Paikallisurheilu

Ruotsinkylästä Marathonin syntysijoille

Historiallinen reitti. Maraton matkasta jäi muistoksi konkreettisesti hieno mitali, paita ja lippis sekä muisto maratonin suorittamisesta autenttisella paikalla historiallisella reitillä yhdessä muiden maratoonareiden kanssa. Kuva Armi Kallunki-Pekkolan ja Kristiina Pappilan arkistot.

Kukapa ei olisi kuullut maratonjuoksun synnystä. Juoksumatkan pituus ja nimi perustuvat kreikkalaiseen taruun, jossa sotilas Feidippides juoksi Marathonin kylästä Ateenaan noin 40 kilometrin matkan ilmoittamaan persialaisten lyömisestä Marathonin taistelussa.
ATEENA Ateena Classic Marathon 12.11.2017. Tarun mukaan viestin kerrottuaan viestintuoja kaatui kuolleena maahan. Maratonin pituus 42 km 195 m on tavalliselle kuntoilijalle suuri saavutus ja siihen on valmistauduttava huolella ja riittävällä harjoittelulla. Aina ei se kuitenkaan onnistu suunnitellusti, maratonmatkalla on monta muuttuvaa tekijää. Armi Kallunki-Pekkola ja Kristiina Pappila heittivät Tallinnan maratonin jälkeen syksyllä 2016 ilmaan ajatuksen osallistua Ateenan maratonille syksyllä 2017. Armille maraton olisi järjestyksessään 11. ja Kristiinalle kolmas. Vaihtelevan harjoituskauden jälkeen matkalle lähtöön oli valmistauduttu huolella. Tosin pienet vammat kiusasivat aika ajoin. Ne eivät kuitenkaan estäneet harjoitusten läpivientiä ja säännöllistä harjoittelua. Pieniä muutoksia ja korvaavia soveltavia harjoitteita suorittaen molemmat olivat riittävän hyvässä iskussa. Lauantaina 11.11. viimein koitti odotetun matkan ensimmäinen vaihe, matkustaminen lentäen Helsingistä Frankfurtin kautta Ateenaan. Perillä Armin ja Kristiinan maratontaival sai ensimmäisen konkreettisen muiston, juoksunumeron ja maratonmaksuun kuuluvan aineiston noutaminen Exposta. Sen jälkeen siirryttiin pieneen perhehotelli Philippokseen. Ilta-aterian jälkeen yöunet ja odotus kohti seuraavan aamun koitosta. Varhaisen aamupalan jälkeen naisten ryhmä yhdessä muiden maratoniin osallistujien kanssa, siirtyi maratonin lähtöpaikalle linja-autoilla.

Liikkeelle Maratonin kylästä

Vuoden mittaisen projektin huipentuma alkaisi sunnuntaina 12.11. maratonin lähtöpaikalta Maratonin kylästä ja maratonin synnyinmaassa Kreikassa. Ateenan Classic -maratonin historiallinen reitti on vaativa. Korkeuseroa noin 250 m. Lähtö Maratonin kylästä kuten Ateenan olympiakisoissa vuonna 1896. Ensimmäiset 32 kilometriä ovat nousua ja loppumatka alamäkivoittoista ja maaliin saavutaan Panathinaikosin Olympia-stadionille. Ateenan maratonin järjestäjät olivat tehneet juoksijoita hyvin palvelevat tankkauspisteet noin 2,5 kilometrin välein, joten huollosta ei matkan läpimeno ollut kiinni, vaan oma kunto ratkaisi sekä sopeutuminen 24 asteen lämpötilaan ja taito muuttaa juoksutyyliä maaston mukaan. 11 lähtöryhmää Maratonin lähtö tapahtui kello 9 ensimmäisen lähtöryhmän sännätessä matkaan. Maratonin lähtö oli järjestetty 11 lähtöryhmään, joten viimeisen lähtöryhmän matkaan lähtö tapahtui yli puoli tuntia ensimmäisen jälkeen. Armin lähtöryhmä oli viisi ja Kristiinan lähtöryhmä yhdeksän. Tästä alkoi jokaisen juoksijan oma laatuaika, ja nauttiminen historiallisesta reitistä ja maaliin saapuminen upealle kreikkalaiselle Panathinaikosin stadionille. Nauttimiseksi tätä matkaa ei ihan voi sanoa ainakaan Armin ja Kristiinan osalta. Armi saapui maaliin ajassa 4.49.05. Matkanteko 25 kilometriin asti sujui mukavasti, mutta sen jälkeen matkan pituus teki tehtävänsä. Alamäkijuoksuun jalat eivät nousun jälkeen sopeutuneet, vaan oli välillä pakko siirtyä kävelyyn. Kristiina saapui parikymmentä minuuttia myöhemmin ajassa 4.43.15. Kristiinan kommentit reitin maaliin tulon jälkeen kertoivat lenkin vaativuudesta. - Ihan hirviölenkki, siis todellakin 30 kilometriä pelkkää nousua ja siinäkin sitten vielä neljä sellaista rajumpaa törkynousua. Ihan sairas veto, jalat alkoivat krampata jo tunnin jälkeen ja oli aivan kuin ei olisi käynyt yhtään lenkillä ennen tätä, todellinen masennuslenkki. Missään kohtaa ei tuntunut hyvältä ja jalkoja särki lähes koko matkan. Ei nyt oikein Vantaan maraton pärjää tälle. Lämpöä oli +24, löytyy rusketusrajat, hän heitti. Sisulla maaliin päässeet maratoonarit olivat ylpeitä suorituksestaan ja maaliin pääsystä. Pientä varpaan tunnottomuutta ja kehon väsymistä lukuun ottamatta hyväkuntoisina, joten juoksun jälkeen sai nauttia olostaan. Maratonin maaliin asti pääsi 14740 juoksijaa. juoksuajat välillä 2.12-8.15. Suomalaisia maaliin selvisi 86 juoksijaa. Ilmoittautuneiden määrä oli melkein 20 000 juoksijaa.

Historiallisia paikkoja

Juoksun jälkeisinä päivinä matkaohjelmaan kuului tutustuminen Ateenan historiallisiin paikkoihin. Matkan aikana tutustuttiin ja nähtiin Ateenan monet kasvot, historiaa, nykyaikaa, paikallista elämänmenoa ja vilkasta suurkaupungin sykettä. Matkalla nähtiin mm. Syntagma, keskuspuisto, parlamenttirakennus, Zappeion näyttelyhalli, Zeuksen temppelin rauniot. Kierroksen kohokohta oli nousu Akropolisin kukkulalle ja Parthenonin temppelille. Kierroksen aikana vierailtiin myös Akropolis-museossa. Kierroksen lopuksi tehtiin kävelykierros Plakan vanhaan kaupunkiin. Ohjelmassa oli myös matka Piraeuksen satamasta merelle ja rantautuminen Aeginan saarelle nauttimaan paikallisesta elämänmenosta. Kotiinpaluun jälkeisenä aamuna juoksijat kuulivat uutisista, että Ateenasta noin 20 kilometrin päässä sijaitsevissa kaupungeissa olivat vuorilta syöksyneet vesimassat surmanneet 15 ihmistä ja osa kodeista sekä muusta omaisuudesta tuhoutui tulvassa. Eli tragediaa tämänkin matkan aikana Kreikassa. Janne Pekkola

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikallisurheilu

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat