Kulttuuri

Ruukinmyllyssä saa nauraa ja rentoutua

Venyvä näyttämö. Kymijoki tuo ulottuvuuksia Ruukinmyllyn teatterille. Kuva Susanna Heiska

Ruukinmyllyn kesäteatterin Jotuni-trilogian toinen näytelmä on saanut ensi-iltansa. Nykyaikaan, ja vähän lähiympäristöönkin, sovitettu Tohvelisankarin rouva ei ehdi pitkästyttää.
RUOTSINPYHTÄÄ. Tänäkin vuonna, peräti kahdeksantena kesänä peräkkäin, Ruukinmyllyn kesäteatterin näytelmä on synnytetty saman ammattinäyttelijöistä koostuvan ryhmän voimin. -Tästä on tullut meille tämmöinen kesäkoti. Tänne tullaan heti kun koulut loppuvat, ohjaaja ja taiteellinen johtaja Juhana Rönnkvist sanoo pari päivää ennen ensi-iltaa. Ja ei, kukaan ryhmästä ei ole edes lähiseudulta. -Ennen ensimmäistä kesää kukaan meistä ei ollut kuullutkaan Ruotsinpyhtäästä. Sittemmin olemme kyllä välittäneet ilosanomaa Ruukin ihanuudesta, puoliso ja käsikirjoittaja-sovittaja-näyttelijä Essi Rönnkvist täydentää. Tällä porukalla näytelmän valmistuksessa ei turhia kuhnailla. -Meillä on yhdet lukutreenit ja yksi viikonloppu, siinä se melkein on. Kun asutaan kaikki täällä, voidaan tehdä tiiviisti töitä. Ruukissa teatterilaiset ovat vähän niin kuin muuttolinnut. -Täällä kuulemma huomataan että kesä on tullut kun me olemme tulleet, mies-Rönnkvist tietää. Rönnkvisteillä on Ruukissa mukanaan yhdeksänkuinen poika, ja Sanna ja Veli-Pekka Ristaniemellä 3- ja 7-vuotiaat lapset. Pientä helpotusta arkeen töiden ohella tuo sopimus Ruukinmyllyn ravintolan kanssa. -Ruukinmylly tarjoaa asumukset ja ruoat, tuottaja Veli-Pekka Koivula kertoo. Koivulan ja pariskuntien lisäksi ryhmään kuuluvat näyttelijät Maria Krestjanoff, Seppo-Ilmari Siitonen ja Marko Lindholm.

Kymijoki hyötykäyttöön

Maria Jotunin ahneutta ja sukupuolten rooleja käsittelevän näytelmän sovitti Essi Rönnkvist. -Tämä oli kyllä helpoin sovitustyö ikinä. Jotunin teksti on niin hyvä, ettei sitä tarvinnut kuin vähän lyhentää ja nykyaikaistaa. Toista pääosaa, itse tohvelisankaria, esittää Marko Lindholm ja rouvaa Sanna Ristaniemi. Siitosella, Krestjanofilla, Essi Rönnkvistillä ja Veli-Pekka Ristaniemellä on näytelmässä useampia rooleja. Lavastus ja puvustus hoidetaan yhteisvoimin. -Me olemme Essin kanssa Riihimäen nuorisoteatterissa, siellä vietetään yksi päivä puvustoa penkoen ja kierretään kirpputoreja, Juhana Rönnkvist kertoo. Katetun näyttämön lisäksi teatterilla on käytössään lähiympäristö. -Perinteisesti olemme tukeutuneet Kymijokeen. Vai olisiko osuvampi ilmaus uppoutuneet? -Tähän mennessä joka kesä joku on uinut Kymijoessa, Essi Rönnkvist sanoo uutuuden juonenkäänteitä paljastamatta.

Lapista saakka yleisöä

Katsomoon mahtuu kerrallaan noin 200 henkeä. Keskimääräinen täyttöaste on 85 prosenttia. -Joka kesä on esityksiä, joista joudumme käännyttämään ihmisiä pois. Varsinkin jos tulee kauempaa, on hyvä ostaa liput etukäteen, Maria Krestjanoff sanoo. Kauempaa moni tuleekin. -Joka kesä on ollut yleisöä Kouvolasta, Kotkasta, Helsingistä, Hyvinkäältä ja jopa Lohjalta saakka. Moni tekee tänne retken, jolla pääsee samalla tutustumaan myös Ruukkiin. Esimerkiksi Juhannuspäivä on suosittu, kun koko muu Suomi on suljettuna. Mitä kaukaisiin vieraisiin tulee, yksi näytelmä on ollut ylitse muiden. -Keihäsmatkoja tultiin katsomaan Lapista asti. Ihmiset toivat tuliaisia matkoiltaan ja kertoivat tarinoita omista kokemuksistaan. Kaiken kaikkiaan Ruukinmyllyn kesäteatterin näytelmät ovat keränneet yleisöä 3-4000 henkeä noin kuukauden mittaisen esityskauden aikana.

Lähellä tapahtuu

Lauantaisena ensi-iltana sää oli täydellinen ja katsomo täynnä. Ruukinmyllyssä katsomolla ja näyttämöllä ei oikeastaan ole selvää rajaa - näyttelijät liikkuvat yleisönkin joukossa ja käyttävät sitä jopa apunaan. Ja jos ensimmäinen penkkirivi jonkinlainen raja onkin, etäisyyttä ei väliin jää. Esitykseen on helppo uppoutua. Molemmat pääosien esittäjät ovat mainioita rooleissaan, Sanna Ristaniemi näyttävänä ja turhamaisena rouvana ja Marko Lindholm vaivaisena tohvelisankarina. Lindholmin repliikit kuulostavat usein melkeinpä improvisoiduilta ja tuoreen yllättäviltä, eikä muiltakaan osin sorruta tylsiin ratkaisuihin. Naurutakuu tulee lunastetuksi, ja katsojat saavat rentoutua muutenkin. -Täällä saa kuvata vapaasti, ja ravintolan puolelta voi hakea katsomoon vaikka oluen janojuomaksi, Koivula sanoo toivottaessaan yleisön tervetulleeksi. Ensi vuonna Maria Jotunin syntymästä tulee kuluneeksi 140 vuotta. Sen kunniaksi Ruukinmyllyn kesäteatterissa esitetään trilogian kolmas osa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Kulttuuri

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat