaistuminen noin 600 kävijään odotetusta noin 150:stä kertoo kiinnostavasta kokonaisuudesta ja tehokkaasta markkinoinnista. Paikkakuntalaisten ja yleisön puolesta voi toivoa, että Ruukin Kekri-tapahtumasta tulee jälleen uusi perinne elävöittämään Loviisan seudun pimeitä syysiltoja. Ruotsinpyhtään ruukkialueesta on viime vuosina kehittynyt yksi koko Loviisan seudun vetovoimaisimmista kulttuuri-, tapahtuma- ja matkailukeskuksista. Palvelu- ja tapahtumatarjonnan monipuolisuudessa se kilpailee jo Loviisan seudun ykkösolohuoneen tittelistä Loviisan Laivasillan kanssa. Laivasillan yleisömäärät ovat toistaiseksi toki vielä omaa tuhatluokkaansa, mutta tapahtumien, tarjonnan sekä palveluiden puolesta Ruukin kesä ja koko vuosi on jopa monipuolisempi ja laajempi. Ruukissa on esimerkiksi peräti neljä anniskeluoikeuksin varustettu ravintolaa ja yksi tilausravintola. Laivasillan alueella kolme.
Ruukista on kehittynyt Loviisan seudun monipuolisin kulttuurikeskus ja matkailun ykköskohde.
Laivasillan ja Ruukin vertailu ei sinänsä ole tarpeen, mutta on syytä pitää mielessä, että Loviisassa on elämää, aktiivisuutta ja monipuolista tarjontaa myös keskustan ulkopuolella. Ruukissa varsinkin. Loviisan seudun kesän tapahtumakalenterissa Ruukin kohdalle on merkitty tapahtumia jokaiselle viikonlopulle ja muutamia keskelle viikkoakin. Esimerkiksi pajamuseo, taontanäytökset ja käsityöläispajat sekä uusimpana entiseen tehdaskiinteistöön ja sen ympäristöön perustettu Strömfors Outdoors -elämyskeskus mikroautoratoineen monipuolistavat entisestään Ruukin palvelutarjontaa. Myös Ruukin kesäteatterin esitykset keräävät katsojia läheltä ja kaukaa. Lisäksi Ruukin tapahtumatarjonta jatkuu vuoden ympäri. Useimmat Ruukin tapahtumat ovat lisäksi yleisölle ilmaisia eivätkä järjestäjät ole joka kulmassa lapanen ojossa pääsymaksua peräämässä. Monilta on saattanut jäädä huomaamatta, että Ruukista on kehittynyt Loviisan seudun monipuolisin kulttuurikeskus ja matkailun ykköskohde, jossa koko tarjonta on keskittynyt alle yhden neliökilometrin alueelle. Strömfors Electric Oy:n Ruotsinpyhtään tehtaan lakkauttaminen vuonna 2014 ei näytä olleenkaan Ruukille mikään kuolinisku, vaan takaiskuista huolimatta tai niistä sisuuntuneina ruukkilaiset ovat ryhtyneet yhdessä innovoimaan ja ahkeroimaan alueelle aktiivisuutta sekä elinkelpoisuutta. Hyvällä menestyksellä. Ehkä huomionarvoisinta on, että se on tapahtunut pääosin paikallisten yrittäjien ja aktivistien sekä asukkaiden omilla rahoilla, ideoilla ja työpanoksilla ilman yhteiskunnan mittavaa sponsorointia. Loviisan kaupungin tuki Ruukin ja sen tarjonnan markkinoinnissa on toki ollut kiitettävää, mutta pääosa resursseista ja tuhansista työtunneista on ollut ruukkilaista alkuperää. Ruukkialueen ja sen tapahtumien tehokas markkinointi onkin alueen kannattavuuden, kehittymisen ja jatkuvuuden kannalta avainkysymys, jotta tapahtumiin riittää osallistujia ja palvelupisteisiin asiakkaita jatkossakin. Markkinointiavun lisäksi Loviisan kaupungin on omalta osaltaan syytä huolehtia siitä, että kaupungin omistamia ruukkialueen kiinteistöjä, aluetta ja liikenneinfraa pidetään kunnossa ja kehitetään tasapuolisesti suhteessa Loviisan keskustan matkailu- ja kulttuurikohteisiin.

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet