Paikalliset

Romut saaresta rantaan

Itä- ja Länsi-Uusimaan kuntien jätehuollosta vastaavan Rosk'n Rollin Otto-keräyslautta kiersi keskiviikkona ja torstaina Loviisan saaristossa keräämässä asukkaiden ja kesäasukkaiden jätteitä.
VALKO. Keskiviikkona Otto-lautta pysähtyi Våtskärin ja Käldön saarilla ja torstaina Sandössä ja Svartholmassa. Lautturi Frank Jonasson kertoi keräyslautan olevan kierroksella Loviisassa jo kahdettatoista kertaa. Ennen Loviisan keräystä Jonasson kiersi avustajiensa kanssa Sipoon saaristossa. – Jätekeräys on ollut hurjan suosittu, missään eivät ole keräysmäärät vähentyneet, Jonasson arvioi.

Veneitä ja hetekoita

Torstaina Sandön pysähdyksen jälkeen keräyslautan suuret jätelavat olivat puoliksi täynnä. Kuorma tyhjennettiin Valkon troolisatamassa. Rantautumisen aikana kuorma-autot vaihtoivat täydet lavat uusiin Svartholman keräyspysähdystä varten. – Loviisan kierroksella on tullut aika paljon tavallista mökkiromua. On tuotu kiukaita ja jääkaappeja. Aiemmin tuli paljon hetekoita, mutta nyt ihmiset ovat jo taitaneet päästä niistä eroon. Sandön keräyspisteelle vanhoja hetekan metallirunkoja tuotiin vain yksi. Niiden lisäksi jätelavoilta pilkistää muun muassa muutamat ruosteiset kottikärryt, polkupyörä, grillejä, liesiä ja peltilevyjä. Torstain ensimmäisen pysähdyksen jälkeen Jonasson arvioi, että keskiviikkoisella Våtskärin ja Käldön kierroksella keräyslautalle tuotiin hieman enemmän romua. – Eilen otimme Käldöstä mukaamme kaksi vanhaa autoa. Aika paljon tuodaan myös vanhoja veneitä. Troolisataman pysähdyksen aikana lautturin puhelin soi. Mökkiläinen soitti varmistaakseen, saako keräyslautalle tuoda vanhan metallirunkoisen veneen. – Paljon kysytään, mitä saa tuoda ja mitä ei saa tuoda. Periaatteessa otamme kaiken muun vastaan paitsi lääkkeet, hätäraketit ja avonaiset kaasupullot. Ne ovat paloturvallisuuden kannalta sen verran riskialttiita. Vaarallisia jätteitä siis saa tuoda keräyslautalle kohtuullisia määriä. Jonasson on ottanut vastaan esimerkiksi akkuja, maaleja ja maalipurkkeja sekä öljyjä.
Lautturi. Frank Jonassonin kotisatama on Bodössä. Saariston jätekeräyksiä hän on tehnyt jo pitkään. Kuva Laura Kippola

Lisäkäsiä apuna

Loviisassa Jonassonia auttoivat Lina Jonasson ja Maj Nikander. He auttavat lautturia sekä asiapalvelussa että lautan kiinnittämisessä rantaan. – He ovat olleet mukana lähes alusta asti. Heistä on iso apu, kun ihmiset tuovat lautalle pieniä esineitä ja kysyvät, mihin ne voi laittaa. Lautturi Jonasson selittää, että työ keräyslautalla sisältää yllättävän paljon käsityötä juuri pienten esineiden lajittelemisen takia. – Pientä tavaraa nostelemme lihasvoimin, mutta kouralla voi sitten nostaa kookkaampia romuja. Suurelle lautalle sopivien rantautumispaikkojen löytäminen on välillä tuottanut haasteita keräyskierroksilla. – Maapaikat ovat välillä vähän hankalia. Sipoossa on hyvä rantautua Kalkkirantaan, mutta esimerkiksi Porvoon Tirmossa ei ole sopivaa kunnallista rantaa. Tirmossa ja tänään täällä Valkossa olemme sopineet yksityisten omistajien kanssa rannan käytöstä. Troolisatamasasta Frank Jonasson, Lina Jonasson ja Maj Nikander jatkoivat vielä Svartholmaan. Saariston jätekeräystä jo pitkään tehneen Frank Jonassonin mielestä saariston asukkaat ja kesäasukkaat ovat löytäneet palvelun hyvin ja hyödyntävät sitä mielellään. – Ihmiset ovat olleet kovin tyytyväisiä palveluun. Jos tänä kesänä ei ehtinyt tuoda romujaan keräyslautan kyytiin, voi romuja ja jätteitä viedä maksutta jäteasemille ympäri vuoden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat